Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Στη Βουδαπέστη έκλεισε η φετινή χρονιά

Με μια ακόμη πετυχημένη διεθνή παρουσία, που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη από 2 έως 4 Αυγούστου με συμμετοχή μουσικοχορευτικών σχημάτων από Ελλάδα, Ουγγαρία, Αργεντινή, Κροατία και Λετονία, έκλεισε την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική χρονιά 2017-18 το τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου δήμου Ιωαννιτών.

Το έμπειρο και διεθνώς βραβευμένο -από το 2009 στη Λιθουανία- ηπειρώτικο συγκρότημα, παρουσίασε χορούς και ερμήνευσε τραγούδια από Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη ενώ έκλεισε το πρόγραμμα του με λαϊκούς χορούς, πεδίο που δραστηριοποιείται επίσης, αφού είναι μέλος της ομάδας χορευτών που εντάχθηκε στο βιβλίο παγκοσμίων ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records) το 2015 στην Αγία Νάπα Κύπρου.  
Στις σημαντικές στιγμές της γενικότερης παρουσίας συγκαταλέγεται η υποδοχή της γιαννιώτικης αποστολής στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουγγρικής πρωτεύουσας από τον πρέσβη κ. Δημήτριο Λέτσιο, ηπειρώτη στην καταγωγή, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο φεστιβάλ, αλλά και στο γενικότερο έργο που παράγουν το τμήμα Παραδοσιακών Χορών και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννίνων.
Οι υπεύθυνοι του Συγκροτήματος, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας, αφού εξέφρασαν τις ευχαριστίες των χορευτών και μελών για την φιλοξενία και μετέφεραν τους χαιρετισμούς του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Κώστα Γκόγκου, τον προσκάλεσαν να παρακολουθήσει την παράσταση, κάτι που προς γενική ευχαρίστηση έγινε, παρά την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε αφού η Βουδαπέστη τελούσε για μέρες υπό συνθήκες καύσωνα.
Στην γνωριμία των μελών με πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της Βουδαπέστης, εκτός άλλων, συγκαταλέγονταν και εκείνα που έχουν ιδιαίτερη αξία για τον ελληνισμό όπως η Κρεμαστή Γέφυρα με την συνεισφορά του Γεωργίου Σίνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, το μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες, το μνημείο για τον γλύπτη Αγαμέμνων Μακρή κ.α.
Η καλλιτεχνική χρονιά 2017-18, που έκλεισε με την συγκεκριμένη διεθνή παρουσία για το τμήμα, χαρακτηρίστηκε για μια ακόμη φορά από τον πλουραλισμό και την στοχευμένη δράση. Ξεκίνησε με παρουσία ενώπιων του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στα εγκαίνια του Μουσείου Αρυροτεχνίας, ενώ στις πολλές παραγωγές που πραγματοποίησε, σημαντικότερες διοργανώσεις ήταν το «4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορού Δήμου Ιωαννίνων», το «1ο Παιδικό Φεστιβάλ», η συνδιοργάνωση του «Σεμιναρίου Παραδοσιακού Χορού» και η «Γιορτή Παραγωγής Τσίπουρου» που πραγματοποιεί για 2η δεκαετία. Η νέα εκπαιδευτική χρονιά αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, στους χώρους της σχολής, στο πάρκο Κουραμπά.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.07.18 | Το Aληθινό Tango ταξιδεύει στα Γιάννενα

Η συναρπαστική χορευτική παράσταση «Buenos Tangos – Romper el Piso» που ενσωματώνει την αληθινή...

19.07.18 | Η «Ιοκάστη» ξαναστρώνει το τραπέζι

Ήταν… υπέροχο το δείπνο που σέρβιρε η Ιοκάστη (Παπαδάμου) στο σπίτι της. Κατ’ απαίτηση λοιπόν των...

18.07.18 | Το ταξίδι ξεκινά από τη Λεπτοκαρυά

Στη Λεπτοκαρυά Ζαγορίου ανηφορίζουν, για 2η συνεχόμενη χρονιά, οι μικρομηκάδες. Μετά την άψογη...

17.07.18 | Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης

Μία αντιπροσωπευτική επιλογή φωτογραφιών, που τράβηξε ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης επί...

14.07.18 | Η «Ιοκάστη» ξαναστρώνει το τραπέζι

Ήταν… υπέροχο το δείπνο που σέρβιρε η Ιοκάστη (Παπαδάμου) στο σπίτι της. Κατ’ απαίτηση λοιπόν των...

13.07.18 | Ο Κ. Καρυωτάκη και το έργο του, 90 χρόνια...

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, που...

12.07.18 | «Αντιγόνη» για… τρεις

Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας...

11.07.18 | Θηβαίος-Παπαγεωργίου στο Its Kale Festival

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Χρήστος Θηβαίος συναντά τη Μαρία Παπαγεωργίου, την πιο ιδιαίτερη και...