Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Στη Βουδαπέστη έκλεισε η φετινή χρονιά

Με μια ακόμη πετυχημένη διεθνή παρουσία, που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη από 2 έως 4 Αυγούστου με συμμετοχή μουσικοχορευτικών σχημάτων από Ελλάδα, Ουγγαρία, Αργεντινή, Κροατία και Λετονία, έκλεισε την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική χρονιά 2017-18 το τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου δήμου Ιωαννιτών.

Το έμπειρο και διεθνώς βραβευμένο -από το 2009 στη Λιθουανία- ηπειρώτικο συγκρότημα, παρουσίασε χορούς και ερμήνευσε τραγούδια από Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη ενώ έκλεισε το πρόγραμμα του με λαϊκούς χορούς, πεδίο που δραστηριοποιείται επίσης, αφού είναι μέλος της ομάδας χορευτών που εντάχθηκε στο βιβλίο παγκοσμίων ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records) το 2015 στην Αγία Νάπα Κύπρου.  
Στις σημαντικές στιγμές της γενικότερης παρουσίας συγκαταλέγεται η υποδοχή της γιαννιώτικης αποστολής στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουγγρικής πρωτεύουσας από τον πρέσβη κ. Δημήτριο Λέτσιο, ηπειρώτη στην καταγωγή, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο φεστιβάλ, αλλά και στο γενικότερο έργο που παράγουν το τμήμα Παραδοσιακών Χορών και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννίνων.
Οι υπεύθυνοι του Συγκροτήματος, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας, αφού εξέφρασαν τις ευχαριστίες των χορευτών και μελών για την φιλοξενία και μετέφεραν τους χαιρετισμούς του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Κώστα Γκόγκου, τον προσκάλεσαν να παρακολουθήσει την παράσταση, κάτι που προς γενική ευχαρίστηση έγινε, παρά την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε αφού η Βουδαπέστη τελούσε για μέρες υπό συνθήκες καύσωνα.
Στην γνωριμία των μελών με πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της Βουδαπέστης, εκτός άλλων, συγκαταλέγονταν και εκείνα που έχουν ιδιαίτερη αξία για τον ελληνισμό όπως η Κρεμαστή Γέφυρα με την συνεισφορά του Γεωργίου Σίνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, το μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες, το μνημείο για τον γλύπτη Αγαμέμνων Μακρή κ.α.
Η καλλιτεχνική χρονιά 2017-18, που έκλεισε με την συγκεκριμένη διεθνή παρουσία για το τμήμα, χαρακτηρίστηκε για μια ακόμη φορά από τον πλουραλισμό και την στοχευμένη δράση. Ξεκίνησε με παρουσία ενώπιων του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στα εγκαίνια του Μουσείου Αρυροτεχνίας, ενώ στις πολλές παραγωγές που πραγματοποίησε, σημαντικότερες διοργανώσεις ήταν το «4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορού Δήμου Ιωαννίνων», το «1ο Παιδικό Φεστιβάλ», η συνδιοργάνωση του «Σεμιναρίου Παραδοσιακού Χορού» και η «Γιορτή Παραγωγής Τσίπουρου» που πραγματοποιεί για 2η δεκαετία. Η νέα εκπαιδευτική χρονιά αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, στους χώρους της σχολής, στο πάρκο Κουραμπά.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Οι Φωτο-ματιές «κλείνουν» με φωτογραφικό...

Μετά τη δίμηνη φιλοξενία της ομαδικής περιοδικής έκθεσης «Φωτο-Ματιές στο Μουσείο», η Εφορεία...

21.09.18 | Έπαθλα από μικρούς και μεγάλους

Με μια διπλή δράση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς...

20.09.18 | «Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή»

Μέσα από έναν θεατρικό μονόλογο «επιστρέφει» στην πόλη που γεννήθηκε και εκτελέστηκε, ένα σύμβολο...

19.09.18 | «Η παράδοση εκ νέου»

Την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων θα φιλοξενήσουν τα Γιάννενα από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου, με...

18.09.18 | Μουσική γιορτή στην πλατεία

Με μια μεγάλη μουσική γιορτή για όλους αποχαιρετά το καλοκαίρι και καλοσωρίζει το φθινόπωρο το...

15.09.18 | «Μια συναυλία για την ειρήνη»

«Μια συναυλία για την ειρήνη» είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης με την Συμφωνική Ορχήστρα Magna...

14.09.18 | «Μία λίμνη… χίλιοι μύθοι»

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, ως...

13.09.18 | Δεύτερα γενέθλια με Kip Winger

Στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών θα γιορτάσει,...