Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017
|
Ηπειρωτικός Αγών

Στη Βουδαπέστη έκλεισε η φετινή χρονιά

Με μια ακόμη πετυχημένη διεθνή παρουσία, που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη από 2 έως 4 Αυγούστου με συμμετοχή μουσικοχορευτικών σχημάτων από Ελλάδα, Ουγγαρία, Αργεντινή, Κροατία και Λετονία, έκλεισε την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική χρονιά 2017-18 το τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου δήμου Ιωαννιτών.

Το έμπειρο και διεθνώς βραβευμένο -από το 2009 στη Λιθουανία- ηπειρώτικο συγκρότημα, παρουσίασε χορούς και ερμήνευσε τραγούδια από Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη ενώ έκλεισε το πρόγραμμα του με λαϊκούς χορούς, πεδίο που δραστηριοποιείται επίσης, αφού είναι μέλος της ομάδας χορευτών που εντάχθηκε στο βιβλίο παγκοσμίων ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records) το 2015 στην Αγία Νάπα Κύπρου.  
Στις σημαντικές στιγμές της γενικότερης παρουσίας συγκαταλέγεται η υποδοχή της γιαννιώτικης αποστολής στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουγγρικής πρωτεύουσας από τον πρέσβη κ. Δημήτριο Λέτσιο, ηπειρώτη στην καταγωγή, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο φεστιβάλ, αλλά και στο γενικότερο έργο που παράγουν το τμήμα Παραδοσιακών Χορών και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννίνων.
Οι υπεύθυνοι του Συγκροτήματος, εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Ηλίας Γκαρτζονίκας και Νίκος Νούσιας, αφού εξέφρασαν τις ευχαριστίες των χορευτών και μελών για την φιλοξενία και μετέφεραν τους χαιρετισμούς του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Κώστα Γκόγκου, τον προσκάλεσαν να παρακολουθήσει την παράσταση, κάτι που προς γενική ευχαρίστηση έγινε, παρά την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε αφού η Βουδαπέστη τελούσε για μέρες υπό συνθήκες καύσωνα.
Στην γνωριμία των μελών με πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της Βουδαπέστης, εκτός άλλων, συγκαταλέγονταν και εκείνα που έχουν ιδιαίτερη αξία για τον ελληνισμό όπως η Κρεμαστή Γέφυρα με την συνεισφορά του Γεωργίου Σίνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου, το μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες, το μνημείο για τον γλύπτη Αγαμέμνων Μακρή κ.α.
Η καλλιτεχνική χρονιά 2017-18, που έκλεισε με την συγκεκριμένη διεθνή παρουσία για το τμήμα, χαρακτηρίστηκε για μια ακόμη φορά από τον πλουραλισμό και την στοχευμένη δράση. Ξεκίνησε με παρουσία ενώπιων του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στα εγκαίνια του Μουσείου Αρυροτεχνίας, ενώ στις πολλές παραγωγές που πραγματοποίησε, σημαντικότερες διοργανώσεις ήταν το «4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορού Δήμου Ιωαννίνων», το «1ο Παιδικό Φεστιβάλ», η συνδιοργάνωση του «Σεμιναρίου Παραδοσιακού Χορού» και η «Γιορτή Παραγωγής Τσίπουρου» που πραγματοποιεί για 2η δεκαετία. Η νέα εκπαιδευτική χρονιά αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, στους χώρους της σχολής, στο πάρκο Κουραμπά.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.04.18 | «Η Μεγάλη Χίμαιρα» για τρεις παραστάσεις

Το έργο «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση θα παρουσιάσει το θέατρο Πορεία στο Πνευματικό Κέντρο...

24.04.18 | «Ο φόβος δε χωράει στους ελεύθερους...

«Το Μικρό Πόνι» του Πάκο Μπεθέρα επιστρέφει στα Γιάννενα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, με...

21.04.18 | Κάνει πρεμιέρα «Η Σκοτεινή Πέτρα»

Ένα έργο – ορόσημο του ισπανικού θεάτρου με αναφορά στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, η βραβευμένη...

20.04.18 | Μια ζωντανή γιορτή επί σκηνής

Ο Μανώλης Καραντίνης με το μπουζούκι του, ο Θάνος Γκιουλετζής με το βιολί του και ο Αχιλλέας...

19.04.18 | Τραγουδά τα δικά του «ανείπωτα»

Στα «ανείπωτα» τραγούδια της καρδιάς του θα ταξιδέψει το γιαννιώτικο κοινό ο Γιάννης Κότσιρας, που...

18.04.18 | «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο»

Το «αηδόνι και το τριαντάφυλλο» του Όσκαρ Ουάιλντ ανεβαίνει στο Θέατρο Καμπέρειο, για δυο μόνο...

17.04.18 | Κλήρωση προσκλήσεων

Μια από τις μπάντες των οποίων η φήμη έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και έχει φτάσει στα πέρατα...

17.04.18 | «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»

Η θεατρική ομάδα του δήμου Ζίτσας επιστρέφει στη σκηνή με το έργο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας»,...