Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018
|

Πρωτοβουλίες κατά του αποχαρακτηρισμού

Επιστολή διαμαρτυρίας του δήμου Ιωαννιτών αναφορικά με το σχέδιο απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για αποχαρακτηρισμό 21 μειονεκτικών κοινοτήτων, απέστειλε η αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Βάσω Μέγα, ζητώντας να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πάνω στην οποία βασίζεται η απόφαση.

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί και στους βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, καθώς και σε φορείς και οργανισμούς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και μπορούν να συνδράμουν στην ματαίωση του αποχαρακτηρισμού των μειονεκτικών κοινοτήτων του δήμου. Η κ. Μέγα ζητά να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων σχετικά με την τεκμηρίωση της απώλειας του μειονεκτικού χαρακτήρα των 21 κοινοτήτων του δήμου Ιωαννιτών.

«Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, που αφορά τον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών σε εκατοντάδες χωριά σε όλη την Ελλάδα από τις εξισωτικές αποζημιώσεις για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μιλάμε, δηλαδή, για μια απόφαση καταστροφική για το μέλλον του αγροκτηνοτροφικού κόσμου του δήμου μας. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα την προοπτική απένταξης και των 21 μειονεκτικών κοινοτήτων», σημείωσε.

Πέραν της επιστολής, ο δήμος Ιωαννιτών έχει έρθει σε επικοινωνία και με άλλους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα, όπως ο δήμος Ζίτσας, καθώς και με τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, προκειμένου να προβούν σε περαιτέρω συντονισμένες ενέργειές τους.

Τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με τους εκπροσώπους των 21 κοινοτήτων, με στόχο την ενημέρωση και τον συντονισμό τους.

Οι περιοχές – κοινότητες του δήμου Ιωαννιτών, που αποχαρακτηρίζονται με βάση τη μελέτη, είναι οι Αμπελιά, Ανατολή, Βασιλική, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καστρίτσα, Κατσικάς, Κουτσελιό, Κρανούλα, Κρύα, Λογγάδες, Μπάφρα, Μπιζάνι, Νεοκαισάρεια, Νεοχωρόπουλο, Πεδινή, Πέραμα, Περίβλεπτος, Πλατανιά, Σταυράκι και Αμφιθέα.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ

Τη διαμαρτυρία του για την αφαίρεση από τον νέο κατάλογο των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα επτά τοπικών του κοινοτήτων, εκφράζει και ο δήμος Ζηρού, με υπόμνημά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο κοινοποιείται και στους βουλευτές του νομού Πρέβεζας.

Από την νέα οριοθέτηση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών πλήττονται οι τοπικές κοινότητες Άγιος Γεώργιος, Γυμνότοπος, Δρυόφυτο, Κερασώνας, Ριζοβούνι, Ρωμιά και Θεσπρωτικό, με τον δήμαρχο Ζηρού Νικόλαο Καλαντζή να τονίζει πως προκαλεί μεγάλη εντύπωση και εγείρει ερωτηματικά το γεγονός ότι οι επιστήμονες, που μελέτησαν την περιοχή, δεν διαπίστωσαν τις άσχημες κλιματολογικές συνθήκες και ενήργησαν επί τα χείρω στη διαμόρφωση του νέου καταλόγου, καθώς όχι μόνο οι παραπάνω Τ.Κ. αλλά και άλλες πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στον κατάλογο των μειονεκτικών περιοχών.

«Επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι τελείται μία μεγάλη αδικία σε βάρος κατοίκων του δήμου μας, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση την έντονη αντίθεσή μας και ζητάμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη να ενσκήψει προσωπικά πάνω από το συγκεκριμένο ζήτημα και να συνδράμει στην κατεύθυνση μίας δίκαιης λύσης», αναφέρεται στο υπόμνημα, που καταλήγει με την προειδοποίηση για αντιδράσεις με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο.

 

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί, αναγνωρίζει, πάντως, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτης, με τον οποίο συναντήθηκαν την Τετάρτη ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» Χρ. Μπαλτογιάννης. Ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει συνολική πρόταση μέχρι το τέλος του έτους, όπως οφείλει, για να μη χαθούν οι επιδοτήσεις, αναφέροντας ότι για την τριετία 2018-2020 είναι εξασφαλισμένες, ενώ έχουν αυξηθεί και τα επιδοτούμενα στρέμματα σε όλη τη χώρα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...

14.11.18 | Να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται

Τον κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εισοδήματα, κυρίως από τη χορήγηση...

14.11.18 | Επιστρέφει στο Ζαγόρι ο Γ. Σουκουβέλος

«Επιστρέφει» στον δήμο Ζαγορίου ως υποψήφιος δήμαρχος ο Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος επί σειρά...

14.11.18 | «Αγκάθι» τα πνευματικά δικαιώματα

Υπερφορολόγηση, αντικαπνιστικός νόμος και πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια»...

14.11.18 | Κάνει πρεμιέρα το ΕΣΠΑ 2021-2027

Επίσημη πρεμιέρα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς το Υπουργείο Οικονομίας...

14.11.18 | Θα υπολειτουργήσει η Εφορία

Μέχρι τις 11.30 το πρωί θα γίνονται οι συναλλαγές με τους πολίτες, αύριο Πέμπτη, στη Δ.Ο.Υ...

14.11.18 | Ξεκινά το έργο του τηλεελέγχου

Υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Αρταίων και προέδρου της ΔΕΥΑ Άρτας Χρήστου Τσιρογιάννη και της...

13.11.18 | Μια ψυχική δομή στην πόρτα σας

Ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας έρχεται να καλύψει η υπηρεσία κατ’ οίκον...