Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μένουν χωρίς καυσόξυλα

Χωρίς ξυλεία για τις ατομικές ανάγκες τους αφήνει για φέτος δικαιούχους κατοίκους τριών τοπικών κοινοτήτων του δήμου Ζαγορίου η ξαφνική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, με την οποία δεν επιτρέπει να δοθούν ποσότητες καυσόξυλων από δημοτικά ή δημόσια δάση, στα οποία δεν υπάρχουν διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δικαιολογημένη αναστάτωση και αντίδραση των κατοίκων, αλλά και του δήμου Ζαγορίου, δεδομένου ότι έρχεται καθυστερημένα, ενώ έπρεπε ήδη να έχει γίνει η ξύλευση και προμήθεια των καυσόξυλων για τον χειμώνα, που είναι βαρύς στα χωριά της περιοχής.

Πρόκειται για τις Καρυές, τον Ανθρακίτη και το Καβαλλάρι, στα δάση των οποίων, όπως και σε άλλα χωριά στο Ζαγόρι, μέχρι πρότινος υπήρχε άλλη διαδικασία. Σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων και με την έκδοση ρυθμιστικών διατάξεων καυσοξύλευσης, λύνονταν το πρόβλημα που υπήρχε λόγω έλλειψης μελετών. Φέτος, παρόλο που αρχικά εγκρίθηκε η ίδια διαδικασία, στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Η Διεύθυνση Δασών, μετά από την αρχική της έγκριση, ξαφνικά προέβη στην ανάκληση των ρυθμιστικών διατάξεων, χωρίς να δώσει καμία επαρκή εξήγηση.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, σε έγγραφό της στις 31 Οκτωβρίου, επικαλείται ότι η έκδοση των δασικών ρυθμιστικών διατάξεων καυσοξύλευσης δεν είναι λύση στο πιεστικό διαχρονικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διατάραξη και υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων, κυρίως λόγω υπερκαρπώσεων αλλά και έλλειψης ενός ενιαίου σχεδιασμού και μελέτης. Καταργεί στην ουσία την ισχύουσα διαδικασία, με την οποία ξεπερνιούνταν η απουσία διαχειριστικών μελετών ή πινάκων υλοτομίας (επιτρέπονται για δυο χρόνια μετά τη λήξη της μελέτης).

Για τα παραγωγικά και εκμεταλλεύσιμα δάση στο Ζαγόρι, ο δήμος έχει προωθήσει σειρά διαχειριστικών μελετών -άλλες ολοκληρώθηκαν και ορισμένες έχουν ανατεθεί και εκπονούνται- και πινάκων υλοτομίας για να στηριχθούν οι δασεργάτες της περιοχής και να γίνεται ορθολογική διαχείριση του δασικού πλούτου.

Αντίθετα, για δημόσια δάση, η Δασική Υπηρεσία δεν έχει ανταποκριθεί σε όλα ως προς τη σύνταξη μελετών. Υπάρχουν όμως και δάση, όπως αυτά που προκύπτει τώρα το πρόβλημα, που δεν είναι παραγωγικά και θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των μονίμων κατοίκων με υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας για τα σημεία και τις ποσότητες ξύλευσης μέσα από μελέτες καυσοξύλευσης για μια πενταετία.

Ο δήμος Ζαγορίου καλεί τη Δασική Υπηρεσία, έστω και την ύστατη ώρα, να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητα αυτών των δασών στα συγκεκριμένα χωριά και σε άλλα που πρόλαβαν (πριν την έκδοση της επίμαχης απόφασης) οι κάτοικοι να προμηθευτούν τα ξύλα για τον χειμώνα, και να επιτρέψει να συνεχιστεί η διαδικασία, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αφήσει χωρίς καυσόξυλα δικαιούχους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...

14.11.18 | Να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται

Τον κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εισοδήματα, κυρίως από τη χορήγηση...

14.11.18 | Επιστρέφει στο Ζαγόρι ο Γ. Σουκουβέλος

«Επιστρέφει» στον δήμο Ζαγορίου ως υποψήφιος δήμαρχος ο Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος επί σειρά...

14.11.18 | «Αγκάθι» τα πνευματικά δικαιώματα

Υπερφορολόγηση, αντικαπνιστικός νόμος και πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια»...

14.11.18 | Κάνει πρεμιέρα το ΕΣΠΑ 2021-2027

Επίσημη πρεμιέρα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς το Υπουργείο Οικονομίας...

14.11.18 | Θα υπολειτουργήσει η Εφορία

Μέχρι τις 11.30 το πρωί θα γίνονται οι συναλλαγές με τους πολίτες, αύριο Πέμπτη, στη Δ.Ο.Υ...

14.11.18 | Ξεκινά το έργο του τηλεελέγχου

Υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Αρταίων και προέδρου της ΔΕΥΑ Άρτας Χρήστου Τσιρογιάννη και της...

13.11.18 | Μια ψυχική δομή στην πόρτα σας

Ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας έρχεται να καλύψει η υπηρεσία κατ’ οίκον...