Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018
|

Φρένο στο ράφτινγκ, πλήγμα για τον τουρισμό

Πλήγμα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής των Τζουμέρκων θα αποτελέσει η παύση πάσης φύσεως δραστηριοτήτων εντός της κοίτης του ποταμού Αράχθου και σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων ανάντη του άξονα του γεφυριού της Πλάκας, σε περίπτωση που εφαρμοστεί.

Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο κομμάτι όσων σήμερα επιλέγουν τα Τζουμέρκα για τις ολιγοήμερες διακοπές τους ή ακόμη και τις ημερήσιες εξορμήσεις του, είναι τουρίστες που έλκονται από τη δυνατότητα κατάβασης του Αράχθου με βάρκες ράφτινγκ και καγιάκ.

Την παύση των δραστηριοτήτων ζητά με έγγραφό της προς τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών, μετά από απαίτηση της αναδόχου εταιρείας, η οποία επικαλείται κυρίως λόγους ασφάλειας, αλλά και ομαλής εξέλιξης των εργασιών αναστήλωσης του ιστορικού γεφυριού.

Από τη στιγμή που ενημερώθηκε σχετικά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός. Κι αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων, που έχουν επιλέξει τον Άραχθο ως πεδίο δράσης τους, αλλά το σύνολο των επαγγελματιών του τουρισμού, που βλέπει τον κίνδυνο η περιοχή να βγει από τον χάρτη και να ανακοπεί η προσπάθεια να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Διεύθυνση Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου, με τη συμμετοχή του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Νεολαίας και Άθλησης Βασίλη Γοργόλη, του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, του αντιδημάρχου Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών Νίκου Γκόλας, της προϊσταμένης του τμήματος Τουρισμού της περιφέρειας Ιουλίας Μαρκούλα και ιδιοκτητών εταιρειών υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Κοινή συνισταμένη όλων ήταν πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για να μη σταματήσουν οι υπαίθριες δραστηριότητες, χωρίς ταυτόχρονα να παρεμποδίζεται η εξέλιξη των εργασιών ή να προκύπτουν ζητήματα επικινδυνότητας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία του αναδόχου με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα που τίθενται, ενώ τόσο ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, όσο και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών Ν. Γκόλας επεσήμαναν ότι πρέπει να βρεθεί η καταλληλότερη λύση, προκειμένου να μην επηρεαστούν οι διανυκτερεύσεις όσων επισκέπτονται τον Άραχθο για rafting στις ξενοδοχειακές μονάδες των Τζουμέρκων και της πόλης των Ιωαννίνων.

 

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Λύση στο θέμα αναμένεται να δώσει ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, με τον οποίο ορίστηκε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα.

Στη συνάντηση θα βρεθούν ο Ι. Σεντελές, ο Ν. Γκόλας και επιχερηματίες της περιοχής, έχοντας μάλιστα επεξεργαστεί και ένα πλαίσιο προτάσεων με τρεις εναλλακτικές.

Η πρώτη πρόταση συνίσταται στην καθιέρωση ενός ωραρίου διάπλευσης των λέμβων, με τους εκπροσώπους των εταιρειών υπαίθριων δραστηριοτήτων να αναφέρουν πως μπορεί να υπάρξει ένας προγραμματισμός για να φτάνουν οι βάρκες στην περιοχή της Γέφυρας Πλάκας για μία ώρα το μεσημέρι και μία ώρα το απόγευμα

Η δεύτερη πιθανή λύση είναι να γίνει μια διευθέτηση της κοίτης κατά τρόπο, που οι βάρκες να μην προσεγγίζουν τα σημεία που εκτελούνται εργασίες, ειδικά κατά τη φάση εγκατάστασης του γερανού για την τοποθέτηση του μεταλότυπου, καθώς στην παρούσα χρονική στιγμή τονίζεται πως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει πρόβλημα.

Η τρίτη πρόταση, στην περίπτωση που οι άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις, συναντήσουν την άρνηση του αναδόχου και του υπουργείου Υποδομών, αναφέρεται στη δημιουργία μίας νέας πρόσβασης, ώστε να μπορεί να γίνεται η περισυλλογή των βαρκών σε σημείο πριν τη γέφυρα της Πλάκας. Βέβαια, αυτή η λύση προϋποθέτει ένα σημαντικό κόστος, που κάποιος θα πρέπει να αναλάβει, αλλά και έναν εύλογο χρόνο υλοποίησης, καθώς θα χρειαστούν περιβαλλοντικές και άλλες αδειοδοτήσεις, όπως και να λυθούν ζητήματα με ιδιοκτησίες.

Ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο θα τεθεί στον κ. Δέδε, έχει να κάνει με τον φορέα, που θα αναλάβει τη μετεγκατάσταση ουσιαστικά της βάσης μιας εκ των επιχειρήσεων υπαίθριων δραστηριοτήτων, που σήμερα βρίσκεται μετά το γεφύρι.

«Από την πλευρά μας, πιστεύουμε πως μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή. Δε θέλουμε να γίνουμε εμπόδιο στην κατασκευή του γεφυριού, ούτε θα βάζαμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους, που συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν πως η περιοχή έχει ανάγκη το ράφτινγκ, σε μια περίοδο που έχουν τεθεί οι βάσεις για να γίνει προορισμός», ανέφερε ο ιδιοκτήτης μιας εκ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Άραχθο Αχιλλέας παπαευθυμίου.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...