Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018
|

Επέλεξαν τον δρόμο της συνεννόησης

Η τακτική της σύγκρουσης και η τακτική της συνεννόησης «αναμετρήθηκαν» στη συζήτηση για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, αυτά που διαχειρίζονται τα Αγαθοεργά Καταστήματα, μια συζήτηση που έρχεται και επανέρχεται από το 1926, οπότε υπάρχει η πρώτη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η συζήτηση, που προκάλεσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αν και αφορούσε το σύνολο της περιουσίας του δήμου από τα Κληροδοτήματα, επικεντρώθηκε κυρίως στα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα. Κατά πόσο συνολικά τα Κληροδοτήματα και η ακίνητη περιουσία αποτέλεσαν τον «δούρειο ίππο», όπως κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ακριβώς για να συζητηθεί το θέμα των Αγαθοεργών, θα παραμείνει άγνωστο, ωστόσο, σίγουρα η συζήτηση είχε ενδιαφέρον –κάτι που συμβαίνει σπανίως- και ήταν ουσιαστική.

Τελικά επικράτησε η μετριοπαθής στάση, δηλαδή η συγκρότηση μιας διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα διερευνήσει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις, με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του δήμου, και θα έρθει σε επαφή με την «άλλη πλευρά», με αρκετά ερωτήματα, σχετικά με το νομικό καθεστώς, να παραμένουν αναπάντητα.

Αυτό που επαναβεβαιώθηκε, πάντως, είναι η αδυναμία του δήμου Ιωαννιτών διαχρονικά να έχει μια σαφή στάση απέναντι στο θέμα των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων, το οποίο συνδέεται από ορισμένους με θέματα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης από την πλευρά των Αγαθοεργών, κάτι, που -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- δεν έχει αποδειχθεί από τις επιφορτισμένες με τον έλεγχο αρχές.

Για τον λόγο αυτό, πάντα υπάρχουν διαφορετικές στάσεις και θέσεις, αν και όλοι συμφωνούν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις σχολικές περιουσίες, δηλ. επτά σχολικά κτίρια από το Κληροδότημα Ζωσιμά, που φιλοξενούν 4.000 και πλέον μαθητές, ότι θα πρέπει να διαχειρίζονται από τον δήμο.

Αυτό εξηγεί και τη στάση του δήμου Ιωαννιτών πότε να έχει εκπροσώπους στην Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών και πότε όχι, όπως στην περίοδο της θητείας του Νίκου Γκόντα, ο οποίος και χθες πρότεινε τη σκληρή γραμμή της σύγκρουσης.

«Καταλύτης», ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία και κάποια ενδεχομένως αλλαγή στο καθεστώς διαχείρισης, δε θα είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου, όπως έδειξε η ιστορία, αλλά η οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Αγαθοεργά, με την περιουσία ουσιαστικά να έχει εξανεμιστεί και να υπάρχει ένα «κόκκινο δάνειο» 11,6 εκ. ευρώ, που θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και τη βιωσιμότητα των Αγαθοεργών. Αυτά έκανε γνωστά, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Μάξιμος και πρόεδρος της Εφοροεπιτροπείας των Αγαθοεργών, σε επιστολή του προς το Σώμα, ενόψει αυτής της συζήτησης.

Αν αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τις Σχολικές Περιουσίες ή άλλη περιουσία των Κληροδοτημάτων σε «ξένα χέρια», σε funds δηλαδή, όπως υποστήριξαν δημοτικοί σύμβουλοι, είναι μάλλον ένα σενάριο πολύ μακριά από την τωρινή πραγματικότητα, αλλά θεωρητικά υπαρκτό.

 

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Την αγωνία για την επόμενη μέρα των Αγαθοεργών και κατά συνέπεια των σχολικών περιουσιών εξέφρασαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και ο δήμαρχος, ο οποίος ξεκάθαρα δεν υιοθέτησε τα περί αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης.

 «Πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος διοίκησης, πρέπει να συζητήσουμε τον κίνδυνο από τον δανεισμό; Ναι. Δεν είναι κάτι, όμως, που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, χωρίς διάλογο. Δεν μπορούμε να ταυτιστούμε με εμμονικές απόψεις. Συντάσσομαι και εγώ με την άποψη να είναι αυτά περιουσία του δήμου. Αλλά τι να κάνουμε, να βγάλουμε ένα ακόμη ψήφισμα;», σημείωσε.

Στο ίδιο περίπου μήκος κινήθηκε η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», με τον επικεφαλής της Λάζαρο Νάτση να σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα παρακολουθεί το θέμα, θα ζητήσει σχετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας και θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια διαμάχη 100 χρόνων, ανάμεσα στην πόλη και την εκκλησία, με τους νόμους μέχρι σήμερα, οι μισοί να δικαιώνουν τους μεν και οι μισοί τους δε. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια… Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε το θέμα στη Βουλή και να δείξουμε ότι επιμένουμε», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νάτσης.

Στην άλλη πλευρά, ο Νίκος Γκόντας, τονίζοντας ότι το καθεστώς «πλην Ιωαννίνων» αποτελεί προσβολή για τους Γιαννιώτες, ζήτησε να αποκατασταθεί η έννομη τάξη, εμμένοντας στην επικαιροποίηση τριών παλαιότερων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων σχετικά με τη διαχείριση των Κληροδοτημάτων, ενώ για τις σχολικές περιουσίες πρότεινε την έκδοση διαπιστωτικής πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να περιέλθουν στον δήμο. Για το τελευταίο, ο δήμαρχος επιφυλάχθηκε να ζητήσει την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, ενώ και η Βούλα Τσίλη, επίσης δικηγόρος, αμφισβήτησε ότι μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Η παράταξη, με χθεσινή ανακοίνωση, κατηγορεί τον δήμαρχο πως «για μια φορά ακόμη νίπτει τας χείρας του με τη γνωστή και αγαπημένη τακτική της δημιουργίας μιας ακόμη επιτροπής, η οποία θα επιληφθεί του ζητήματος!».

Με την πρόταση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας τάχθηκαν οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» κάνει λόγο για απόφαση μη λύσης, κατώτερη των περιστάσεων, άτολμη έως και παρελκυστική, που «μεθόδευσε η δημοτική αρχή σε αγαστή σύμπραξη με την παράταξη Νάτση (ΣΥΡΙΖΑ)».

«Δυστυχώς η απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής είναι να μη “χαλάσει καρδιές” και απλώς ροκανίζει τον πολιτικό χρόνο μέχρι τις εκλογές. Αυτό είναι το μόνο της μέλημα. Θα φέρει ακέραια την ευθύνη για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για τον δήμο μας για τα κληροδοτήματα», σημειώνει.

«Προφανώς και την περιουσία των κληροδοτημάτων δεν πρέπει να τη διαχειρίζεται η Μητρόπολη. Η ιστορική εμπειρία του ελληνικού λαού, αλλά και άλλων λαών, αποδεικνύει ότι η διαπλοκή κράτους και εκκλησίας αποφέρει οφέλη και για τις δύο πλευρές», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δέχονται στην πράξη το σημερινό καθεστώς διαχείρισης των αγαθοεργών και προσπαθούν να διαμορφώσουν συνθήκες συνδιαχείρισης με τη Μητρόπολη πάντα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πέρα και έξω δηλαδή από τις λαϊκές ανάγκες».

Την πρόθεση της πλειοψηφίας να διεκδικήσει την διαχείριση των κληροδοτημάτων αμφισβήτησε και ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Βασίλης Καφαράκης, ο οποίος ζήτησε όλα τα κληροδοτήματα να επιστρέψουν και ο δήμος να υπερασπιστεί την περιουσία του και να την αξιοποίηση προς όφελος των αδυνάμων πολιτών.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...