Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018
|

Οι συνέργειες φέρνουν οφέλη

Τον δρόμο της εξασφάλισης οφελών μέσω της παρουσίας προσφύγων στην περιοχή επιλέγουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης, τακτική που ήδη έχει αποδώσει σε κάποιες περιπτώσεις.

Η ανακατασκευή των εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», που σήμερα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων, αλλά μελλοντικά θα περιέλθει στην κατοχή του δήμου Ζίτσας, είναι μια τέτοια περίπτωση. Ωστόσο, υπάρχουν και άμεσα οφέλη. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αποχέτευσης του Κέντρου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τη χρηματοδότηση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), προχώρησε στην κατασκευή ενός αγωγού αποχέτευσης, συνολικού μήκους 1,7 χλμ., ο οποίος δίνει λύση όχι μόνο στο πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων της πρώην Παιδόπολης, αλλά δίνει τη δυνατότητα και στον γειτονικό οικισμό του Αγίου Ιωάννη να συνδεθεί στο δίκτυο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και τους δήμους Ιωαννίνων και Ζίτσας, οργάνωσαν χθες μια εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης κυριότητας του έργου από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας Giovanni Lepri και τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, παρουσία της εμπειρογνώμονα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Μαριλένας Χατζηαντωνίου.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την αφορμή να γίνει μια γενικότερη συζήτηση για την παρουσία των προσφύγων στην περιοχή, αλλά και να διατυπωθούν και νέα αιτήματα για επιπλέον έργα. Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, πέραν της ικανοποίησής του γιατί υλοποιείται ένα από τα βασικά αιτήματα που είχε θέσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας της δομής, επανέφερε το αίτημα της κατασκευής-συντήρησης των πεζοδρομίων και του οδοφωτισμού επί της Εθνικής Οδού, ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση των πεζών. «Να φροντίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς διέλευσης τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στην Εθνική Οδό, ειδικά κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αίτημα, που έχει θέσει με έγγραφά του προς την Ύπατη Αρμοστεία από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αν και ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος Giovanni Lepri έδειξε να το αντιμετωπίζει σαν κάτι που άκουσε για πρώτη φορά, υποσχόμενος, ωστόσο πως θα το εξετάσει και θα απαντήσει.

 

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΟΛΩΝ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το έργο του αποχετευτικού, στο οποίο συνέβαλαν ο δήμος Ιωαννιτών, μέσω της ΔΕΥΑΙ που εκπόνησε τη μελέτη, και η περιφέρεια Ηπείρου, που είχε την επίβλεψη, αντιμετωπίστηκε απ’ όλους ως ένα παράδειγμα των αποτελεσμάτων της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων στη διαχείριση του προσφυγικού στην περιοχή.

Σ’ αυτό στάθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, εστιάζοντας στο ότι είναι ένα έργο, που θα μείνει στην περιοχή, ενώ μια ανασκόπηση στη βοήθεια που παρείχε ο δήμος, κυρίως για την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στον Κατσικά, έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, υποσχόμενος πως θα υπάρξει το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και στη συνέχεια. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Παντελή Κολόκα, ο οποίος είναι αρμόδιος για το προσφυγικό, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Μέσα από τις συνέργειες αντιμετωπίσαμε πολλά ζητήματα. Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων».

Τη θετική εικόνα, που έχουν οι πρόσφυγες για τη διαβίωσή τους στην περιοχή, μετέφερε ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Giovanni Lepri, λέγοντας ότι νιώθουν αποδοχή, ασφάλεια και συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την έως τώρα συνεργασία με τις τοπικές αρχές, διατυπώνοντας την ελπίδα πως και μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί.

Τέλος, η εμπειρογνώμονας ανθρωπιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Μαριλένας Χατζηαντωνίου χαρακτήρισε αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και μίλησε γενικότερα για το πρόγραμμα «Εστία», μέσω του οποίου έχουν εξασφαλιστεί 25.000 θέσεις για πρόσφυγες σε διαμερίσματα και εγκαταστάσεις όπως αυτή της πρώην Παιδόπολης, ενώ πάνω από 51.000 είναι οι πρόσφυγες, που λαμβάνουν χρηματική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών, με προοπτική να φτάσουν τις 59.000 στο τέλος του έτους.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...