Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018
|

Επίσημα εγκαίνια στα Λιθαρίτσια

Η 1η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων ανοίγει επίσημα τις πύλες της σήμερα στο πάρκο Λιθαρίτσια, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει και προωθήσει ποικίλες μορφές της σύγχρονης τέχνης, καθώς και να δημιουργήσει μία πλατφόρμα για τη διάδοση της σύγχρονης σκέψης και έρευνας πάνω σε επίκαιρα ζητήματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με σύνθημα «η παράδοση εκ νέου», όραμα της Μπιενάλε είναι να επικαιροποιήσει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τις αξίες της κοινότητας, σε σύνδεση με τη σύγχρονη τέχνη και τις νέες τεχνολογίες.

Με στόχο να καταστεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η διοργάνωση ξεκινά με μια πληθώρα συνεργειών, δράσεων και εκδηλώσεων, καλώντας ντόπιους και επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με πτυχές της τέχνης και της σύνδεσής της με την παράδοση, αλλά και την τεχνολογία.

Εντυπωσιακά και πρωτότυπα projects, με εγκαταστάσεις στον δημόσιο χώρο, εργαστήρια, περιπατητικές και «άυλες» εκθέσεις, αλλά και ομιλίες συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα της Μπιενάλε, που διεξάγεται σε τρεις χώρους: τα Λιθαρίτσια, τα ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ηπείρου και το Μέκειο Οικοτροφείο. Τα επίσημα εγκαίνια, μετά την έναρξη της έκθεσης «Υφαίνοντας την Ευρώπη -Υφαίνοντας τα Βαλκάνια» στο Μέκειο την περασμένη Παρασκευή, γίνονται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στα Λιθαρίτσια.

Ο θεσμός αποτελεί πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον δήμο Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο και με την οικονομική υποστήριξη της περιφέρειας Ηπείρου.

Τη στήριξή του στο θεσμό εξέφρασε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, τονίζοντας ότι συνάδει απόλυτα με τη φιλοσοφία και τις προσπάθειες του ΠΚΔΙ και της δημοτικής αρχής, που εκφράστηκαν μέσα από διοργανώσεις όπως το Artwave Festival.

«Από την πρώτη στιγμή δουλέψαμε ουσιαστικά με τους συνεργάτες της Μπιενάλε, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση της παραγωγής, διαθέτοντας εξοπλισμό και τεχνογνωσία και επιλύοντας κάθε οργανωτικό πρόβλημα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Άλλωστε, αποτελεί κεντρική επιλογή της δημοτικής αρχής, που από την πρώτη στιγμή όχι μόνο αγκάλιασε, αλλά στηρίζει και οικονομικά το εγχείρημα. Καλώ, λοιπόν, όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, να επισκεφτούν τις εκθέσεις και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια υπόθεση της πόλης μας, αλλά και μια σημαντική αφορμή για κοινή δράση και συμμετοχή».

Στην πληθώρα των εκδηλώσεων αναφέρθηκε εκ μέρους των διοργανωτών η Λία Δήμου, η οποία συμμετέχει με την ηχητική περιπατητική έκθεση «Sonic Minds». Το κοινό έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε αστικά και φυσικά μονοπάτια και να ανακαλύψει μια κρυμμένη, συλλογική ακουστική εμπειρία μέσω της χρήσης των προσωπικών κινητών συσκευών. «Είναι μια πολύ ωραία προσπάθεια και έχουμε δουλέψει όλοι πάρα πολύ γι’ αυτήν την διοργάνωση», σημείωσε η κ. Δήμου.

Το κυρίως πρόγραμμα της Μπιενάλε λαμβάνει χώρα από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Η κεντρική εκδήλωση εμπνέεται από το βαλκανικό παραδοσιακό πανηγύρι, λειτουργώντας παράλληλα ως υπαίθριο εργαστήριο κατασκευής και εκμάθησης για τη δημιουργία εγκαταστάσεων, που μπορούν να παραμείνουν ως δομές στον αστικό ιστό και να φιλοξενήσουν δραστηριότητες από κοινότητες και ομάδες. Βασικές αρχές της εκδήλωσης είναι η ανοιχτή σχεδίαση και η συλλογική κατασκευή (open participatory design), μαζί με την ενσωμάτωση μοτίβων και τεχνικών από την άυλη πολιτιστική κληρονομιά στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια. Το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης περιλαμβάνει εργαστήρια ανοιχτών τεχνολογιών, ομιλίες για τα κοινά (commons), βιωματικές και καινοτόμες παραστάσεις, έργα και ερευνητικά project που εμπνέονται από την παράδοση.

Σήμερα, αμέσως μετά τα εγκαίνια στα Λιθαρίτσια θα γίνουν, στις 8:30 μ.μ., προβολές από το Ethnofest-Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας και στις 10 μ.μ. live μουσικό γεγονός με την Post Global Recordings.

Ως κεντρικός χώρος των εκδηλώσεών της Μπιενάλε είναι η εγκατάσταση των Plastique Fantastique, μια εντυπωσιακή, μεγάλων διαστάσεων διάφανη φούσκα, η πρώτη εγκατάσταση φουσκωτής τέχνης μεγάλης κλίμακας στα Δυτικά Βαλκάνια (inflatable art).

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...