Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Προχωρά η αποκατάσταση

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019, μπήκε η αποκατάσταση της οικίας Χουσεΐν Μπέη, το γνωστό «Σπίτι του Δεσπότη», που για δεκαετίες παρέμεινε εκτεθειμένο στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, μέσω της προγραμματικής σύμβασης της περιφέρειας Ηπείρου με την εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, προχωρούν οι στερεωτικές εργασίες, με στόχο να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του κτιρίου, μετά την κατάρρευση μέρους της στέγης, να αναπαλαιωθεί και μελλοντικά να αξιοποιηθεί.

Της προγραμματικής σύμβασης, ακολούθησαν οι απαιτούμενες μελέτες και η έγκρισή τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τον Απρίλιο του 2017 ξεκίνησαν οι εργασίες.

Η πρώτη φάση των εργασιών ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες και ξεκινά πλέον η δεύτερη φάση, με την έναρξή της να σηματοδοτούν οι διαδικασίες πρόσληψης τεχνιτών και αρχιτεκτόνων -συντηρητών, συνολικά έξι άτομα.

Οι εργασίες της α’ και β’ φάσης είναι οι πιο σημαντικές και κύριες για να σταθεροποιηθεί το ισόγειο και ο πρώτος όροφος, προκειμένου να δεχτούν και την «πίεση» της νέας στέγης. «Δεν μπορεί να μπει η στέγη, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αντιστήριξη και στερέωση αυτών», σημείωσε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ, προσθέτοντας πως, πέρα από τις εργασίες στερέωσης, έγιναν και θα συνεχιστούν εργασίες συντήρησης στα ξύλινα στοιχεία της οικίας και στα δάπεδα. Παράλληλα, θα απομακρυνθούν όσα στοιχεία προστέθηκαν στην πορεία, κατά τη χρήση του κτιρίου, και φυσικά θα συντηρηθούν και θα παραμείνουν τα αυθεντικά στοιχεία. «Σε λίγο το Σπίτι του Δεσπότη δε θα το αναγνωρίζετε. Θα είναι τελείως ανακαινισμένο, αναπαλαιωμένο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουέρεφ.

Η φθορά, που έχουν υποστεί τα δάπεδα, το κέλυφος και, η μεγαλύτερη, της στέγης ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία, που συνάντησαν μέχρι σήμερα τα συνεργεία που δούλεψαν στο έργο. «Το ότι πάμε στη β’ φάση σημαίνει ότι υπάρχει πρόοδος στις εργασίες και ότι το έχουμε πάρει ζεστά και εμείς και το υπουργείο και η περιφέρεια. Προχωράμε μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληξε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...

14.11.18 | Να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται

Τον κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εισοδήματα, κυρίως από τη χορήγηση...

14.11.18 | Επιστρέφει στο Ζαγόρι ο Γ. Σουκουβέλος

«Επιστρέφει» στον δήμο Ζαγορίου ως υποψήφιος δήμαρχος ο Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος επί σειρά...

14.11.18 | «Αγκάθι» τα πνευματικά δικαιώματα

Υπερφορολόγηση, αντικαπνιστικός νόμος και πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια»...

14.11.18 | Κάνει πρεμιέρα το ΕΣΠΑ 2021-2027

Επίσημη πρεμιέρα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς το Υπουργείο Οικονομίας...

14.11.18 | Θα υπολειτουργήσει η Εφορία

Μέχρι τις 11.30 το πρωί θα γίνονται οι συναλλαγές με τους πολίτες, αύριο Πέμπτη, στη Δ.Ο.Υ...

14.11.18 | Ξεκινά το έργο του τηλεελέγχου

Υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Αρταίων και προέδρου της ΔΕΥΑ Άρτας Χρήστου Τσιρογιάννη και της...

13.11.18 | Μια ψυχική δομή στην πόρτα σας

Ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας έρχεται να καλύψει η υπηρεσία κατ’ οίκον...