Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018
|

Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση της μεταφοράς του υπολείμματος από το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι προς τους Χώρους υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων για ένα χρόνο.

Η περιφερειακή αρχή υπέβαλλε προς το στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ολοκληρωμένη πρόταση εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 1.273.988,10 ευρώ,  για τη μεταφορά του υπολείμματος επεξεργασίας των απορριμμάτων από τη Μονάδα Α.Σ.Α. στους ΧΥΤΥ Ελληνικού Ιωαννίνων, Καρβουναρίου Θεσπρωτίας και Βλαχέρνας Άρτας για έναν χρόνο.

Ο χρόνος πιθανότατα θα αρχίσει να «μετρά» από την έναρξη της κανονικής λειτουργίας του εργοστασίου, από την αρχή του νέου έτους, δεδομένου ότι για την μεταφορά, όπως κάνει γνωστό προς τους δήμους τους δημάρχους και τους ΦΟΔΣΑ με έγγραφό της η αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Τατιάνα Καλογιάννη, θα διενεργηθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, υπ’ ευθύνη της Περιφέρειας στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπάρχει με τους ΦοΔΣΑ Ηπείρου και της σύμβασης σύμπραξης μεταξύ της με την «Αειφορικής Ηπείρου ΜΑΕΕΣ», της εταιρίας που συστήθηκε με αποκλειστικό σκοπό την υλοποίηση του έργου ΣΔΙΤ.

«Με τον τρόπο αυτό και χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό της περιφέρειας, δεν προκαλείται καμία επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της Περιφέρειας και κατ΄ επέκταση στους δημότες των 18 δήμων της», σημειώνεται στην ανακοίνωση της περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρωτοβουλία αυτή βγάζει τους αιρετούς από τη δύσκολη θέση να αναγκαστούν να επιβάλλουν αρκετά υψηλότερα-σε σχέση με τα σημερινά- ανταποδοτικά τέλη και μάλιστα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, ο χρόνος αυτός που κερδίζεται, ακόμη και αν συμπίπτει με μια «ρευστή» αυτοδιοικητικά περίοδο, λόγω των εκλογών, δε θα πρέπει να περάσει αναξιοποίητος, με δεδομένο πως η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί πολλές ακόμη υποδομές, αλλά και δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Στον χρόνο που απομένει για την κανονική λειτουργία του εργοστασίου, οι δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον εξοπλισμό των Σταθμών Μεταφόρτωσης, να εξασφαλίσουν την λειτουργία τους και να αποφασίσουν τον βέλτιστο τρόπο μεταφοράς των απορριμμάτων τους προς το εργοστάσιο. Το σημείο αυτό είναι κομβικό για το κόστος ανά δήμο, με δεδομένες τις διαφορές και στις ποσότητες, αλλά και στην απόσταση από το εργοστάσιο.

Η κ. Καλογιάννη, στο έγγραφό της, σημειώνει ότι επίκειται η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου και ότι οι δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ θα ενημερωθούν από τον ανάδοχο, τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την έναρξη λειτουργίας, για το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των αποβλήτων καθώς και την αναλογούσα, ανά δήμο, ποσότητα εισόδου στην μονάδα.

«Προκειμένου να μεριμνήσετε για την ομαλή μεταφορά των συμβατικών ποσοτήτων ΑΣΑ του δήμου σας, στην εγκατάσταση, θα ενημερωθείτε δεόντως προσεχώς», αναφέρει.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...