Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018
|

Στόχος μια ετήσια διοργάνωση

Την ετήσια διοργάνωση στα Γιάννενα μιας εκπαιδευτικής διημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης έθεσαν ως στόχο οι γιαννιώτες εκπρόσωποι της Εταιρείας, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την 28η εκπαιδευτική διημερίδα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρδιαγγειακού Κινδύνου», που θα φιλοξενηθεί στην πόλη.

«Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την εκδήλωση θεσμό και να διοργανώνεται στα Γιάννενα κάθε χρόνο», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Μωυσής Ελισάφ, με τον καθηγητή Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας Αλέξανδρο Τσελέπη να συμπληρώνει πως ο στόχος δεν τίθεται με γνώμονα το ότι οι ίδιοι έχουν ως έδρα τα Γιάννενα, αλλά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το δικαιούται λόγω της πολυετούς ερευνητικής του δραστηριότητας στον τομέα της αθηροσκλήρωσης.

Ο κ. Τσελέπης αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης, η οποία προσελκύει επιστήμονες από όλη την Ήπειρο, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την πολυετή επιστημονική προσφορά του πανεπιστημίου, που έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ελισάφ στάθηκε αρχικά στους σκοπούς της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η οποία έχει επικεντρωθεί στη γνώση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και στη διατύπωση κατευθυντηρίων οδηγιών. Μάλιστα, πρόσφατα η Εταιρεία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα Health Care Business Awards, στην κατηγορία επιστημονικές εταιρείες, για τη συμβολή της στην προαγωγή της έρευνας, της γνώσης και της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης των επιστημόνων. Ο κ. Ελισάφ χαρακτήρισε φιλόδοξο το πρόγραμμα της διημερίδας, καθώς θα επιχειρήσει με διδακτικό τρόπο, μέσα από παρουσίαση περιστατικών, να επικεντρωθεί στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη της αθηρωματικής νόσου.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Η πρόληψη της αθηρωματικής νόσου, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, καθώς πρόκειται για την πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως, μέσα από τις κλινικές εκδηλώσεις της, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο , η περιφερική αγγειοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και εμφανίζονται «αιφνίδια». Στην πραγματικότητα, όμως, η εμφάνισή τους δεν είναι και τόσο αιφνίδια, διότι έχει προηγηθεί επί πολλά χρόνια η ύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου, χωρίς καμία αντιμετώπιση. Η ευχάριστη είδηση είναι ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε μείωση των θανάτων απ’ αυτά τα νοσήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας.

Η μείωση αυτή οφείλεται αφενός στις εξελιγμένες θεραπείες που υπάρχουν για την αντιμετώπισή τους και αφετέρου –και κατά κύριο λόγο- στην καλύτερη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.

Η 28η εκπαιδευτική διημερίδα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Καρδιαγγειακού Κινδύνου» στοχεύει στην παρουσίαση όλων των νεότερων Διεθνών και Ελληνικών Κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου της αθηρωματικής νόσου και των νέων δεδομένων –«εργαλείων» για τη βελτίωση της ικανότητας στη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.

Οι εργασίες της διημερίδας θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο, στο ξενοδοχείο Du Lac. Επιφανείς έλληνες επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν εμπεριστατωμένες ομιλίες, υπό τη μορφή συζήτησης περιστατικών, με στόχο την ενημέρωση του ιατρικού κόσμου και την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν κλινικά φροντιστήρια για εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα, που απευθύνονται σε γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και σε φοιτητές της ιατρικής.

Η συμμετοχή στις εργασίες είναι δωρεάν και χορηγούνται 13 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...