Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018
|

Προσλήψεις, πόροι και «ΦιλόΔημος» για τα ρέματα

Σε στέρεες βάσεις, ακόμη και από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, συνεχίζεται η συνεργασία του Αλέξη Χαρίτση με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, όπως ανέδειξε η χθεσινή συνάντηση, κατά την οποία ο υπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των περιφερειών σε προσωπικό και οικονομικούς πόρους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες αρμοδιότητές τους.

Ο κ. Χαρίτσης είχε ήδη μια πολύ καλή συνεργασία με τις περιφέρειες ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το ΕΣΠΑ στο χαρτοφυλάκιό του, ενώ η πρώτη του συνάντηση ως υπουργού Εσωτερικών φαίνεται να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τους αιρετούς της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Στη συνάντηση, ο υπουργός ανακοίνωσε στοχευμένες και ιεραρχημένες ανάλογα με τις ανάγκες προσλήψεις προσωπικού, με βάση πάντα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις, όπως τον διπλασιασμό των επενδυτικών πόρων προς τις περιφέρειες (από 32 εκατ. ευρώ το 2017 σε 64 εκατ. ευρώ φέτος) και τη δημιουργία χρηματοδοτικού προγράμματος, στα πρότυπα του «ΦιλόΔημος», για την αρμοδιότητα των ρεμάτων.

Παράλληλα, εξετάστηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων, αλλά και μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και παραμένουν ανοιχτά εδώ και χρόνια, ενώ συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να συνεργαστούν στενά το αμέσως επόμενο διάστημα, για να ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να λυθούν από κοινού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στη νέα μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, το πρόγραμμα «Κλεισθένης ΙΙ», με αιχμή το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των ΟΤΑ. Για τον λόγο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα συνέλθει η Ειδική Επιτροπή που προβλέπεται στον Κλεισθένη Ι, όπως σημείωσε ο υπουργός, και κάλεσε τους περιφερειάρχες να συνεργαστούν δημιουργικά για την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης προς όφελος της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

«Σήμερα δεν ακούσαμε λόγια της κάλπης ούτε συναντήσαμε τοίχο, όπως στην τελευταία επίσκεψή μας στο υπουργείο Εσωτερικών προ διμήνου. Σήμερα, ο διάλογος με τον κ. Χαρίτση, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα κάθε ελληνικής οικογένειας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας. Αναμένουμε, βεβαίως, οι δεσμεύσεις του υπουργού να γίνουν πράξη στους επόμενους μήνες», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός δεσμεύθηκε για συμμετοχή της ΕΝΠΕ στον διάλογο για τη νέα αρχιτεκτονική Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (Πολιτικής Προστασίας) και νομοθετικές ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις περιφέρειες, στη βάση των επεξεργασμένων προτάσεων της ΕΝΠΕ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών επέδωσε στον υπουργό μελέτη της ΕΝΠΕ, από την οποία προκύπτει ότι οι παρακρατηθέντες πόροι των περιφερειών, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων και αποδοθέντων πόρων, ανέρχεται σε 2,473 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Πουλάκης, οι περιφερειάρχες Aττικής Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συναντάται με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά

Καλοδέχεται την πρόσκαιρη ανακούφιση από το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...

25.09.18 | Στην τελική ευθεία οι εργασίες

Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αεροσκαφών, που σταθμεύουν και ανεφοδιάζονται στο αεροδρόμιο των...

25.09.18 | Αρχαιότητες και όπλα στην κατοχή 51χρονου

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και...

25.09.18 | Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Καμπή

Προς υλοποίηση οδεύει η κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 480.000...

25.09.18 | Εγκαίνια μετά από 15 χρόνια αναμονής

Ένα νέο αθλητικό κέντρο διαθέτει και επίσημα ο δήμος Αρταίων, καθώς εγκαινιάστηκε το κλειστό...

25.09.18 | «Έσπασαν» ρεκόρ στον 12ο Γύρο Λίμνης

Ως η διοργάνωση των ρεκόρ θα καταγραφεί στην ιστορία του Γύρου Λίμνης, το 12ο Ioannina Lake Run,...

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...