Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018
|

Ο χρόνος «τορπιλίζει» τη μητρότητα

Όταν μια γυναίκα κοιτάξει πίσω στον χρόνο, μπορεί να ανακαλύψει ότι κανείς δεν την προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χάσει το τρένο της μητρότητας και να εμπλακεί σε έναν δύσκολο αγώνα για να αποκτήσει ένα παιδί.

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, όπως και σε όλο τον δυτικό κόσμο, ενισχύεται όλο και περισσότερο η τάση της χρονικής «μετάθεσης» του γάμου. Αυτό συνεπάγεται ότι όλο και πιο πολλές Ελληνίδες γεννούν το πρώτο τους παιδί μετά τα 30 ή τα 35 τους χρόνια. Ο χρόνος, όμως, δεν κυλά υπέρ των γυναικών αλλά εναντίον τους. Όσο πιο αργά, τόσο πιο πολύ αυξάνουν οι πιθανότητες μειωμένης γονιμότητας ή αποβολής κατά την κύηση.

Η χρονική μετάθεση της μητρότητας συχνά δεν είναι το αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής των γυναικών. Οι κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων έχουν επιδράσει τα μέγιστα στον θεσμό της οικογένειας και η απόφαση για γάμο φαίνεται όλο και πιο «δύσκολη» σε άνδρες και γυναίκες. Εκτός αυτού, όμως, ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας που βάζει «βόμβα» στην απόφαση για ένα παιδί, είναι η ανεργία και οι οικονομικές δυσκολίες.

Όταν, όμως, φτάσει η ώρα που το ζευγάρι αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να τεκνοποιήσει, ίσως είναι αργά ή θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες. Σε βαθμό, που θα το οδηγήσουν στην απόφαση να εξετάσει μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι εγγυημένο, καθώς και στην περίπτωση αυτή ο χρόνος είναι αντίπαλος.

Το μήνυμα ότι τα ζευγάρια θα πρέπει να αποφασίζουν τεκνοποίηση όσο βρίσκονται ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία και να μην περιμένουν να γίνουν γονείς, ακολουθώντας αμφιλεγόμενες θεραπείες, θέλησαν να στείλουν οι υπεύθυνοι της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεωργίου και Κώστας Ζηκόπουλος, με αφορμή τη διοργάνωση στα Γιάννενα της επιστημονικής εκδήλωσης «Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή».

Όπως έκαναν γνωστό, το 50% των γυναικών που απευθύνονται στη Μονάδα, προκειμένου να αποκτήσουν παιδί, είναι άνω των 37 ετών, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιθανότητες να τεκνοποιήσουν. Η Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κλήθηκε να αντιμετωπίσει το 2017 450 περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο αριθμός αυτός, βέβαια, δεν αποδεικνύει μόνο τον αυξημένο αριθμό των γυναικών, που αναγκάζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά αποκαλύπτει και την ανοδική πορεία της Μονάδας τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του εσωτερικού ιατρικού τουρισμού. Ζευγάρια από ολόκληρη την Ελλάδα, με το όνειρο της απόκτησης παιδιού, απευθύνονται στη Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, λόγω της υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και για έναν σημαντικό ακόμη λόγο, που την έχει καταστήσει «πρότυπο»

Κι αυτός είναι ότι αποτελεί τη μοναδική Μονάδα δημόσιου νοσοκομείου, που εφαρμόζεται προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Πρόκειται για μια εργαστηριακή διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών. Κάποιες κοινές κληρονομικές ασθένειες οφείλονται σε ένα μόνο γονίδιο, όπως η κυστική ίνωση, ή η δρεπανοκυτταρική αναιμία, ενώ άλλες οφείλονται σε «δομικές» αλλαγές των χρωμοσωμάτων των γονέων.

Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής Γεωργίου, έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία περιπτώσεις, όχι μόνο μεσογειακής αναιμίας και κυστικής ίνωσης, αλλά ακόμη και κληρονομικού καρκίνου.

 

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η επιστημονική εκδήλωση «Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» αποτελεί πρωτοβουλία της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας κ. Ζηκόπουλος, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα και σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής.

Επιστήμονες από τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, που έχουν διακριθεί στους τομείς της υπογονιμότητας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες του εξωτερικού, θα βρεθούν στα Γιαννενα, προκειμένου να παρουσιάσουν καινοτόμα θέματα. Μεταξύ αυτών, οι αποβολές που απασχολούν πολλές γυναίκες, η αποτυχία εμφυτεύσεων και η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες με καρκίνο.

Σκοπός των διοργανωτών είναι η συνάντηση αυτή να δώσει την δυνατότητα της παρακολούθησης των εξελίξεων στο κλινικό αλλά και στο ερευνητικό πεδίο της Μαιευτικής - Γυναικολογίας, με έμφαση στην υπογονιμότητα και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δημιουργώντας ένα επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που ο σύγχρονος κλινικός και εργαστηριακός επιστήμονας καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού.

Οι εργασίες της επιστημονικής εκδήλωσης θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, ενώ η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στις 8.15 το βράδυ, στην αίθουσα «Πανδώρα Γ» στο κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου Du Lac.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει, επίσης, προσυνεδριακό σεμινάριο, που απευθύνεται κυρίως σε ειδικευόμενους και φοιτητές, θεωρητικό σεμινάριο στην υστεροσκόπηση και στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο ρόλος της μαίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Η Εγγραφή στις εργασίες είναι δωρεάν και χορηγούνται 20 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης (CME- CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | «Έσπασαν» ρεκόρ στον 12ο Γύρο Λίμνης

Ως η διοργάνωση των ρεκόρ θα καταγραφεί στην ιστορία του Γύρου Λίμνης, το 12ο Ioannina Lake Run,...

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...

22.09.18 | «Κενά αέρος» στην πτήση Ιωάννινα-Λάρνακα

Στάση αναμονής τηρείται στα Γιάννενα μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει...

22.09.18 | Απομακρύνθηκε «νεκρός» πλάτανος από το...

Στην απομάκρυνση ενός νεκρού πλατάνου στην παραλίμνιο περιοχή των Ιωαννίνων προχώρησε το πρωί της...

22.09.18 | Μια νέα εκκίνηση ο 12ος Γύρος Λίμνης

Το μήνυμα ότι ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων μπορεί και πρέπει να γίνει η ουσιαστική εκκίνηση μιας...

22.09.18 | Συνεχίζεται το κυνήγι, με εξαιρέσεις στις...

Παρατάθηκε για δύο χρόνια, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 η χρονική διάρκεια ισχύος της απόφασης...

22.09.18 | Αναζητώντας καλύτερες συνθήκες

Νέες αφίξεις αναμένονται στις δομές προσφύγων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας...

22.09.18 | Μπήκαν σκαλωσιές στην Παρηγορήτισσα

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του ιερού ναού της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, ένα από τα...