Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018
|

Για δυνατούς λύτες

Μόνο όποιος διαθέτει μαντικές ικανότητες, μπορεί να προδιαγράψει το πόσες και ποιες θα είναι οι δημοτικές παρατάξεις, που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Γιαννιωτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019.

Το τοπίο είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και αντί να ξεδιαλύνεται, γίνεται ολοένα και πιο ομιχλώδες, καθώς τα νέα δεδομένα που σχεδόν καθημερινά προκύπτουν, κάνουν το κουβάρι να μπερδεύεται όλο και περισσότερο.

Η μόνη σταθερά στην εξίσωση είναι η παράταξη της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, που από νωρίς έχει ανακοινώσει ότι θα ηγηθεί της παράταξης. Μια παράταξη, όμως, που ενδεχομένως να στερηθεί της δυναμικής σημαντικών προσώπων, όπως οι αντιδήμαρχοι Νίκος Γκόλας και Θανάσης Μανταλόβας, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και διεκδικούν με πολλές αξιώσεις μια θέση στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος.

Ερωτηματικό αποτελεί και η συνεργασία με την «Κοινωνία Πολιτών», με τον επικεφαλής της Παντελή Κολόκα να θέλει και αυτός να αφήσει την αυτοδιοίκηση για την κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα, βέβαια, από το πώς θα εξελιχθεί η δική του υπόθεση, η παράταξη, η οποία επέλεξε τον δρόμο της συνεργασίας αντί της αυτόνομης καθόδου στις προηγούμενες εκλογές, θα κληθεί εν ευθέτω χρόνο να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί εκ νέου ή θα κατέλθει αυτόνομα, με πιθανή προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας, αφού πλέον ο νέος εκλογικός νόμος έχει διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

Σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η κάθοδος μιας νέας παράταξης με επικεφαλής τον Μωυσή Ελισάφ. Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις, καθώς το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο κ. Ελισάφ έχει πυκνώσει την αρθογραφία του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπάρχει ήδη ένας κορμός υποστηρικτών και εν δυνάμει υποψηφίων, ενώ συνεχίζονται και οι βολιδοσκοπήσεις προσώπων, που θεωρούνται ότι μπορούν να βοηθήσουν.

Το ενδεχόμενο συνεργασιών εξετάζει η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», στο πλαίσιο της κεντρικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δε φαίνεται να υπάρχει ενιαία γραμμή. Μάλιστα, ένας δημοτικός σύμβουλος έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος με την παράταξη Ελισάφ, αρκετοί καλοβλέπουν μια συνεργασία με την παράταξη Μπέγκα, ενώ υπάρχουν και φωνές για αυτόνομη κάθοδο.

Προς αυτόνομη κάθοδο προσανατολίζεται η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να επανεξετάσει τη στάση της, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν, κυρίως στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Εδώ είναι και το απόλυτο… τοπίο στην ομίχλη. Όσο η Νέα Δημοκρατία δεν αναλαμβάνει –τοπικά και κεντρικά- πρωτοβουλίες για να διασαφηνιστεί το σκηνικό, τόσο ενισχύεται η άποψη πως ο Νίκος Γκόντας θα είναι εκ νέου επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας».

Το τοπίο δεν ξεκαθάρισε ούτε η χθεσινή ανακοίνωση της παράταξης, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αινιγματική, ωστόσο υποδηλώνει μια ενεργοποίηση κόντρα σε όσους απεργάζονται σχέδια ερήμην της.

«Η πρώιμη και ακατάσχετη εκλογολογία στο βωμό προσωπικών φιλοδοξιών βλάπτει τον τόπο. Απομένει δημοτική περίοδος δώδεκα μηνών και η μακρά προεκλογική περίοδος είναι επιζήμια για την πόλη μας. Άλλωστε το τελευταίο που ενδιαφέρει τους συμπολίτες μας είναι οι προσωπικές επιδιώξεις.

Η παράταξή μας, ως πρώτη δύναμη στην πόλη μας, θα συνεχίσει γόνιμα και επικοδομητικά να επιδιώκει την επίλυση των σοβαρών και μεγάλων προβλημάτων της πόλης μας, παρά τη μόνιμη ανικανότητα και αδιαφορία της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Η προεκλογική περίοδος θεσμικά καθορίζεται έναν μήνα πριν τις εκλογές και η παράταξή μας σύσσωμη θα δώσει το παρόν της», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά

Καλοδέχεται την πρόσκαιρη ανακούφιση από το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...

25.09.18 | Στην τελική ευθεία οι εργασίες

Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αεροσκαφών, που σταθμεύουν και ανεφοδιάζονται στο αεροδρόμιο των...

25.09.18 | Αρχαιότητες και όπλα στην κατοχή 51χρονου

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και...

25.09.18 | Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Καμπή

Προς υλοποίηση οδεύει η κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 480.000...

25.09.18 | Εγκαίνια μετά από 15 χρόνια αναμονής

Ένα νέο αθλητικό κέντρο διαθέτει και επίσημα ο δήμος Αρταίων, καθώς εγκαινιάστηκε το κλειστό...

25.09.18 | «Έσπασαν» ρεκόρ στον 12ο Γύρο Λίμνης

Ως η διοργάνωση των ρεκόρ θα καταγραφεί στην ιστορία του Γύρου Λίμνης, το 12ο Ioannina Lake Run,...

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...