Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018
|

Και να θέλαμε, δεν μπορούμε

Τα πρώτα στοιχεία, που προκύπτουν από την σε εξέλιξη μελέτη για την αποκατάσταση της Παμβώτιδας, αλλά και την προτεινόμενη επιστημονική λύση για το ανάχωμα της Αμφιθέας, δίνει η περιφέρεια Ηπείρου, απαντώντας στην ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος.

Η απομάκρυνση του αναχώματος, όπως ζητά ο Σύλλογος, εγκυμονεί κινδύνους σε οικισμούς και επιχειρήσεις, σύμφωνα με την περιφέρεια, που τονίζει ότι, πέραν του τεράστιου οικονομικού κόστους, απαιτεί επιστημονική προσέγγιση και μελέτες.

Η περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδότησε και ανέθεσε -μέσω δημόσιου διαγωνισμού- τη μελέτη ροής υδάτων στο ανάχωμα της Αμφιθέας, λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προστασίας παρόχθιων εκτάσεων περιοχών Αμφιθέας και Περάματος, με στόχο να βρεθούν οι επιστημονικά αποδεκτές λύσεις, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της λίμνης, μέσω της αποκατάστασης της επικοινωνίας της με τις πηγές Σεντενίκου, Μπλίτσι και Κιόσκι.

Η μελέτη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης, ωστόσο υπάρχουν ήδη τα πρώτα συμπεράσματα, τα οποία, όπως αναφέρει, είναι χρήσιμα για κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, κυρίως όμως για τους άμεσα ενδιαφερόμενους κατοίκους των περιοχών, που επηρεάζονται από τη λίμνη.

Η αρχική πρόταση της περιφέρειας ήταν να γίνει θραύση του αναχώματος σε τρία σημεία, ώστε τα πηγαία ύδατα να καταλήγουν στην Παμβώτιδα. Από τα πρώτα στάδια της μελέτης, προέκυψε, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς, λόγω της υψομετρικής διαφοράς, θα γινόταν αντίθετη κίνηση των υδάτων, από τη λίμνη προς τις παρόχθιες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησίες κατά μήκος του οικισμού της Αμφιθέας. «Οι επιπτώσεις θα είναι δε πολύ μεγαλύτερες για το ευρύτερο λεκανοπέδιο, σε περίπτωση υπερχείλισης της λίμνης, μετά από καταιγίδες που είναι συχνές στην περιοχή», τονίζεται.

Η λύση, που προτείνουν οι μελετητές, από τις τοπογραφικές αποτυπώσεις και τη σύνταξη της γεωλογικής μελέτης, είναι να καταστραφεί τμήμα 500 μέτρων του υφιστάμενου αναχώματος στις πηγές της Αμφιθέας και να γίνει μεταφορά στο σημείο αυτό με αγωγό ή τάφρο των υδάτων των πηγών Σεντενίκου, που έτσι θα καταλήγουν όλα στη λίμνη, χωρίς να προκαλούνται πρόσθετα προβλήματα στις παρόχθιες ιδιοκτησίες.

«Αυτή- επαναλαμβάνουμε -είναι η προτεινόμενη επιστημονική λύση, η οποία θα αξιολογηθεί, υπεύθυνα από την περιφέρεια και σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, τον δήμο Ιωαννιτών και τις τοπικές Κοινότητες Αμφιθέας και Περάματος. Οι άλλες προτάσεις, που ακούγονται και προβάλλονται, είναι ευχολόγια, που στηρίζονται σε επιθυμίες και όχι στα σημερινά πραγματικά δεδομένα. Όσοι επιμένουν πάντως σε αυτές, δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στα αρμόδια υπουργεία. Θα ήταν προτιμότερο πάντως, αντί της «καταγγελιομανίας», να υπήρχε συνεργασία με όσους αποδεδειγμένα εργάζονται διαχρονικά για τη βελτίωση της λίμνης Ιωαννίνων. Ορισμένοι θα έπρεπε να έχουν κάνει και την αυτοκριτική τους για λανθασμένες κινήσεις, που έκαναν κατά το παρελθόν, (όπως προέκυψε και με δικαστικές αποφάσεις), που αντί να λύσουν, προκάλεσαν προβλήματα στη λίμνη», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφέρειας.

Αφορμή για την εκ νέου ανάδειξη του θέματος αποτελεί η διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλάσσιου Σκι στη λίμνη Παμβώτιδα, «ένα γεγονός που έχει πολλαπλές διαστάσεις και οφέλη για την περιφέρειά μας, αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, τις δυνατότητες που έχουν οι τοπικοί φορείς για την ανάληψη και την επιτυχή οργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων», επισημαίνεται.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...

14.11.18 | Να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται

Τον κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εισοδήματα, κυρίως από τη χορήγηση...

14.11.18 | Επιστρέφει στο Ζαγόρι ο Γ. Σουκουβέλος

«Επιστρέφει» στον δήμο Ζαγορίου ως υποψήφιος δήμαρχος ο Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος επί σειρά...

14.11.18 | «Αγκάθι» τα πνευματικά δικαιώματα

Υπερφορολόγηση, αντικαπνιστικός νόμος και πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια»...

14.11.18 | Κάνει πρεμιέρα το ΕΣΠΑ 2021-2027

Επίσημη πρεμιέρα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς το Υπουργείο Οικονομίας...

14.11.18 | Θα υπολειτουργήσει η Εφορία

Μέχρι τις 11.30 το πρωί θα γίνονται οι συναλλαγές με τους πολίτες, αύριο Πέμπτη, στη Δ.Ο.Υ...

14.11.18 | Ξεκινά το έργο του τηλεελέγχου

Υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Αρταίων και προέδρου της ΔΕΥΑ Άρτας Χρήστου Τσιρογιάννη και της...

13.11.18 | Μια ψυχική δομή στην πόρτα σας

Ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας έρχεται να καλύψει η υπηρεσία κατ’ οίκον...