Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018
|

Αλλάζει συνομιλητή και ελπίζει

Με νέα επιχειρήματα στο «οπλοστάσιό» του, ο δήμος Ιωαννιτών ετοιμάζεται να δώσει μία ακόμη μάχη για την απεμπλοκή του έργου του μεγάλου δακτυλίου, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αλλάξει και συνομιλητή.

Μετά την άκαμπτη έως απαξιωτική στάση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, η δημοτική αρχή θέλει να ανοίξει διάλογο με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, με γνώμονα πως το θέμα των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου της πόλης από τον κόμβο Βογιάννου μέχρι τον κόμβο Πανηπειρωτικού Σταδίου» εξετάζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, τους οποίους εποπτεύει ο κ. Φάμελλος. Ήδη γίνονται προσπάθειες να υπάρξει κάποια συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, αν και είναι δύσκολο, λόγω του ότι οι υπουργοί κινούνται σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με δεδομένο ότι η αίτηση θεραπείας, που έχει καταθέσει ο δήμος στο υπουργείο, δεν έχει απορριφθεί και υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, θα γίνει μία ακόμη προσπάθεια για να υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του υπουργείου, που ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου. Το νέο «χαρτί», που ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο δήμος, έχει σχέση με την Κενάν Μεσαρέ. Κρίνοντας η δημοτική αρχή πως το όλο θέμα των προσφυγών έχει προκύψει από ανθρώπους, που έχουν ενστάσεις με τον τρόπο, με τον οποίο κατασκευάστηκε ο οδικός άξονας, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας επισήμανε ότι η αλλαγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ζητείται για τον μεγάλο δακτύλιο, δεν μπορεί να επιφέρει κατασκευαστικές διορθώσεις στην Κενάν Μεσαρέ και οι όποιες, πιθανές, διορθωτικές κινήσεις, μπορούν να γίνουν μόνο μέσω του ΣΒΑΚ, θέλοντας να τονίσει για μια ακόμη φορά τη μη συσχέτιση του έργου των δύο δρόμων.

 

«ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ»

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν με αφορμή την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε ο δήμος Ιωαννιτών κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον κ. Μπέγκα να δίνει διευκρινίσεις και να τονίζει πως δε μειώνει σε τίποτα την προσπάθεια για να βρεθεί λύση τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

«Είναι προφανές πως στην υπόθεση αυτή η λογική της δημιουργίας αντιπαλεύει τη λογική του παραλόγου. Ο δήμος Ιωαννιτών ωστόσο, επιμένει στο δίκαιο αίτημά του και ελπίζει ο διάλογος με το υπουργείο να φέρει θετική κατάληξη για ένα σημαντικό και αναπτυξιακό έργο για όλο το λεκανοπέδιο», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας, ξεκαθαρίζοντας ότι η δημοτική αρχή σέβεται όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Τόνισε ,όμως, ότι ο δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει να κινείται και στα δύο αυτά επίπεδα, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο μέσο και πιστεύοντας ότι η καλύτερη λύση είναι η πολιτική – τεχνοκρατική συνεννόηση με την πλευρά του υπουργείου.

 «Η επιτροπή αναστολών δεν αποφάσισε ότι η προσφυγή μας είναι αβάσιμη, αλλά ότι δεν είναι προδήλως βάσιμη και γι’ αυτό η ανάγνωση μιας απόφασης πρέπει να γίνεται προσεκτικά», είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης, ενώ εξήγησε ότι εξετάστηκε μόνο το σκέλος της πιθανής ύπαρξης κινδύνου απώλειας της χρηματοδότησης κι όχι η ουσία της υπόθεσης, η οποία θα εξεταστεί στην κύρια εκδίκαση στις 28 Νοεμβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα χρονικά περιθώρια, είπε πως είναι στενά, αλλά όχι ακόμη ασφυκτικά. Το θετικό είναι πως τα χρήματα είναι «κλειδωμένα», αλλά από την άλλη, αν το έργο εκτελεστεί με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, υπάρχει κίνδυνος για την ποιότητά του.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά

Καλοδέχεται την πρόσκαιρη ανακούφιση από το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...

25.09.18 | Στην τελική ευθεία οι εργασίες

Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αεροσκαφών, που σταθμεύουν και ανεφοδιάζονται στο αεροδρόμιο των...

25.09.18 | Αρχαιότητες και όπλα στην κατοχή 51χρονου

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και...

25.09.18 | Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Καμπή

Προς υλοποίηση οδεύει η κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 480.000...

25.09.18 | Εγκαίνια μετά από 15 χρόνια αναμονής

Ένα νέο αθλητικό κέντρο διαθέτει και επίσημα ο δήμος Αρταίων, καθώς εγκαινιάστηκε το κλειστό...

25.09.18 | «Έσπασαν» ρεκόρ στον 12ο Γύρο Λίμνης

Ως η διοργάνωση των ρεκόρ θα καταγραφεί στην ιστορία του Γύρου Λίμνης, το 12ο Ioannina Lake Run,...

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...