Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2018
|

Έπονται Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο

Με δύο επιπλέον θετικές ειδήσεις συνδυάστηκε η συνέντευξη της δημοτικής αρχής για την ένταξη του έργου της ΔΕΥΑΙ «Βελτίωση και ανάπτυξη βασικών υφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας» στο πρόγραμμα Φιλόδημος, με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων έκανε γνωστό ότι υπέγραψε χθες και τη διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο, που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ, ύψους 19.5 εκ. ευρώ, για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, που αποτελεί μέρος του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ. Ως προθεσμία υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 18η Οκτωβρίου, ενώ στις 25 του ίδιου μήνα θα αποσφραγιστούν οι προσφορές και θα προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος.

«Η δημοτική αρχή βαδίζει με μια μεγάλη δυναμική, υλοποιεί από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα, που έχει δει ο δήμος Ιωαννιτών και δε σταματά. Αντίθετα, συνεχίζει στην κατεύθυνση που χάραξε από την πρώτη μέρα, που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου και που δεν είναι άλλη από την παραγωγή ποιοτικού έργου προς όφελος όλων των πολιτών», υπογράμμισε.

Η δεύτερη είδηση ήρθε διά στόματος του αντιδημάρχου Προγραμματισμού Θανάση Μανταλόβα, ο οποίος ανακοίνωσε την υποβολή μιας ακόμη πρότασης προς χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ, για συνδέσεις στις περιοχές Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου. Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» της περιφέρειας Ηπείρου.

 

ΔΙΠΛΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ

Σε ό,τι αφορά το έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Φιλόδημος, προκύπτει όχι μόνο σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και οικονομικό. Κι αυτό γιατί πέρα από την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων σε οικισμούς, εντάχθηκε και το υποέργο για τον βιολογικό καθαρισμό, που καθιστά επιλέξιμα έργα 1,2 εκ. ευρώ, τα οποία αποτελούσαν την ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΙ σε προηγούμενο έργο. Ποσό, που δε θα αναγκαστεί να βρει και να πληρώσει η ΔΕΥΑΙ.

«Πριν μερικές μέρες, τόνισα ότι για τη σημερινή δημοτική αρχή η λίμνη και η προστασία της αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Μίλησα, ακόμη, και για μια συνολική περιβαλλοντική ευαισθησία, που μας διακατέχει

Σήμερα διαπιστώνετε ότι δε μένουμε στα λόγια και στις ευχές.Αντίθετα, έχουμε εκπονήσει ένα πολύ σοβαρό σχέδιο, με παρεμβάσεις που αφορούν την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος και γενικότερα του περιβάλλοντος περιμετρικά της λίμνης και σε όλο το λεκανοπέδιο.

Δράσεις κι έργα συμπληρωματικά το ένα με το άλλο, που δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τη λίμνη μας, με κορωνίδα φυσικά το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, στο οποίο εντάσσεται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του παλαιού βιολογικού καθαρισμού και καινούργια δίκτυα αποχέτευσης. Με σωστό προγραμματισμό και με βάση τον σχεδιασμό μας, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δημότες των Ιωαννίνων για ποιοτικά έργα ουσίας, που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά όλων μας και προστατεύουν το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Μπέγκας, και ευχαρίστησε τον νέο υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση για την άψογη συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και από τον νέο του θεσμικό ρόλο, καθώς και όλους τους συνεργάτες, πολιτικούς και υπηρεσιακούς, που εργάστηκαν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Για ένα αποτέλεσμα συστηματικής και ομαδικής προσπάθειας, που δημιουργεί, μαζί και με άλλα έργα της ΔΕΥΑΙ, ένα σύνολο δράσεων 50 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει για την περιοχή τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο Θ. Μανταλόβας . «Μιλάμε για τη σταδιακή υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, την χρηματοδότηση έργων στη βάση ώριμων μελετών κι όλα αυτά στο πλαίσιο της πιο σημαντικής προσπάθειας ,που έχει γίνει πότε για την προστασία της Παμβώτιδας», σημείωσε.

Από την πλευρά του, υπογράμμισε την μεθοδική δουλειά που γίνεται από την Επιχείρηση στην κατάθεση προτάσεων για χρηματοδότηση δίνοντας

Λεπτομέρειες για το τεχνικό κομμάτι του έργου έδωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, κάνοντας γνωστό πως η κατασκευή των δικτύωνστους οικισμούς Κάτω Μάρμαρα, Ολυμπιάδα Μαρμάρων καθώς και στην Τ.Κ. Αμφιθέας θα ξεκινήσει το 2019 και θα συνεχιστεί το 2020, ενώ εντός του 2019 θα γίνει και το έργο στον βιολογικό.

Τέλος, οι πρόεδροι της Τ.Κ. Αμφιθέας Γιάννης Θάνος και της Δ.Ε. Μαρμάρων Κώστας Οικονόμου χαρακτήρισαν πολύ σημαντικό το έργο για τις περιοχές τους, ένα έργο για το οποίο περίμεναν πολλά χρόνια.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.11.18 | Από το Γιάννενα-Κακαβιά στο Ιόνια-Πρέβεζα

Μια σειρά από τροποποιήσεις στην κατανομή των πόρων του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος...

16.11.18 | Κραυγή αγωνίας για την Αναγνωστοπούλειο Σχολή

Την ανάγκη να γίνουν άμεσα επεμβάσεις αποκατάστασης στο κτίριο του παλιού σχολείου στο Δίλοφο,...

16.11.18 | Προστασία μέσω αξιοποίησης

Ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του παραλίμνιου αθλητικού χώρου στο...

16.11.18 | Νέα αυτοψία για να περιοριστεί ο αριθμός των...

Πιο δύσκολη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, είναι η προσπάθεια ανεύρεσης του ατόμου, που πυροβόλησε...

16.11.18 | Μια οφειλόμενη τιμή σε τρεις ευεργέτες

Μια οφειλόμενη τιμή σε τρεις σπουδαίους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, την Ελευθερία Μπάρκα,...

16.11.18 | Ο ΛΕΞ στο Stage Ioannina

O ΛΕΞ, η πιο σημαντική ελληνική παρουσία στη χιπ χοπ σκηνή αυτή την περίοδο, θα ανέβει στη σκηνή...

16.11.18 | Ένα secret session με τον Coti Κ.

Τον Coti Κ., τον πιο σημαντικό παραγωγό της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής, υποδέχεται αύριο Σάββατο...

16.11.18 | Στόχος για το 2019 τα 2,3 τρισεκ. κυβικά...

Την επενδυτική και επιχειρησιακή ενημέρωση, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 13 Νοεμβρίου...