Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Έφεραν προβλήματα οι αλλαγές

Ανατροπές στα «χωροταξικά» αλλά και οικονομικά δεδομένα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του δήμου Ιωαννιτών έφεραν οι αλλαγές στην προσχολική εκπαίδευση, με τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής να ελπίζει στη δεύτερη κατανομή της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα.

Η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση των νηπίων από 4 ετών είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον για τις θέσεις των παιδικών σταθμών και αντίθετα να πέσει το «βάρος» στα βρεφικά τμήματα. Ωστόσο, η ανακατάταξη αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς αφενός απαιτούνται τεχνικές παρεμβάσεις, αφετέρου πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού.

Τα νέα δεδομένα δημιουργούν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τον Οργανισμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο Φίλιππο Τσουμάνη, που αναφέρθηκε στα στοιχεία των εγγραφών αλλά και τον οικονομικό αντίκτυπο, με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς.

Όπως κάθε χρόνο, ο ΟΚΠΑΠΑ προσπάθησε έγκαιρα, πριν το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, να προετοιμαστεί για την επόμενη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις στα κτίρια, που φιλοξενούν τα βρέφη και τα νήπια, καθώς και η συντήρηση και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού.

 «Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όσο καλά ελπίζαμε ή για την ακρίβεια πήγαν όσο άσχημα περιμέναμε», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης, που από την περασμένη άνοιξη είχε εντοπίσει το πρόβλημα, που επρόκειτο να δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, τη χρονιά 2017-2018, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου είχαν εγγραφεί 890 νήπια και 235 βρέφη, συνολικά, ενώ φέτος 737 νήπια και 222 βρέφη. Αυτή η μείωση είναι σημαντική αν την αναγάγει κανείς σε οικονομικά στοιχεία. Από το ΕΣΠΑ, που αποτελεί και το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των σταθμών, πέρυσι χρηματοδοτήθηκαν (έλαβαν voucher) 188 βρέφη και 500 νήπια. Φέτος, μέχρι στιγμής και πριν την δεύτερη κατανομή που αναμένεται το β’ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, επιδοτήθηκαν 155 βρέφη και 180 νήπια. Ο αριθμός των νηπίων αναμένεται να αυξηθεί στη β’ φάση, ωστόσο θα είναι και πάλι σαφώς μικρότερος από την περασμένη χρονιά.

Για την λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ απασχολούνται 83 εργαζόμενοι, η μισθοδοσία των οποίων ανέρχεται σε 1,376 εκ. ευρώ. Τα έσοδα, που αναμένονται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανέρχονται σε 760.000 ευρώ.

«Η διαφορά είναι μεγάλη. Ελπίζω να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος με την δεύτερη κατανομή του ΕΣΠΑ, διαφορετικά προκύπτει πρόβλημα επιβίωσης του ίδιου του ΟΚΠΑΠΑ. Δυστυχώς, το λέγαμε από πέρυσι και δε θέλαμε να είμαστε μάντεις κακών σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν. Δεν αναφέρομαι στα νηπιαγωγεία, όπου δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αλλά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ήταν λογικό ότι με αυτή την αλλαγή θα είχαμε περισσότερα βρέφη και θα έπρεπε για τον λόγο αυτό να εγκριθούν περισσότερες προσλήψεις προσωπικού», ανέφερε ο κ. Τσουμάνης, εξηγώντας πως για τη δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων απαιτείται περισσότερο προσωπικό, καθώς αλλάζει η αναλογία βρεφών ανά παιδαγωγό.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, ο ΟΚΠΑΠΑ δημιούργησε δύο νέα βρεφικά τμήματα σε Κατσικά και Πέραμα, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ένα ακόμη στην Ανατολή. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη επτά βρεφικά τμήματα στους υφιστάμενους σταθμούς, αλλά δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Είχαμε ζητήσει 25 θέσεις προσωπικού και εγκρίθηκαν επτά», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά βρέφη να μείνουν εκτός, αφού έχουν κλείσει οι θέσεις που υπάρχουν συνολικά, στους δημοτικούς και τους ιδιωτικούς σταθμούς.

«Τώρα αναμένουμε τη β’ φάση και πώς μπορούμε να ανακατατάξουμε το προσωπικό, ώστε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες και να εγγράψουμε περισσότερα βρέφη το επόμενο διάστημα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετήσουμε τις οικογένειες, γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα», κατέληξε.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...

22.09.18 | «Κενά αέρος» στην πτήση Ιωάννινα-Λάρνακα

Στάση αναμονής τηρείται στα Γιάννενα μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει...

22.09.18 | Απομακρύνθηκε «νεκρός» πλάτανος από το...

Στην απομάκρυνση ενός νεκρού πλατάνου στην παραλίμνιο περιοχή των Ιωαννίνων προχώρησε το πρωί της...

22.09.18 | Μια νέα εκκίνηση ο 12ος Γύρος Λίμνης

Το μήνυμα ότι ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων μπορεί και πρέπει να γίνει η ουσιαστική εκκίνηση μιας...

22.09.18 | Συνεχίζεται το κυνήγι, με εξαιρέσεις στις...

Παρατάθηκε για δύο χρόνια, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 η χρονική διάρκεια ισχύος της απόφασης...

22.09.18 | Αναζητώντας καλύτερες συνθήκες

Νέες αφίξεις αναμένονται στις δομές προσφύγων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας...

22.09.18 | Μπήκαν σκαλωσιές στην Παρηγορήτισσα

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του ιερού ναού της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, ένα από τα...

21.09.18 | Ποιος δουλεύει για τους τουρίστες;

Στοιχεία παραδοξότητας αποτυπώνει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για το ισοζύγιο...