Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ναι στους αγώνες, όχι στο κανάλι

Άλλοθι για τη διατήρηση του υφιστάμενου παράνομου αναχώματος Αμφιθέας θεωρεί ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων το «κανάλι» της Αμφιθέας, όπου αυτές τις ημέρες διεξάγεται το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκι.

Με αφορμή τους αγώνες, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετος με τη διεξαγωγή των αγώνων σκι, πολύ δε περισσότερο αγώνων πανευρωπαϊκής ή διεθνούς εμβέλειας, πλην όμως θεωρεί ότι θα έπρεπε να διεξάγονται στον χώρο της Λιμνοπούλας, όπου λειτουργεί από το 1986 ένας εξαίρετος στίβος σκι.

«Η πόλη μας έχει κατακλυστεί από αφίσες, που διαφημίζουν το γεγονός, αναφέροντας ως τόπο διεξαγωγής των αγώνων το “κανάλι Αμφιθέας”. Όμως, είναι γνωστό σε όλους ότι τόπος διεξαγωγής των αγώνων είναι ο υγροβιότοπος Αμφιθέας, εντός του οποίου κατασκευάστηκε το 2013 το επονομαζόμενο σήμερα “κανάλι Αμφιθέας”, με σωρεία παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, οι οποίες αναφέρονται λεπτομερώς στην ετήσια έκθεση έτους 2015 του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακόμα και σήμερα δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα διεξαγωγής των αγώνων, μετά και την ακύρωση το έτος 2016 από τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας της υπ’ αρ. 11475/01.02.2016 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης περί ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), που αφορούσαν τη λειτουργία του συγκεκριμένου Στίβου Θαλασσίου Σκι», αναφέρει ο Σύλλογος.

Επιπλέον, τονίζει πως η δημιουργία του λεγόμενου «καναλιού» εντός του υγροβιότοπου Αμφιθέας, αποτελεί «περιβαλλοντικό έγκλημα τεράστιας σημασίας, με καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα της Λίμνης αφού, εκτός των άλλων, δημιουργεί συνθήκες μονιμότητας του παράνομου αναχώματος, το οποίο έχει αποκλείσει τη λίμνη Παμβώτιδα από τις πηγές του Μιτσικελίου, καθιστώντας την κλειστή δεξαμενή υδάτων».

Σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, η δημιουργία του συγκεκριμένου στίβου-καναλιού και η διεξαγωγή αγώνων επ’ αυτού, «μεθοδεύτηκε για να στηρίξει τη μονιμότητα των αναχωμάτων, θυσιάζοντας τη Λίμνη Παμβώτιδα στον βωμό διαφόρων συμφερόντων».

Σε αυτό, σύμφωνα με τον Σύλλογο, κατατείνουν το έγγραφο (2012) του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, απευθυνόμενο στους μελετητές του ποδηλατόδρομου περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας, με το οποίο έδινε την εντολή η διέλευση του ποδηλατόδρομου να γίνει επάνω στο ανάχωμα Αμφιθέας, αλλά και οι παρεμβάσεις του ιδίου και του τέως δημάρχου Φ. Φίλιου ενώπιον του Σ.τ.Ε, αιτούμενοι τη διατήρηση της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας πάνω στα αναχώματα Αμφιθέας και Ανατολής –Κατσικά, που είχε αποφασίσει η Επιτροπή αιγιαλού και παραλίας.

«Η κοινωνία των Ιωαννίνων, αξιολογώντας τις παραπάνω ενέργειες, οι οποίες μόνο εχθρικές προς τη λίμνη Παμβώτιδα μπορούν να χαρακτηριστούν αφού θυσιάζουν το οικοσύστημα της για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ας βγάλει τα συμπεράσματά της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά

Καλοδέχεται την πρόσκαιρη ανακούφιση από το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...

25.09.18 | Στην τελική ευθεία οι εργασίες

Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αεροσκαφών, που σταθμεύουν και ανεφοδιάζονται στο αεροδρόμιο των...

25.09.18 | Αρχαιότητες και όπλα στην κατοχή 51χρονου

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και...

25.09.18 | Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Καμπή

Προς υλοποίηση οδεύει η κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 480.000...

25.09.18 | Εγκαίνια μετά από 15 χρόνια αναμονής

Ένα νέο αθλητικό κέντρο διαθέτει και επίσημα ο δήμος Αρταίων, καθώς εγκαινιάστηκε το κλειστό...

25.09.18 | «Έσπασαν» ρεκόρ στον 12ο Γύρο Λίμνης

Ως η διοργάνωση των ρεκόρ θα καταγραφεί στην ιστορία του Γύρου Λίμνης, το 12ο Ioannina Lake Run,...

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...