Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2018
|

Ικανοποίηση και βολές

«Ό,τι δεν κάνει η πολιτική, το κάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Με αυτή τη φράση σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου και της Zoinos Winery Βαγγέλης Αργύρης την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που είχε επιβληθεί στο κρασί με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων.

Ο νόμος για την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2015, ενώ η σχετική υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του υπογράφηκε στις 16.12.2015. Τελικά, ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1 Ιανουαρίου 2016, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην αγορά οίνου, με την κυβέρνηση να υπόσχεται την κατάργησή του.

Την κυβέρνηση πρόλαβε, τελικά, το ΣτΕ, που ακύρωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ένας οινοπαραγωγός από τις Σέρρες.

Ο κ. Αργύρης έκανε λόγο για μια ευχάριστη έκπληξη και εξέφρασε την ελπίδα να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε κάποιο τερτίπι, εκδίδοντας κάποια νέα υπουργική απόφαση, ώστε να μπλοκάρει την κατάργηση. Μίλησε, επίσης, για απόφαση, που θα ομαλοποιήσει την αγορά και θα κλείσει την Κερκόπορτα της παρανομίας. «Η όλη εξέλιξη δείχνει επιπλέον πως ό,τι γίνεται πρόχειρα και στο πόδι, γεννά παρενέργειες και δημιουργεί προβλήματα», σχολίασε, επισημαίνοντας πως πέρα από τον φόρο αυτόν καθ’ αυτόν, είχαν προκύψει και άλλα προβλήματα στις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς.

Η απόφαση του ΣτΕ, μόλις καθαρογραφεί, θα έχει άμεση ισχύ και για την εφαρμογή της δεν απαιτείται κάποια ενέργεια της διοίκησης. Ωστόσο, ο κ. Αργύρης τόνισε πως πρέπει να εκδοθεί άμεσα προς τις οικονομικές υπηρεσίες και τα τελωνεία διευκρινιστική εγκύκλιος, που θα ενημερώνει ότι δεν υπάρχει νομικό καθεστώς για την καταβολή και την είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου, ώστε να μη δημιουργηθούν αδικίες μετά την απόφαση του ΣτΕ, που είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ένα ερωτηματικό, που θα διασαφηνιστεί μόλις γίνει γνωστό το σκεπτικό της απόφασης , αφορά το αν θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως κανονικά συμβαίνει σε τέτοιου είδους αποφάσεις, ή αν με κάποιο τρόπο περιορίζεται η αναδρομικότητα. Σε περίπτωση αναδρομικής ισχύος, εκτός από το δημοσιονομικό κενό, θα προκύψει και θέμα όσον αφορά τον δικαιούχο των ποσών, που θα πρέπει να επιστραφούν, εφόσον ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πρακτικά επιβάρυνε τους καταναλωτές του οίνου.

Ανακοίνωση, μέσω της οποίας διευκρινίζει πως η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αφορά την επιβολή ή μη του ΕΦΚ στο κρασί, αλλά τον τρόπο προσδιορισμού του, εξέδωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση από το ΣτΕ «ως ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί», που όμως δεν πρόκειται για την άρση της νομολογίας, όπως άφηνε να εννοηθεί ο Συνδέσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορεί, πλέον, να εισπράξει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, καθώς η ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, «καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του ΕΦΚ, όπως οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, τον χρόνο επιβολής, την παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης, τις φύρες κ.ά.».

Παράλληλα, η ΚΕΟΣΟΕ καλεί το υπουργείο Οικονομικών να προβεί στις σχετικές διευκρινίσεις προς τα οινοποιεία, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρερμηνείες της απόφασης.

Τέλος, η ΚΕΟΣΟΕ υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία, κυρίως των νησιών του Αιγαίου».

 

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

Την ικανοποίηση του για την απόφαση εκφράζει ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, τονίζοντας σε γραπτή του δήλωση: «Χαιρετίζω την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που δικαιώνει τον αμπελοοινικό κλάδο και ειδικότερα τους μικρούς καλλιεργητές αμπέλου και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι αυτές της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας. Από την πρώτη στιγμή, ως δήμος, σταθήκαμε στο πλευρό των οινοπαραγωγών, καθώς θεωρούσαμε δίκαιο το αίτημα τους και άδικη της επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, αποστέλλοντας σχετικές επιστολές στα αρμόδια υπουργεία. Η απόφαση του ΣτΕ καταδεικνύει, επίσης, πως η τοπική αυτοδιοίκηση πολλές φορές βρίσκεται μπροστά από την κεντρική διοίκηση σε θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, τα αφουγκράζεται και αγωνίζεται μαζί τους για τη δίκαιη επίλυσή τους».

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά

Καλοδέχεται την πρόσκαιρη ανακούφιση από το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...

25.09.18 | Στην τελική ευθεία οι εργασίες

Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αεροσκαφών, που σταθμεύουν και ανεφοδιάζονται στο αεροδρόμιο των...

25.09.18 | Αρχαιότητες και όπλα στην κατοχή 51χρονου

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και...

25.09.18 | Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Καμπή

Προς υλοποίηση οδεύει η κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 480.000...

25.09.18 | Εγκαίνια μετά από 15 χρόνια αναμονής

Ένα νέο αθλητικό κέντρο διαθέτει και επίσημα ο δήμος Αρταίων, καθώς εγκαινιάστηκε το κλειστό...

25.09.18 | «Έσπασαν» ρεκόρ στον 12ο Γύρο Λίμνης

Ως η διοργάνωση των ρεκόρ θα καταγραφεί στην ιστορία του Γύρου Λίμνης, το 12ο Ioannina Lake Run,...

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...