Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018
|

Βγαίνει μπροστά το Κίνημα Αλλαγής

Πρωτοβουλία για να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιφέρεια Ηπείρου, σε ό,τι αφορά την παράταξη, που θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής, αναλαμβάνει το Περιφερειακό Γραφείο Ηπείρου του κόμματος.

Η συζήτηση έχει ξεκινήσει άτυπα εδώ και αρκετό καιρό, λόγω των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η «Συμμαχία Ηπειρωτών», η παράταξη που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά στις προηγούμενες εκλογές. Ο επικεφαλής της Γιώργος Ζάψας έχει ανοίξει διάλογο με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής», ενώ φρόντισε, έστω και σε δεύτερη φάση, να εξασφαλίσει και τη συναίνεση των μελών της παράταξης για τις πρωτοβουλίες τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες εκδηλώθηκε και η πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου για τη συγκρότηση παράταξης, ο οποίος ήδη βολιδοσκόπησε και το «Κίνημα Αλλαγής», ενώ ενδιαφέρον για να ηγηθεί μιας νέας παράταξης φέρεται να εκφράζει και ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου.

Με αυτά τα δεδομένα και προκειμένου να αποφευχθούν συγκρουσιακές καταστάσεις, που θα οδηγήσουν τον χώρο διασπασμένο στις περιφερειακές εκλογές, το Περιφερειακό Γραφείο Ηπείρου του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε τη Δευτέρα στα Γιάννενα, σε διευρυμένη σύνθεση, με την παρουσία μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας και Θεσπρωτίας. Κύριο θέμα συζήτησης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, ήταν το πολιτικό πλαίσιο και η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιλογή επικεφαλής ψηφοδελτίου για τις περιφερειακές εκλογές.

Μετά από μια παράθεση των δεδομένων, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί μια διαδικασία ανάλογη με αυτή, που ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές.

Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στα νέα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής στα Γιάννενα (οδός Ν. Ζέρβα 2, 3ος όροφος, Γραφείο 25) συζήτηση για το μέλλον της περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα καταλήξει σε αυτοπροτάσεις ή πιθανά και ετεροπροτάσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάδειξη επικεφαλής ψηφοδελτίου, που «θα ηγηθεί της προσπάθειας της κεντροαριστεράς για ένα ψηφοδέλτιο ισχυρό, πολυσυλλεκτικό και προοδευτικό στην περιφέρεια Ηπείρου,

ένα ψηφοδέλτιο που θα ικανοποιεί απαρέγκλιτα το τρίπτυχο ενότητα, διεύρυνση, ανανέωση, ένα ψηφοδέλτιο νίκης, ένα ψηφοδέλτιο ανατροπής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη και φίλους του φορέα της κεντροαριστεράς.

Τα ονόματα, που θα προκύψουν, θα αξιολογηθούν και θα αποσταλούν προτάσεις στα κεντρικά, ώστε στη συνέχεια η εκλογική επιτροπή του κόμματος να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Θετικά ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος αναμένεται να δηλώσει παρών στη διαδικασία, είτε μέσω αυτοπρότασης είτε μέσω ετεροπρότασης, καθώς φέρεται να έχει πάρει την απόφαση να τεθεί επικεφαλής ενός σχήματος. Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών το προηγούμενο διάστημα, διαπίστωσε πως η πρωτοβουλία του συγκεντρώνει θετικά σχόλια και είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Στον αντίποδα, ο Θανάσης Οικονόμου φέρεται να έχει διαφωνίες με τον τρόπο, που αποφασίστηκε να εξελιχθεί η διαδικασία, εκτιμώντας πως δεν είναι σωστό να μπουν οι ενδιαφερόμενοι σε μια ανταγωνιστική διαδικασία, που δημιουργεί έριδες και ενδεχομένως «τραυματίσει» τον χώρο. Όπως έχει αναφέρει σε ανθρώπους με τους οποίους συζητά, ορθότερο θα ήταν να γίνει από τα κομματικά και αυτοδιοικητικά όργανα μια αξιολόγηση των προσώπων, που θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας προσπάθειας, και στη συνέχεια να διερευνηθούν οι προθέσεις τους. Με αυτά τα δεδομένα, δεν πρόκειται να αυτοπροταθεί, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν το όνομά του να μπει στο τραπέζι.

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει την ανοιχτή πρόσκληση η «Συμμαχία Ηπειρωτών» και ο Γιώργος Ζάψας, αν και θεωρείται πιθανόν να είναι στο «κάδρο» των προτεινόμενων, ακόμη κι αν δεν υπάρχει παρουσία τους στη διαδικασία της Δευτέρας.

Η «Συμμαχία Ηπειρωτών» δεν είναι αντίθετη στις πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο είναι σταθερή στην άποψή της πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ως αφετηρία τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις και τα κόμματα να έρθουν στη συνέχεια να εκφράσουν τη στήριξή τους.

«Δεν μπορώ να είμαι περιφερόμενος υποψήφιος περιφερειάρχης», δήλωσε στον Η.Α. ο Γιώργος Ζάψας, σημειώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του να περάσει το κατώφλι όλων των κομμάτων, που ενδεχομένως να μπορούσαν να στηρίξουν μια ευρεία παράταξη, αλλά προέχει να καταλήξει πρώτα ο διάλογος με την «Ήπειρος Ανατροπής». Αν το «συνοικέσιο» μετατραπεί σε «γάμο», τότε η περιφερειακή παράταξη θα αποκτήσει μια ισχυρή δυναμική, που θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στις συζητήσεις.
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.11.18 | Από το Γιάννενα-Κακαβιά στο Ιόνια-Πρέβεζα

Μια σειρά από τροποποιήσεις στην κατανομή των πόρων του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος...

16.11.18 | Κραυγή αγωνίας για την Αναγνωστοπούλειο Σχολή

Την ανάγκη να γίνουν άμεσα επεμβάσεις αποκατάστασης στο κτίριο του παλιού σχολείου στο Δίλοφο,...

16.11.18 | Προστασία μέσω αξιοποίησης

Ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του παραλίμνιου αθλητικού χώρου στο...

16.11.18 | Νέα αυτοψία για να περιοριστεί ο αριθμός των...

Πιο δύσκολη απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, είναι η προσπάθεια ανεύρεσης του ατόμου, που πυροβόλησε...

16.11.18 | Μια οφειλόμενη τιμή σε τρεις ευεργέτες

Μια οφειλόμενη τιμή σε τρεις σπουδαίους ευεργέτες της πόλης των Ιωαννίνων, την Ελευθερία Μπάρκα,...

16.11.18 | Ο ΛΕΞ στο Stage Ioannina

O ΛΕΞ, η πιο σημαντική ελληνική παρουσία στη χιπ χοπ σκηνή αυτή την περίοδο, θα ανέβει στη σκηνή...

16.11.18 | Ένα secret session με τον Coti Κ.

Τον Coti Κ., τον πιο σημαντικό παραγωγό της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής, υποδέχεται αύριο Σάββατο...

16.11.18 | Στόχος για το 2019 τα 2,3 τρισεκ. κυβικά...

Την επενδυτική και επιχειρησιακή ενημέρωση, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 13 Νοεμβρίου...