Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018
|

Ανοιχτές προκλήσεις για τη νέα πρυτανική αρχή

Στον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, από τον οποίο είχε παραλάβει τα ηνία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον Σεπτέμβριο του 2014, παρέδωσε το πρυτανικό διάσημο ο απερχόμενος πρύτανης Γιώργος Καψάλης, σηματοδοτώντας την ανάληψη καθηκόντων της νέας πρυτανικής αρχής.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής είχε τη λαμπρότητα που την άρμοζε, έγινε σε μια σχεδόν κατάμεστη αίθουσα, αλλά ειδήσεις δεν έβγαλε, με εξαίρεση ίσως πως ακούστηκε ελάχιστα το ΤΕΙ Ηπείρου, με το οποίο συμπράττει για τη δημιουργία του νέου πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι αναφορές, πάντως, στο νέο εγχείρημα, τις δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά και τις προκλήσεις, που ανοίγονται, ήταν κυρίαρχες, τόσο από τον απερχόμενο όσο και από τον νέο πρύτανη.

«Η μελλοντική πρόκληση είναι η ίδρυση και η λειτουργία των νέων τμημάτων. Απαιτείται η στήριξη από την πολιτεία σε προσωπικό και δαπάνες. Και να μην έχει καμία αρνητική επίπτωση στα υφιστάμενα τμήματα», τόνισε ο Γ. Καψάλης, ο οποίος προχώρησε σε έναν αναλυτικότατο απολογισμό, σημειώνοντας πως παρήχθη ένα σημαντικό έργο, για το οποίο ο ίδιος είναι υπερήφανος. Ειδική αναφορά έκανε στα νέα τμήματα, στην εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους, σε ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και στις διεθνείς συνεργασίες, ενώ ευχαρίστησε πολλούς και για πολλά: από πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και θρησκευτικούς παράγοντες μέχρι τον οδηγό του!

Με αναφορές στο έργο του ως πρύτανης και αναπληρωτής πρύτανη τα προηγούμενα οκτώ χρόνια ξεκίνησε την ομιλία του ο Τρ. Αλμπάνης, λέγοντας ότι «το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διήλθε με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες, που προέκυψαν». Στη συνέχεια, παρουσίασε έντεκα σημεία της διακήρυξης αρχών και προγραμματικών θέσεων, τονίζοντας πως στόχος είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, υψηλού επιπέδου, με κυρίαρχα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά.

Εν περιλήψει, αναφέρθηκε στην υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα του ιδρύματος, τη διαφάνεια στη διοίκηση, την ενίσχυση και αναβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του με σύνδεση με την κοινωνία, την αναδιοργάνωση των υποδομών για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των τμημάτων, τη στήριξη του προσωπικού, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την αναζήτηση πόρων, την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, τη φοιτητική μέριμνα, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τις διεθνείς συνεργασίες και την ενίσχυση της έρευνας, στην οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σε σχέση με το νέο τοπίο, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νέα τμήματα, σε βάθος πενταετίας, θα αποκτήσουν την απαιτούμενη ακαδημαϊκή δυναμική. «Έχουμε επίγνωση για τις δυσκολίες. Απαιτείται έργο, σοβαρότητα και συνοχή. Ασφαλιστικές δικλείδες είναι η συγκρότηση ενός αρραγούς μετώπου και η συνεχής εκπαίδευση και έρευνα», ανέφερε, κλείνοντας.

Παρόντες στην τελετή ήταν οι απερχόμενοι αναπληρωτές πρυτάνεις Θωμάς Μπάκας και Ανδρέας Φωτόπουλος, οι νέοι αντιπρυτάνεις Σπύρος Γεωργάτος, Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος, καθώς και ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Τάσος Τσίνας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ενώ το παρών έδωσαν οι περισσότεροι βουλευτές από την Ήπειρο, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και πολλοί ακόμη δήμαρχοι και εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά

Καλοδέχεται την πρόσκαιρη ανακούφιση από το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...

25.09.18 | Στην τελική ευθεία οι εργασίες

Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αεροσκαφών, που σταθμεύουν και ανεφοδιάζονται στο αεροδρόμιο των...

25.09.18 | Αρχαιότητες και όπλα στην κατοχή 51χρονου

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και...

25.09.18 | Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Καμπή

Προς υλοποίηση οδεύει η κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 480.000...

25.09.18 | Εγκαίνια μετά από 15 χρόνια αναμονής

Ένα νέο αθλητικό κέντρο διαθέτει και επίσημα ο δήμος Αρταίων, καθώς εγκαινιάστηκε το κλειστό...

25.09.18 | «Έσπασαν» ρεκόρ στον 12ο Γύρο Λίμνης

Ως η διοργάνωση των ρεκόρ θα καταγραφεί στην ιστορία του Γύρου Λίμνης, το 12ο Ioannina Lake Run,...

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...