Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018
|

Ανοιχτές προκλήσεις για τη νέα πρυτανική αρχή

Στον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, από τον οποίο είχε παραλάβει τα ηνία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον Σεπτέμβριο του 2014, παρέδωσε το πρυτανικό διάσημο ο απερχόμενος πρύτανης Γιώργος Καψάλης, σηματοδοτώντας την ανάληψη καθηκόντων της νέας πρυτανικής αρχής.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής είχε τη λαμπρότητα που την άρμοζε, έγινε σε μια σχεδόν κατάμεστη αίθουσα, αλλά ειδήσεις δεν έβγαλε, με εξαίρεση ίσως πως ακούστηκε ελάχιστα το ΤΕΙ Ηπείρου, με το οποίο συμπράττει για τη δημιουργία του νέου πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι αναφορές, πάντως, στο νέο εγχείρημα, τις δυσκολίες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά και τις προκλήσεις, που ανοίγονται, ήταν κυρίαρχες, τόσο από τον απερχόμενο όσο και από τον νέο πρύτανη.

«Η μελλοντική πρόκληση είναι η ίδρυση και η λειτουργία των νέων τμημάτων. Απαιτείται η στήριξη από την πολιτεία σε προσωπικό και δαπάνες. Και να μην έχει καμία αρνητική επίπτωση στα υφιστάμενα τμήματα», τόνισε ο Γ. Καψάλης, ο οποίος προχώρησε σε έναν αναλυτικότατο απολογισμό, σημειώνοντας πως παρήχθη ένα σημαντικό έργο, για το οποίο ο ίδιος είναι υπερήφανος. Ειδική αναφορά έκανε στα νέα τμήματα, στην εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους, σε ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και στις διεθνείς συνεργασίες, ενώ ευχαρίστησε πολλούς και για πολλά: από πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και θρησκευτικούς παράγοντες μέχρι τον οδηγό του!

Με αναφορές στο έργο του ως πρύτανης και αναπληρωτής πρύτανη τα προηγούμενα οκτώ χρόνια ξεκίνησε την ομιλία του ο Τρ. Αλμπάνης, λέγοντας ότι «το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διήλθε με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες, που προέκυψαν». Στη συνέχεια, παρουσίασε έντεκα σημεία της διακήρυξης αρχών και προγραμματικών θέσεων, τονίζοντας πως στόχος είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, υψηλού επιπέδου, με κυρίαρχα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά.

Εν περιλήψει, αναφέρθηκε στην υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα του ιδρύματος, τη διαφάνεια στη διοίκηση, την ενίσχυση και αναβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του με σύνδεση με την κοινωνία, την αναδιοργάνωση των υποδομών για την κάλυψη των αναγκών στέγασης των τμημάτων, τη στήριξη του προσωπικού, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την αναζήτηση πόρων, την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, τη φοιτητική μέριμνα, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τις διεθνείς συνεργασίες και την ενίσχυση της έρευνας, στην οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σε σχέση με το νέο τοπίο, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νέα τμήματα, σε βάθος πενταετίας, θα αποκτήσουν την απαιτούμενη ακαδημαϊκή δυναμική. «Έχουμε επίγνωση για τις δυσκολίες. Απαιτείται έργο, σοβαρότητα και συνοχή. Ασφαλιστικές δικλείδες είναι η συγκρότηση ενός αρραγούς μετώπου και η συνεχής εκπαίδευση και έρευνα», ανέφερε, κλείνοντας.

Παρόντες στην τελετή ήταν οι απερχόμενοι αναπληρωτές πρυτάνεις Θωμάς Μπάκας και Ανδρέας Φωτόπουλος, οι νέοι αντιπρυτάνεις Σπύρος Γεωργάτος, Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος, καθώς και ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Τάσος Τσίνας. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ενώ το παρών έδωσαν οι περισσότεροι βουλευτές από την Ήπειρο, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και πολλοί ακόμη δήμαρχοι και εκπρόσωποι αρχών και φορέων, καθώς και ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...

14.11.18 | Να σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται

Τον κίνδυνο να χαθούν κρίσιμα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους εισοδήματα, κυρίως από τη χορήγηση...

14.11.18 | Επιστρέφει στο Ζαγόρι ο Γ. Σουκουβέλος

«Επιστρέφει» στον δήμο Ζαγορίου ως υποψήφιος δήμαρχος ο Γιώργος Σουκουβέλος, ο οποίος επί σειρά...

14.11.18 | «Αγκάθι» τα πνευματικά δικαιώματα

Υπερφορολόγηση, αντικαπνιστικός νόμος και πνευματικά δικαιώματα αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια»...

14.11.18 | Κάνει πρεμιέρα το ΕΣΠΑ 2021-2027

Επίσημη πρεμιέρα για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς το Υπουργείο Οικονομίας...

14.11.18 | Θα υπολειτουργήσει η Εφορία

Μέχρι τις 11.30 το πρωί θα γίνονται οι συναλλαγές με τους πολίτες, αύριο Πέμπτη, στη Δ.Ο.Υ...

14.11.18 | Ξεκινά το έργο του τηλεελέγχου

Υπεγράφη μεταξύ του δημάρχου Αρταίων και προέδρου της ΔΕΥΑ Άρτας Χρήστου Τσιρογιάννη και της...

13.11.18 | Μια ψυχική δομή στην πόρτα σας

Ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας έρχεται να καλύψει η υπηρεσία κατ’ οίκον...