Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ελλείψεις και προβλήματα στην πρόνοια

Η από-ιδρυματοποίηση των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Πρόνοιας της χώρας αποτελεί «στοίχημα», όπως αναδείχθηκε κατά τη συνάντηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου, παρουσία και του προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Ρόδου.

Τα στελέχη των Κέντρων ανέδειξαν πολύ ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν στη λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. Ανάμεσα στ’ άλλα, τα Κέντρα έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών, όπου διοίκηση και προσωπικό ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές, μέρος των οποίων είναι και οι εκδρομές των φιλοξενουμένων, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ανθρώπων αυτών χωρίς αποκλεισμούς.

Το ενδιαφέρον της συζήτησης εστιάστηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω ιδρύματα. Η κ. Μιτοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί στην πρόνοια ιδιαίτερη βαρύτητα από την παρούσα κυβέρνηση, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει για την υγεία. Υπογράμμισε την έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των 13 ιδρυμάτων, που υπάρχουν στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη υποστήριξης από τα νοσοκομεία και τις ΤΟΜΥ. Ανάμεσα στα άλλα, πρότεινε ως ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί εκ νέου η παροχή ποσοστού στις δομές κλειστής φροντίδας από τις συντάξεις των ανθρώπων, που φιλοξενούνται στις δομές αυτές. Το παραπάνω αναφέρθηκε λόγω και της ηθικής διάστασης που εγείρεται αναφορικά με τους συγγενείς-αποδέκτες των συντάξεων αυτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δε διατηρούν καμία επαφή με τους φιλοξενούμενους. Η κ. Μιτοπούλου ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα της αποϊδρυματοποίησης ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, τονίζοντας ότι, σε προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι η ενημέρωση του προσωπικού και της κοινότητας, ενώ αργότερα η αύξηση των κονδυλίων θα είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο κ. Στέφος, αφού ευχαρίστησε τους προέδρους των ιδρυμάτων για την ενδελεχή ενημέρωση, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της βουλευτικής του ιδιότητας, για την ανάδειξη, στήριξη και περαιτέρω υποστήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Πυρετός διεργασιών

Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες...

26.09.18 | Τα πετρέλαια της… οργής

Έναν νέο γύρο αντιδράσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου πυροδότησε η έναρξη...

26.09.18 | «Παράλογη και αχάριστη η δημοτική αρχή»

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού...

26.09.18 | Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύμμαχο το...

Από τη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας για το θέμα του φυσικού αερίου ξεκινά ο δήμος...

26.09.18 | Προανήγγειλε διορθώσεις ο Χρ. Μαντάς

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δημοσίων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου...

26.09.18 | Ζητά απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΕΝ Άρτας και το εάν θα κλείσει οριστικά, ζητά ο...

26.09.18 | Σχολικά είδη σε 500 μαθητές

Σε πρωτοβουλία δωρεάς σχολικών ειδών σε έξι δήμους της Ηπείρου συμμετείχε με την έναρξη της...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...