Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ελλείψεις και προβλήματα στην πρόνοια

Η από-ιδρυματοποίηση των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Πρόνοιας της χώρας αποτελεί «στοίχημα», όπως αναδείχθηκε κατά τη συνάντηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου, παρουσία και του προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Ρόδου.

Τα στελέχη των Κέντρων ανέδειξαν πολύ ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν στη λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. Ανάμεσα στ’ άλλα, τα Κέντρα έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών, όπου διοίκηση και προσωπικό ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές, μέρος των οποίων είναι και οι εκδρομές των φιλοξενουμένων, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ανθρώπων αυτών χωρίς αποκλεισμούς.

Το ενδιαφέρον της συζήτησης εστιάστηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω ιδρύματα. Η κ. Μιτοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί στην πρόνοια ιδιαίτερη βαρύτητα από την παρούσα κυβέρνηση, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει για την υγεία. Υπογράμμισε την έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των 13 ιδρυμάτων, που υπάρχουν στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη υποστήριξης από τα νοσοκομεία και τις ΤΟΜΥ. Ανάμεσα στα άλλα, πρότεινε ως ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί εκ νέου η παροχή ποσοστού στις δομές κλειστής φροντίδας από τις συντάξεις των ανθρώπων, που φιλοξενούνται στις δομές αυτές. Το παραπάνω αναφέρθηκε λόγω και της ηθικής διάστασης που εγείρεται αναφορικά με τους συγγενείς-αποδέκτες των συντάξεων αυτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δε διατηρούν καμία επαφή με τους φιλοξενούμενους. Η κ. Μιτοπούλου ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα της αποϊδρυματοποίησης ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, τονίζοντας ότι, σε προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι η ενημέρωση του προσωπικού και της κοινότητας, ενώ αργότερα η αύξηση των κονδυλίων θα είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο κ. Στέφος, αφού ευχαρίστησε τους προέδρους των ιδρυμάτων για την ενδελεχή ενημέρωση, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της βουλευτικής του ιδιότητας, για την ανάδειξη, στήριξη και περαιτέρω υποστήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Από κινητό επιχειρησιακό κέντρο μέχρι...

Τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε...

15.11.18 | Καλύπτεται το χαμένο έδαφος

Εφικτός φαντάζει πλέον ο στόχος της αναστήλωσης της ιστορικής γέφυρας Πλάκας το φθινόπωρο του 2019,...

15.11.18 | Ένας «χάρτης» για τον αθλητικό τουρισμό

Να διαμορφώσει τον χάρτη των αθλητικών εκδηλώσεων, που προσφέρονται για την προσέλκυση επισκεπτών...

15.11.18 | Αναβολή στη δίκη για την αξιολόγηση

Η απεργία στον δημόσιο τομέα δεν επέτρεψε τελικά την εκδίκαση της κύριας αγωγής της ΑΔΕΔΥ κατά της...

15.11.18 | Ακόμη 360.000 ευρώ για αναβάθμιση σχολικών...

Στην υπογραφή μιας ακόμα σύμβασης, που αφορά την επισκευή και βελτίωση σχολικών κτιρίων στη...

15.11.18 | Έργα ύδρευσης στη Δ.Ε. Μολοσσών

Στη δημοπράτηση της αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων στη δημοτική...

15.11.18 | Ο «Caveman» για τέσσερις ακόμη παραστάσεις

Ο Caveman ήρθε στο Θέατρο Έκφραση, έστησε τη… σπηλιά του και έδωσε ήδη διαπιστευτήρια, σκορπίζοντας...

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...