Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018
|

Στο στόχαστρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο δήμος Ζαγορίου

Στο στόχαστρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ μπαίνει ο δήμος Ζαγορίου για την προσφυγή του στην Επιτροπή του άρθρου 152, με κατάθεση παράλληλα ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, που ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τον δήμο Ζαγορίου ότι επιχειρεί, κατ’ επιλογήν, να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία καθαριότητας και καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να απαγορεύσει ουσιαστικά την ανάθεση ανταποδοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Αντίστοιχες ακυρωτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν και για τους δήμους Μετσόβου και Δωδώνης, με το σκεπτικό ότι οι δήμοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την προκήρυξη του ΑΣΕΠ μόνιμων θέσεων προσωπικού για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως και χρηματοδοτικά προγράμματα για τον εξοπλισμό.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α σημειώνει πώς «πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στο μεθοδευμένο και από αιρετούς ξεπούλημα δημοτικών υπηρεσιών σε εργολαβικά συμφέροντα, που σε πολλές περιπτώσεις αναδύουν διαπλοκή, διαφθορά και συναλλαγή». Καλεί επίσης, την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να αποδείξει εμπράκτως τις διακηρύξεις της για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., καταργώντας το δικαίωμα εκχώρησης των ανταποδοτικών υπηρεσιών και δίνοντας σαφή κατεύθυνση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις απόρριψης παρόμοιων αποφάσεων εκχώρησης υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εργολαβικά συμφέροντα.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων, η οποία, όμως, σε διαφορετική βάση από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, επικρίνει την κυβέρνηση για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. «Η εξέλιξη αυτή ούτε στο ελάχιστο δεν κάνει πιο “φιλολαϊκή” τη διαχείριση απορριμμάτων από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν για την αποκομιδή. Υπάρχει πλέον εμπειρία από τις κουτοπονηριές της κυβέρνησης: με τον ίδιο τρόπο που “έδιωξε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία” και έγιναν οι διοικήσεις των νοσοκομείων εργολάβοι, που προσλαμβάνουν φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, να δουλεύουν για ψίχουλα, έτσι και στην περίπτωση των δήμων, θα φύγουν οι ιδιώτες από την αποκομιδή και θα αυξηθούν οι στρατιές των συμβασιούχων των δήμων και του ΟΑΕΔ που θα δουλεύουν για ψίχουλα σε μια υπηρεσία, που μετρά κάθε χρόνο εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Το μόνο που αλλάζει, είναι ο φορέας, που θα προσλαμβάνει τους κακοπληρωμένους και με ελαστικές σχέσεις εργασίας εργάτες, και με τη βούλα του νόμου πλέον», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη μη ιδιωτικοποίηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Η παράταξη ζητά χρηματοδότηση των υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και διατήρηση και διεύρυνση του καθεστώτος των βαρέων επαγγελμάτων.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

13.11.18 | Μια ψυχική δομή στην πόρτα σας

Ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας έρχεται να καλύψει η υπηρεσία κατ’ οίκον...

13.11.18 | «Ήπειρος όλον» για ένα νέο αύριο της Ηπείρου

Με τη βεβαιότητα ότι θα είναι στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών συνοδεύτηκε η παρουσίαση του...

13.11.18 | Εν αναμονή της βαλιστικής εξέτασης

Στην ταυτοποίηση του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 32χρονο, με τον...

13.11.18 | Αποκτά και κόμβο το αεροδρόμιο

Την κατασκευή ενός κόμβου εισόδου-εξόδου στον αερολιμένα Ιωαννίνων αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει η...

13.11.18 | Προφυλακιστέος ο 20χρονος Σύριος

Προφυλακιστέος κρίθηκε με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα ο 20χρονος Σύριος, ο οποίος συνελήφθη την...

13.11.18 | Κατεψυγμένα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε...

Μη ασφαλή κατεψυγμένα ιχθυηρά εντόπισε και ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ από δύο επιχειρήσεις των Ιωαννίνων,...

13.11.18 | Συνέχεια με ΛΕΞ και Φοίβο Δεληβοριά

Με δύο live συνεχίζει το πρόγραμμά του για τον Νοέμβριο το Stage Ioannina αυτή την εβδομάδα.

10.11.18 | Εμπόδιο η διαδικασία παραχώρησης

Βγήκαν οι… χάρτες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, για να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί το...