Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018
|

Στο στόχαστρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο δήμος Ζαγορίου

Στο στόχαστρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ μπαίνει ο δήμος Ζαγορίου για την προσφυγή του στην Επιτροπή του άρθρου 152, με κατάθεση παράλληλα ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, που ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τον δήμο Ζαγορίου ότι επιχειρεί, κατ’ επιλογήν, να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία καθαριότητας και καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να απαγορεύσει ουσιαστικά την ανάθεση ανταποδοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.

Αντίστοιχες ακυρωτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν και για τους δήμους Μετσόβου και Δωδώνης, με το σκεπτικό ότι οι δήμοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την προκήρυξη του ΑΣΕΠ μόνιμων θέσεων προσωπικού για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως και χρηματοδοτικά προγράμματα για τον εξοπλισμό.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α σημειώνει πώς «πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέλος στο μεθοδευμένο και από αιρετούς ξεπούλημα δημοτικών υπηρεσιών σε εργολαβικά συμφέροντα, που σε πολλές περιπτώσεις αναδύουν διαπλοκή, διαφθορά και συναλλαγή». Καλεί επίσης, την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να αποδείξει εμπράκτως τις διακηρύξεις της για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., καταργώντας το δικαίωμα εκχώρησης των ανταποδοτικών υπηρεσιών και δίνοντας σαφή κατεύθυνση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις απόρριψης παρόμοιων αποφάσεων εκχώρησης υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εργολαβικά συμφέροντα.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων, η οποία, όμως, σε διαφορετική βάση από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, επικρίνει την κυβέρνηση για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. «Η εξέλιξη αυτή ούτε στο ελάχιστο δεν κάνει πιο “φιλολαϊκή” τη διαχείριση απορριμμάτων από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν για την αποκομιδή. Υπάρχει πλέον εμπειρία από τις κουτοπονηριές της κυβέρνησης: με τον ίδιο τρόπο που “έδιωξε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία” και έγιναν οι διοικήσεις των νοσοκομείων εργολάβοι, που προσλαμβάνουν φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, να δουλεύουν για ψίχουλα, έτσι και στην περίπτωση των δήμων, θα φύγουν οι ιδιώτες από την αποκομιδή και θα αυξηθούν οι στρατιές των συμβασιούχων των δήμων και του ΟΑΕΔ που θα δουλεύουν για ψίχουλα σε μια υπηρεσία, που μετρά κάθε χρόνο εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, πολλά από τα οποία είναι θανατηφόρα. Το μόνο που αλλάζει, είναι ο φορέας, που θα προσλαμβάνει τους κακοπληρωμένους και με ελαστικές σχέσεις εργασίας εργάτες, και με τη βούλα του νόμου πλέον», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη μη ιδιωτικοποίηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Η παράταξη ζητά χρηματοδότηση των υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό, νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και διατήρηση και διεύρυνση του καθεστώτος των βαρέων επαγγελμάτων.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Πυρετός διεργασιών

Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες...

26.09.18 | Τα πετρέλαια της… οργής

Έναν νέο γύρο αντιδράσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου πυροδότησε η έναρξη...

26.09.18 | «Παράλογη και αχάριστη η δημοτική αρχή»

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού...

26.09.18 | Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύμμαχο το...

Από τη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας για το θέμα του φυσικού αερίου ξεκινά ο δήμος...

26.09.18 | Προανήγγειλε διορθώσεις ο Χρ. Μαντάς

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δημοσίων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου...

26.09.18 | Ζητά απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΕΝ Άρτας και το εάν θα κλείσει οριστικά, ζητά ο...

26.09.18 | Σχολικά είδη σε 500 μαθητές

Σε πρωτοβουλία δωρεάς σχολικών ειδών σε έξι δήμους της Ηπείρου συμμετείχε με την έναρξη της...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...