Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018
|

1 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρική θωράκιση

Οκτώ χρόνια σχεδόν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2010, που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας υπέγραψε χθες τη σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο «Αποκατάσταση βλαβών από θεομηνίες πλημμύρες - Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος - Σήμανση για την οδική ασφάλεια και συναφείς παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στον δήμο Ιωαννιτών», συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά παρεμβάσεις σε τμήματα του δικτύου αποχέτευσης των όμβριων υδάτων και του αποστραγγιστικού δικτύου του λεκανοπεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προκαλούνται λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου χωρίζεται στα εξής διακριτά τμήματα:

-          Παρεμβάσεις σε καταβόθρες, οι οποίες αποτελούν μέρος του ευρύτερου αποστραγγιστικού του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

-          Παρεμβάσεις στο δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων εντός της πόλης Ιωαννίνων, όπου εντάσσονται στο συνολικό δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Ι..

-          Παρεμβάσεις για τη διευθέτηση των όμβριων υδάτων σε περιοχές εκτός της περιοχής του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Ι.

Αναλυτικότερα ανά Δημοτική Ενότητα, οι παρεμβάσεις διαχωρίζονται ως εξής:

Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων

Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων επί της οδού Μακρυγιάννη από το ύψος του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» έως την οδό Βάρναλη, μήκος περίπου 350 μ., καθώς και στις οδούς Πελασγών, Ζήκου Ρώση και Ν. Γλυκή στο Κάτω Νεοχωρόπουλο.

Δημοτική Ενότητα Ανατολής

Παρεμβάσεις στην περιοχή των καταβόθρων της Μπάφρας, που περιλαμβάνουν καθαρισμό του ρέματος και της επιφάνειας των καταβόθρων από τις φυτικές γαίες, την κατασκευή περίφραξης περιμετρικά της εν λόγω περιοχής, καθώς και επέκταση του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων από και προς τις καταβόθρες.

Δημοτική Ενότητα Περάματος.

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων στη Δ.Κ. Περάματος, έμπροσθεν παλαιού δημαρχείου Περάματος, καθώς και ατασκευή τεχνικού, καλυπτόμενου με χυτοσίδηρη σχάρα, για την παροχέτευση των λιμναζόντων υδάτων στο δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων.

Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου

Παρεμβάσεις στην περιοχή των καταβόθρων της Πεδινής και της Αμπελιάς.

Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας

Παρεμβάσεις που αφορούν την κατασκευή τεχνικών σε διάφορες τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με τις επιτόπου συνθήκες και σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς.

«Ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές δυσκολίες χαιρόμαστε γιατί ένα ακόμα σημαντικό έργο για ολόκληρο τον δήμο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Με σωστό προγραμματισμό και με βάση τον σχεδιασμό μας, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους δημότες των Ιωαννίνων για ποιοτικά έργα ουσίας, που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά όλων μας. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση και το επόμενο διάστημα με νέες συμβάσεις έργων σε κάθε γωνιά του δήμου», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

 

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΝΕΡΩΝ

Το έργο που δρομολογεί ο δήμος Ιωαννιτών είναι αναμφίβολα σημαντικό, ωστόσο δεν αρκεί από μόνο του για να αντιμετωπίσει το σύνολο των προβλημάτων, σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Κατά καιρούς έχει επισημανθεί η ανάγκη για μια συνολική παρέμβαση, στην κατεύθυνση της παροχέτευσης των νερών της λίμνης. Ο δήμος Ιωαννιτών έχει προχωρήσει εδώ και καιρό σε γεωλογικές μελέτες, που αντιμετωπίζουν εν μέρει το πρόβλημα της παροχέτευσης μέσω υπόγειων στοών, αλλά τα χρήματα που απαιτούνται δεν υπάρχουν.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η Λίμνη όταν δέχεται όγκο νερών και μετά τα νερά γυρνάνε πίσω είτε οδηγούνται στις περιοχές του Μπιζανίου, του Σταυρακίου ή στα Καρδαμίτσια και στο Κουτσελιό, το Κάτω Νεωχορόπουλο. Το θυρόφραγμα ξέρουμε ότι δεν μπορεί να ανοίξει άλλο, γιατί πλημμυρίζει η Λαψίστα και το Πέραμα. Πρέπει να γίνει ένα σχέδιο για την παροχέτευση νερών σε συγκεκριμένα σημεία», έχει αναφέρει στο παρελθόν σε δηλώσεις του ο εντεταλμένος για την πολιτική προστασία δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Νάστος.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.10.18 | Έμεινε από αεροπλάνα, κόπηκαν τα δρομολόγια

Στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αεροπορική εταιρεία Tus Air και όχι σε χαμηλές...

19.10.18 | Όλα των απορριμμάτων δύσκολα

Ένα γρίφο καλούνται να λύσουν οι τοπικοί φορείς σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, πέραν...

19.10.18 | Στα χέρια της Επιτροπής Παρακολούθησης η λύση

Η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου της αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας θα κληθεί να δώσει τη λύση...

19.10.18 | «Μοντέλο Αμβρακικού» και στη Σαγιάδα

Το «μοντέλο Αμβρακικού» θα εφαρμοστεί και στον υγρότοπο της Σαγιάδας, σε ό,τι αφορά την άσκηση...

19.10.18 | Περιμένουν το DNA, ψάχνουν στην τάφρο

Σε δύο μέτωπα συνεχίζονται οι έρευνες μετά την ανεύρεση κατά τη διάρκεια εργασιών στη Βιομηχανική...

19.10.18 | «Παναγία των Παρισίων» για τρεις παραστάσεις

Με την επιστροφή της μεγαλύτερης παραγωγής του, της «Παναγίας των Παρισίων», ανοίγει το Θέατρο...

19.10.18 | Εργαστήριο λαθραίου καπνού

Σωστές αποδείχθηκαν οι πληροφορίες, που είχαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ότι ένας...

18.10.18 | «Κλειδί» η συγκροτημένη ανάπτυξη των...

«Έχω δει άνδρες να κλαίνε φεύγοντας. Όταν μάλιστα βρίσκονται σε έναν τόπο όπως το φαράγγι του...