Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018
|

Από Οκτώβριο… ξαφνικά πάνε Μάιο

Αιφνίδια ανατροπή στον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών προέκυψε μέσα σε ένα μόλις 24ωρο και μάλιστα με γιαννιώτικη… ευθύνη.

Η τροπολογία, που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» και προβλέπει τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές, δηλαδή στις 26 Μαΐου, αποτέλεσε πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου.

Την τροπολογία έκανε δεκτή χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης, ο οποίος, άλλωστε, είχε παρέμβει στους 16 βουλευτές για να την τροποποιήσουν, καθώς νωρίτερα είχαν καταθέσει τροπολογία, με την οποία πρότειναν να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών στις 18 Μαΐου, ώστε να συμπέσει χρονικά η τελική αναμέτρηση των δημάρχων και των περιφερειαρχών με τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.

Στην αιτιολογική έκθεση επικαλούνται την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησης των προτεινόμενων από το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» αλλαγών και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε έτη.

Ωστόσο, η κατάθεση της τροπολογίας αναζωπύρωσε τα σενάρια περί τριπλών εκλογών, και εθνικών εκλογών δηλαδή, τον προσεχή Μάιο. Κι αυτό γιατί με αυτόν τον τρόπο αυτό ακυρώνεται στην πράξη η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει τονίσει πως, αν οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές τον Μάιο και η ΝΔ κερδίσει, τότε οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του «Καλλικράτη». Κάτι που δεν εξυπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμος αυτοδιοικητικά.

Μιλώντας στον Η.Α. ο κ. Στέφος απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρχε προσυνεννόηση με τον υπουργό Εσωτερικών και η πρωτοβουλία αναλήφθηκε με γνώμονα να μη σέρνεται η χώρα κάθε λίγους μήνες σε εκλογές, αλλά και το ότι υπήρχε μια αμφισβήτηση για τη συνταγματικότητα της διάταξης να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο. Κληθείς να απαντήσει αν βλέπει στη συγκεκριμένη ημερομηνία και τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, δεν το απέκλεισε, αν και έδειξε να πιστεύει πως η κυβέρνηση είναι ικανή να εξαντλήσει τη θητεία της, απορρίπτοντας πως υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες πριν τον Μάιο, ανάλογα με τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων.

Με δεδομένο, πάντως, πως ο κ. Σκουρλέτης εμφανιζόταν σφόδρα υπέρμαχος της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο, αλλά και το ότι, μόλις πριν ένα μήνα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης δήλωνε κατηγορηματικά από τα Γιάννενα ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου του 2019, η ευκολία υιοθέτησης της τροπολογίας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται για μια αυθόρμητη πρωτοβουλία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν τους βρίσκει σύμφωνους.

Γεγονός που δεν μπορούσε παρά να επισημανθεί και από την αντιπολίτευση στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

«Υποστηρίξατε μια τροπολογία, την οποία κανονικά θα έπρεπε να την υποστηρίξουν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που την κατέθεσαν. Μια τροπολογία που έχει το εντελώς αντίθετο σκεπτικό από αυτό που είχατε εσείς τόσο καιρό σε ένα μείζον θέμα, τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εσείς είχατε πει ότι δεν μπορούν να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί τις ευρωεκλογές. Φαντάζομαι δεν το λέγατε για πέντε χρόνια μετά, αλλά για να γίνει άμεσα», τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ η ειδική αγορήτρια του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτά τα παιχνίδια είναι παιχνίδια του πνιγμένου, που πιάνεται από τα μαλλιά του. Οποτεδήποτε και αν κάνετε τις εθνικές εκλογές –γιατί όλα δείχνουν ότι και αυτές το Μάιο θα τις κάνετε για να μην ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει. Ψηφίζει για την Ευρώπη, για τον δήμο του, για την περιφέρεια, για τη διακυβέρνηση της χώρας;- να ξέρετε ότι το μαύρο θα είναι τόσο πολύ, που θα σας πάρει χρόνια ολόκληρα να το καταπιείτε».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «καθόλου τυχαία» και εκτιμά ότι πρόκειται για προετοιμασία σκηνικού αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο.

«Δυστυχώς για μια ακόμη  φορά συμβαίνει το απόλυτο αλαλούμ, ο απόλυτος εμπαιγμός, η απόλυτη κατάπτωση. Το ζητούμενο, δηλαδή, για την κυβέρνηση είναι με διάφορες κουτοπονηριές να εδραιωθεί η εξουσία της, η οποία περνά μέσα από την κυνική και απροκάλυπτη εργαλειοποίηση και κανιβαλοποίηση των θεσμών», σημειώνει.

Την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη να εγκρίνει την τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών κι αυτοδιοικητικών εκλογών σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Μέχρι χθες ο κ. Σκουρλέτης ορκιζόταν ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του '19. Σήμερα αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να γίνουν τον Μάιο! Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετωπίζουν τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής μας» ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ σε πρωινές του δηλώσεις είχε τονίσει πως «οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ παίζουν την κολοκυθιά».

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Από κινητό επιχειρησιακό κέντρο μέχρι...

Τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε...

15.11.18 | Καλύπτεται το χαμένο έδαφος

Εφικτός φαντάζει πλέον ο στόχος της αναστήλωσης της ιστορικής γέφυρας Πλάκας το φθινόπωρο του 2019,...

15.11.18 | Ένας «χάρτης» για τον αθλητικό τουρισμό

Να διαμορφώσει τον χάρτη των αθλητικών εκδηλώσεων, που προσφέρονται για την προσέλκυση επισκεπτών...

15.11.18 | Αναβολή στη δίκη για την αξιολόγηση

Η απεργία στον δημόσιο τομέα δεν επέτρεψε τελικά την εκδίκαση της κύριας αγωγής της ΑΔΕΔΥ κατά της...

15.11.18 | Ακόμη 360.000 ευρώ για αναβάθμιση σχολικών...

Στην υπογραφή μιας ακόμα σύμβασης, που αφορά την επισκευή και βελτίωση σχολικών κτιρίων στη...

15.11.18 | Έργα ύδρευσης στη Δ.Ε. Μολοσσών

Στη δημοπράτηση της αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων στη δημοτική...

15.11.18 | Ο «Caveman» για τέσσερις ακόμη παραστάσεις

Ο Caveman ήρθε στο Θέατρο Έκφραση, έστησε τη… σπηλιά του και έδωσε ήδη διαπιστευτήρια, σκορπίζοντας...

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...