Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ζητούν πίσω το παλιό τους όνομα

Να υποβάλει εκ νέου αίτημα, ώστε η τοπική κοινότητα Πλατανίων να μετονομαστεί σε «Τσερίτσανα», όπως ακριβώς αναφέρεται σε όλες τις ιστορικές πηγές, αλλά και όπως είναι εδραιωμένη στην κοινή συνείδηση, αποφάσισε ομόφωνα και ομόθυμα το δημοτικό συμβούλιο Δωδώνης.

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο οποίος απάντησε θετικά σε επιστολή, που του είχε αποστείλει πρόσφατα ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, και το βράδυ της Τρίτης παρέστη στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου κατέθεσε τα βασικά σημεία της πρότασης, που τεκμηριωμένα θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ονομασία του χωριού άλλαξε το 1954, μετά από Βασιλικό Διάταγμα, που είχε εκδοθεί. Από τότε και μέχρι πρόσφατα έγιναν πολλές προσπάθειες από τα κοινοτικά και τα δημοτικά συμβούλια, για να επανέλθει το αρχικό όνομα, χωρίς όμως να υπάρξει θετική έκβαση. Το τελευταίο αίτημα είχε υποβληθεί το 2011 κι ένα χρόνο αργότερα απερρίφθη από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών.

Οι κάτοικοι του χωριού δε συμβιβάστηκαν ποτέ με την μετονομασία και επί έξι δεκαετίες επιμένουν να διεκδικούν το παλιό όνομα της τοπικής κοινότητας.

«Μελετώντας όσα γράφηκαν για την μετονομασία των Τσεριτσάνων, θαυμάζω και υποστηρίζω ενθέρμως την ομόθυμη και ομόψυχη επιμονή των κατοίκων του χωριού να αποκατσταθεί η αδικία και να επανέλθει το όνομα του χωριού, όπως το γνώριζαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Στην ουσία, για τους κατοίκους του χωριού και της περιοχής, είναι ένας διαρκής αγώνας δικαίωσης, αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και της πεποίθησης των ίδιων των κατοίκων. Η μια γενιά ακολουθεί την άλλη, αλλά όλες έχουν τον ίδιο κοινό στόχο, που είναι η επαναφορά του ιστορικού ονόματος. Διεκδικούν δικαίως, το πραγματικό και ιστορικό όνομα του χωριού τους, που τραγουδήθηκε και υμνήθηκε, που φώλιασε στην καρδιά του καθενός», τόνισε ο πρύτανης.

Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε σε διακεκριμένους επιστήμονες, που κατά καιρούς υποστήριξαν το αίτημα των κατοίκων, όπως ο αείμνηστος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταμάτιος Καρατζάς, ο τέως πρύτανης Μιχάλης Μερακλής και ο ομότιμος καθηγητής Φάνης Ι. Κακριδής. Δήλωσε, επίσης, ότι θα είναι παρών για να υποστηρίξει και να τεκμηριώσει με όλα τα στοιχεία το αίτημα της μετονομασίας, όταν αυτό συζητηθεί στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών.

Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τον πρύτανη του πανεπιστημίου για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του δήμου και τη συμβολή με τις επιστημονικές γνώσεις και το κύρος του στη συνδιαμόρφωση της πρότασης.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων, καθώς το όνομα «Τσερίτσανα» είναι εδραιωμένο όχι μόνο στη δική τους συνείδηση αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Άλλωστε, από το 1954 και μέχρι σήμερα, ουδείς χρησιμοποιεί το νέο όνομα του χωριού «Πλατάνια».

Ο δήμαρχος πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει το σκεπτικό και την επιχειρηματολογία των προηγούμενων κοινοτικών και δημοτικών συμβουλίων και να ενσωματώσει μία σειρά νέων σημαντικών στοιχείων, τα οποία επικεντώνονται κυρίως στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής, όταν το χωριό κάηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται αρχεία της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας και του υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, από τα οποία προκύπτει ότι τα Τσερίτσανα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, επίσημα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, από τα οποία προκύπτουν καταχωρήσεις με το όνομα «Τσερίτσανα», εκδόσεις στηριγμένες σε αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, όπου συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα, στοιχεία από τη νεότερη βιβλιογραφία και λαογραφία καθώς και σημερινούς διαδικτυακούς χάρτες, διαφόρων ελληνικών και ξένων εκδόσεων όπου η περιοχή γράφεται ως «Τσερίτσανα» και συχνά συναντάται με λατινική γραφή.

 

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΜΟΝΗ»

«Δεν πρόκειται για εμμονή των κατοίκων, των κοινοτικών συμβουλίων ή των δημοτικών μας συμβουλίων, που έκαναν ανάλογες προσπάθειες. Πρόκειται την καθολική βούληση να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία, οι μνήμες, οι θυσίες. Γιατί η ιστορία είναι συνυφασμένη με τους τόπους. Το παλιό όνομα του χωριού δεν ξεριζώθηκε και, όπως φαίνεται σήμερα, μετά από έξι και πλέον δεκαετίες, η μετονομασία ήταν μια λανθασμένη και αποτυχημένη απόφαση, καθώς ουδέποτε υιοθετήθηκε το νέο όνομα και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο από τους κατοίκους του χωριού αλλά από το σύνολο των Ηπειρωτών», τόνισε ο κ. Ντακαλέτσης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Κατσανάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, που έχει όχι μόνο την ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και την ομόθυμη στήριξη των κατοίκων.

«Όλοι ξέρουν τα Τσερίτσανα και κανένας τα Πλατάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Κώστας Παππάς, ο οποίος επίσης ευχαρίστησε τον πρύτανη για τη συστράτευση με τον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι εδώ και πολλά χρόνια.

Το αίτημα για την μετονομασία των Τσεριτσάνων θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών και κατά την συζήτηση θα παραβρεθούν ο πρύτανης, πολυμελής αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, ώστε να καταφανεί με τον πλέον σαφή τρόπο η ομοθυμία για την επιστροφή του χωριού στο παλιό του όνομα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά

Καλοδέχεται την πρόσκαιρη ανακούφιση από το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...

25.09.18 | Στην τελική ευθεία οι εργασίες

Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αεροσκαφών, που σταθμεύουν και ανεφοδιάζονται στο αεροδρόμιο των...

25.09.18 | Αρχαιότητες και όπλα στην κατοχή 51χρονου

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και...

25.09.18 | Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Καμπή

Προς υλοποίηση οδεύει η κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 480.000...

25.09.18 | Εγκαίνια μετά από 15 χρόνια αναμονής

Ένα νέο αθλητικό κέντρο διαθέτει και επίσημα ο δήμος Αρταίων, καθώς εγκαινιάστηκε το κλειστό...

25.09.18 | «Έσπασαν» ρεκόρ στον 12ο Γύρο Λίμνης

Ως η διοργάνωση των ρεκόρ θα καταγραφεί στην ιστορία του Γύρου Λίμνης, το 12ο Ioannina Lake Run,...

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...