Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Επιχειρηματικό πάρκο με πολλαπλά οφέλη

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα, ένα αίτημα 40 και πλέον ετών της τοπικής κοινωνίας, που έχει στόχο να τονώσει την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Ο δήμος Αρταίων, που είναι ο μοναδικός στην Ήπειρο και ένας από τους λίγους πανελλαδικά, που δε διαθέτει Επιχειρηματικό Πάρκο, έχει παραχωρήσει έκταση στην περιοχή Κρικούκια Αμμότοπου και, πλέον, προχωρά τη σύνταξη του φακέλου για τη μελέτη σκοπιμότητας- βιωσιμότητας.

Πριν ένα χρόνο περίπου, είχε υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου, της περιφέρειας Ηπείρου και του Επιμελητηρίου, για την εκπόνηση των προκαταρκτικών μελετών του Επιχειρηματικού Πάρκου. Για τις μελέτες υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια, ύψους 500.000 ευρώ, από την περιφέρεια Ηπείρου. Οι μελέτες αυτές θα δείξουν κατά πόσο η προτεινόμενη θέση είναι η πλέον κατάλληλη για τη χωροθέτηση του Πάρκου, το οποίο θα είναι τύπου Β’, δηλαδή μέσης και χαμηλής όχλησης, με όλες τις απαραίτητες υποδομές (βιολογικός καθαρισμός, δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, πράσινο κ.ά.).

Τα οφέλη από την κατασκευή του Πάρκου για όλη την περιοχή τόνισαν, σε κοινή συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Γιάννης Γκολομάζος.

 «Η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον νομό Άρτας αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής επιχειρηματικότητας και της τοπικής κοινωνίας. Ήταν μια δέσμευσή μας, που γίνεται πράξη. Τα οφέλη από την δημιουργία του Πάρκου είναι πολλαπλά, καθώς προωθείται και στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τονώνεται σημαντικά η τοπική οικονομία, προστατεύεται το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αρταίων.

«Πρόκειται να δημιουργηθεί κάτι πολύ καλό για όλη την περιοχή μας. Φυσικά, ζητάμε και θα υπάρξουν ορισμένα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή φιλοξενίας και τους κατοίκους της, όπως έργα υποδομής και άλλες δράσεις στους δυο οικισμούς Αμμοτόπου και Αμπελιών και η κατά προτεραιότητα απασχόληση των κατοίκων της Τ.Κ. Αμμοτόπου τόσο κατά την κατασκευή του πάρκου, αλλά και κατά την λειτουργία του στις υπηρεσίες, που θα συσταθούν για τη λειτουργία του καθώς και στις επιχειρήσεις, που θα λειτουργήσουν σε αυτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκολομάζος υπογράμμισε τη συνεργασία με τον δήμο Αρταίων και την περιφέρεια. «Πιστεύουμε πως, εάν κυλήσουν όλα ομαλά, το Επιχειρηματικό Πάρκο θα είναι μια πραγματικότητα για τον τόπο μας, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλη την περιοχή και βέβαια για τον επιχειρηματικό κόσμο της Άρτας».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, μετά τη μελέτη σκοπιμότητας- βιωσιμότητας κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου, θα ακολουθήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Μελέτη Τεχνικής Οργάνωσης και, στη συνέχεια, θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες τεχνικές μελέτες των έργων υποδομής και θα συσταθεί ο Φορέας Ανάπτυξης και Λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου. Ο Φορέας θα υποβάλει τον φάκελο χρηματοδότησης για την κατασκευή των έργων του Πάρκου στο ΕΣΠΑ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των παραπάνω εκτιμάται ότι θα είναι περίπου δύο έτη.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Από κινητό επιχειρησιακό κέντρο μέχρι...

Τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε...

15.11.18 | Καλύπτεται το χαμένο έδαφος

Εφικτός φαντάζει πλέον ο στόχος της αναστήλωσης της ιστορικής γέφυρας Πλάκας το φθινόπωρο του 2019,...

15.11.18 | Ένας «χάρτης» για τον αθλητικό τουρισμό

Να διαμορφώσει τον χάρτη των αθλητικών εκδηλώσεων, που προσφέρονται για την προσέλκυση επισκεπτών...

15.11.18 | Αναβολή στη δίκη για την αξιολόγηση

Η απεργία στον δημόσιο τομέα δεν επέτρεψε τελικά την εκδίκαση της κύριας αγωγής της ΑΔΕΔΥ κατά της...

15.11.18 | Ακόμη 360.000 ευρώ για αναβάθμιση σχολικών...

Στην υπογραφή μιας ακόμα σύμβασης, που αφορά την επισκευή και βελτίωση σχολικών κτιρίων στη...

15.11.18 | Έργα ύδρευσης στη Δ.Ε. Μολοσσών

Στη δημοπράτηση της αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων στη δημοτική...

15.11.18 | Ο «Caveman» για τέσσερις ακόμη παραστάσεις

Ο Caveman ήρθε στο Θέατρο Έκφραση, έστησε τη… σπηλιά του και έδωσε ήδη διαπιστευτήρια, σκορπίζοντας...

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...