Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018
|

Πρωτοβουλίες για κοιμητήρια ζητά η Μητρόπολη

Το πρόβλημα της έλλειψης κοιμητηρίων θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με σήμερα, ο δήμος Ιωαννιτών, τα επόμενα χρόνια, αν δε βρεθεί σύντομα λύση.

Πρόκειται για ένα ζήτημα, που η πόλη συζητάει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει εξευρεθεί λύση, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, καθώς τα υφιστάμενα κοιμητήρια, εντός του παλιού δήμου, αλλά και στις δημοτικές ενότητες, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κορεσμού.

Το θέμα έθεσε στην απολογιστική συνεδρίαση του δήμου Ιωαννιτών ο πρεσβύτερος π. Ηλίας Σέπερης, που εκπροσώπησε τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως ουσιαστικά στον δήμο δεν υπάρχει δημοτικό κοιμητήριο, με αποτέλεσμα τα εκκλησιαστικά κοιμητήρια να παραχωρούν θέσεις και για τον ενταφιασμό νεκρών άλλων δογμάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Θα έχουμε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον», σημείωσε ο πρεσβύτερος, ειδικά σε περιοχές εκτός της πόλης, που αναπτύχθηκαν οικιστικά τις τελευταίες δεκαετίες όπως το Νεοχωρόπουλο, τα Σεισμόπληκτα και το Σταυράκι. «Όσο το αφήνουμε το θέμα, τόσο δημιουργούμε μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των περιορισμών που τίθενται», σημείωσε, ενώ πρότεινε ενδεχομένως την δημιουργία δύο νέων κοιμητηρίων, προκειμένου να εξυπηρετείται ολόκληρος ο δήμος.

«Πώς θα πούμε σε μια μάνα, που μένει στο αεροδρόμιο να θάψει το παιδί της στον Κατσικά ή την Πεδινή», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και σε παλαιότερες προσπάθειες της Μητρόπολης για την εξεύρεση χώρου στην περιοχή της Ανατολής, που βρήκε όμως αντιδράσεις. «Ποιος θα σπάσει αυγά για να λυθεί το θέμα;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρεσβύτερος αναφέρθηκε και στο θέμα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, που πλέον προβλέπεται από τη νομοθεσία και δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με την δική του ενημέρωση από τους εργολάβους κηδειών στην πόλη, περίπου στα 10 με 15 άτομα τον χρόνο επιθυμούν την καύση. «Βεβαίως θα πρέπει να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι. Αλλά κάναμε κάτι πρώτα για τους 1000 που επιθυμούν την ταφή;», διερωτήθηκε.

Βέβαια, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου 2016-2019 περιλαμβάνεται η χωροθέτηση και ίδρυση νέου κοιμητηρίου στη Δημοτική Κοινότητα Κατσικά, ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν έχει βρεθεί τρόπος να προχωρήσει. Πάντως το ζήτημα, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, θα συζητηθεί εκ νέου και αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.09.18 | Δε θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά

Καλοδέχεται την πρόσκαιρη ανακούφιση από το κόστος μεταφοράς του υπολείμματος από τη μονάδα...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...

25.09.18 | Στην τελική ευθεία οι εργασίες

Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αεροσκαφών, που σταθμεύουν και ανεφοδιάζονται στο αεροδρόμιο των...

25.09.18 | Αρχαιότητες και όπλα στην κατοχή 51χρονου

Για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και...

25.09.18 | Κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Καμπή

Προς υλοποίηση οδεύει η κατασκευή κυκλικού κόμβου Καμπής - Φιλιππιάδας, προϋπολογισμού 480.000...

25.09.18 | Εγκαίνια μετά από 15 χρόνια αναμονής

Ένα νέο αθλητικό κέντρο διαθέτει και επίσημα ο δήμος Αρταίων, καθώς εγκαινιάστηκε το κλειστό...

25.09.18 | «Έσπασαν» ρεκόρ στον 12ο Γύρο Λίμνης

Ως η διοργάνωση των ρεκόρ θα καταγραφεί στην ιστορία του Γύρου Λίμνης, το 12ο Ioannina Lake Run,...

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...