Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018
|

Πρωτοβουλίες για κοιμητήρια ζητά η Μητρόπολη

Το πρόβλημα της έλλειψης κοιμητηρίων θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με σήμερα, ο δήμος Ιωαννιτών, τα επόμενα χρόνια, αν δε βρεθεί σύντομα λύση.

Πρόκειται για ένα ζήτημα, που η πόλη συζητάει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει εξευρεθεί λύση, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, καθώς τα υφιστάμενα κοιμητήρια, εντός του παλιού δήμου, αλλά και στις δημοτικές ενότητες, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κορεσμού.

Το θέμα έθεσε στην απολογιστική συνεδρίαση του δήμου Ιωαννιτών ο πρεσβύτερος π. Ηλίας Σέπερης, που εκπροσώπησε τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως ουσιαστικά στον δήμο δεν υπάρχει δημοτικό κοιμητήριο, με αποτέλεσμα τα εκκλησιαστικά κοιμητήρια να παραχωρούν θέσεις και για τον ενταφιασμό νεκρών άλλων δογμάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

«Θα έχουμε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον», σημείωσε ο πρεσβύτερος, ειδικά σε περιοχές εκτός της πόλης, που αναπτύχθηκαν οικιστικά τις τελευταίες δεκαετίες όπως το Νεοχωρόπουλο, τα Σεισμόπληκτα και το Σταυράκι. «Όσο το αφήνουμε το θέμα, τόσο δημιουργούμε μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των περιορισμών που τίθενται», σημείωσε, ενώ πρότεινε ενδεχομένως την δημιουργία δύο νέων κοιμητηρίων, προκειμένου να εξυπηρετείται ολόκληρος ο δήμος.

«Πώς θα πούμε σε μια μάνα, που μένει στο αεροδρόμιο να θάψει το παιδί της στον Κατσικά ή την Πεδινή», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και σε παλαιότερες προσπάθειες της Μητρόπολης για την εξεύρεση χώρου στην περιοχή της Ανατολής, που βρήκε όμως αντιδράσεις. «Ποιος θα σπάσει αυγά για να λυθεί το θέμα;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρεσβύτερος αναφέρθηκε και στο θέμα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, που πλέον προβλέπεται από τη νομοθεσία και δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με την δική του ενημέρωση από τους εργολάβους κηδειών στην πόλη, περίπου στα 10 με 15 άτομα τον χρόνο επιθυμούν την καύση. «Βεβαίως θα πρέπει να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι. Αλλά κάναμε κάτι πρώτα για τους 1000 που επιθυμούν την ταφή;», διερωτήθηκε.

Βέβαια, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου 2016-2019 περιλαμβάνεται η χωροθέτηση και ίδρυση νέου κοιμητηρίου στη Δημοτική Κοινότητα Κατσικά, ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν έχει βρεθεί τρόπος να προχωρήσει. Πάντως το ζήτημα, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, θα συζητηθεί εκ νέου και αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές

Τα ζητήματα της ακαδημαϊκότητας και του προσωπικού αναδεικνύονται σε κυρίαρχα στην 88η Σύνοδο των...

14.07.18 | «Θεσμοφοριάζουσες» ενώνουν τα Γιάννενα με...

Μια πολιτιστική διασύνδεση, πέρα από την παρουσίαση μιας παράστασης αρχαίου δράματος στον...

14.07.18 | Με έμφαση στην αμπελουργία και τον πολιτισμό

Η υλοποίηση δύο σημαντικών για τον δήμο Ζίτσας έργων παίρνει «σάρκα και οστά», μετά την απόφασης...

14.07.18 | Συλλαλητήριο «ολίγων» για το πετρέλαιο, το...

Κατώτερο, σε παλμό και συμμετοχή, αυτού που πραγματοποιήθηκε από τις Πρωτοβουλίες Πολιτών λίγες...

14.07.18 | Διαφωνία με ιστορικά τεκμήρια

Μια τεκμηριωμένη ιστορικά διαφωνία στην αναγνώριση του ονόματος της «Βόρειας Μακεδονίας» καταθέτει...

14.07.18 | Διεθνών προδιαγραφών ξανά οι κωπηλατικές...

Εφαλτήριο για τη διεκδίκηση κωπηλατικών διοργανώσεων παγκοσμίου επιπέδου, μπορεί να αποτελέσει το...

14.07.18 | Στον Α.Σ. Γιάννενα η Ελένη Τόλλιου

Στην απόκτηση της Ελένης Τόλλιου του Ασκληπιού Τρικάλων προχώρησε ο Α.Σ. Γιάννενα.

14.07.18 | Ανακαλείται το «Μανούρι Ήπειρος»

Στην ανάκληση σκευασμένου τυριού της εταιρείας Optima ΑΕ προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων...