Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018
|

Πολιτικός λόγος και από την αντιπολίτευση

Ένας απολογισμός, με τη δημοτική αρχή να επιχειρεί να αναδείξει την πολιτική «αναβάθμιση» του ρόλου του δήμου Ιωαννιτών κατά τη θητεία της και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επιδιώκουν η καθεμία τους δικούς της στόχους, ήταν αυτός που πραγματοποιήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο «πολιτικός» απολογισμός, που επέλεξε η δημοτική αρχή, μπορεί να ήταν λιγότερο «κουραστικός» και να περιέγραφε σε αδρές γραμμές τα «μέτωπα» του δήμου Ιωαννιτών, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτός, που θα μπορούσε με σαφήνεια να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι, που είχαν τεθεί από την έναρξη της θητείας και μέχρι το τέλος του 2017.

Τα οικονομικά μεγέθη και η εξέλιξη του τεχνικού προγράμματος είχαν δοθεί στους δημοτικούς συμβούλους, όπως και οι επιμέρους απολογισμοί των αντιδημάρχων και προέδρων των Νομικών Προσώπων του δήμου, αλλά ουδόλως απασχόλησαν την συζήτηση, που εξελίχθηκε σε παράλληλους μονολόγους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και η αντιπολίτευση να μην ασκήσει κάποια ιδιαίτερη και τεκμηριωμένη κριτική, πέρα από την επανάληψη των όσων κατά καιρούς έχει επισημάνει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Αμέσως μετά την εισήγηση του δημάρχου Θ. Μπέγκα, κατά την οποία άσκησε και κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας εμμέσως πως επιλέγει να αναδείξει ζητήματα ήσσονος σημασίας όπως «οι λακκούβες και οι λάμπες» ή να μεμφθεί τη δημοτική αρχή για την ακύρωση συναυλιών και εκδηλώσεων, το… γάντι σήκωσε ο Νίκος Γκόντας.

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» καταλόγισε στη δημοτική αρχή ανικανότητα, προχειρότητα και ανυπαρξία έργου, ενώ ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τον «Κλεισθένη» και την επιμήκυνση της θητεία που προβλέπει, χάριν «πολιτικών σκοπιμοτήτων», όπως είπε. «Και αυτός ο απολογισμός, όπως και όλοι οι προηγούμενοι επτά, από τις ίδιες δημοτικές αρχές, είναι εκτός τόπου και χρόνου, με τον δήμαρχο να καταβάλει απέλπιδα προσπάθεια να πείσει τους συμπολίτες ότι παράγει τεράστιο έργο και να έχει την απορία γιατί εκείνοι δεν το αντιλαμβάνονται και δεν το εισπράττουν», σημείωσε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως η δημοτική αρχή δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί σε θέματα καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα, τα αδέσποτα και η προστασία της λίμνης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, επίσης σημείωσε την απουσία πολιτών και εκπροσώπων φορέων από τη διαδικασία, χρεώνοντας στη δημοτική αρχή ότι «δεν έχει κερδίσει τους δημότες». Επέκρινε την απουσία στοχοθεσίας και σαφών χρονοδιαγραμμάτων, έκανε λόγο για γενικολογίες και για απροθυμία της δημοτικής αρχή να συζητηθούν σε ειδικές συνεδριάσεις σημαντικά θέματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση και η αποχέτευση, που αποτελούν, εκτός από υπηρεσίες προς τους πολίτες, και οικονομικά εργαλεία για την αυτοδιοίκηση.

Ήταν επίσης φανερή η προσπάθειά του, μέσω ρητορικών ερωτήσεων, να «εκμαιεύσει» θετικά σχόλια για την κυβερνητική πολιτική σε επιμέρους τομείς, που αφορούν την περιοχή ή γενικότερα την αυτοδιοίκηση, με επιδίωξη, όπως είπε, να «δούμε ποια θέματα λύθηκαν και τι πρέπει ακόμη να διεκδικήσουμε».

Η «απάντηση» ήρθε από τον αντιδήμαρχο Θ. Μανταλόβα, ο οποίος ανέφερε ότι «το περιβάλλον, στο οποίο λειτουργούν οι αιρετοί κάθε χρόνο, είναι χειρότερο, όπως και η καταστατική τους θέση. Ζούμε στο ίδιο περιβάλλον περικοπών όλα τα τελευταία χρόνια, ούτε οι ΚΑΠ, ούτε η ΣΑΤΑ έχουν αλλάξει».

Τέλος, τον απολογισμό πεπραγμένων της δικής του παράταξης έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, διατυπώνοντας το αίτημα σύγκλισης των ανταποδοτικών τελών μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων, και ασκώντας κριτική στη δημοτική αρχή.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της Δ.Ρ.Α.Σ.Υ, με τον πρώτο τουλάχιστον να έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την διαδικασία και την πολιτική της δημοτικής αρχής εν γένει, με ανακοίνωση.

Ελάχιστοι ήταν και οι φορείς που εκπροσωπήθηκαν, μεταξύ των οποίων η Μητρόπολη Ιωαννίνων από τον π. Ηλία Σέπερη, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων από τον Δ. Δημητρίου και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ από τον πρόεδρο Χρ. Γρίβα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές

Τα ζητήματα της ακαδημαϊκότητας και του προσωπικού αναδεικνύονται σε κυρίαρχα στην 88η Σύνοδο των...

14.07.18 | «Θεσμοφοριάζουσες» ενώνουν τα Γιάννενα με...

Μια πολιτιστική διασύνδεση, πέρα από την παρουσίαση μιας παράστασης αρχαίου δράματος στον...

14.07.18 | Με έμφαση στην αμπελουργία και τον πολιτισμό

Η υλοποίηση δύο σημαντικών για τον δήμο Ζίτσας έργων παίρνει «σάρκα και οστά», μετά την απόφασης...

14.07.18 | Συλλαλητήριο «ολίγων» για το πετρέλαιο, το...

Κατώτερο, σε παλμό και συμμετοχή, αυτού που πραγματοποιήθηκε από τις Πρωτοβουλίες Πολιτών λίγες...

14.07.18 | Διαφωνία με ιστορικά τεκμήρια

Μια τεκμηριωμένη ιστορικά διαφωνία στην αναγνώριση του ονόματος της «Βόρειας Μακεδονίας» καταθέτει...

14.07.18 | Διεθνών προδιαγραφών ξανά οι κωπηλατικές...

Εφαλτήριο για τη διεκδίκηση κωπηλατικών διοργανώσεων παγκοσμίου επιπέδου, μπορεί να αποτελέσει το...

14.07.18 | Στον Α.Σ. Γιάννενα η Ελένη Τόλλιου

Στην απόκτηση της Ελένης Τόλλιου του Ασκληπιού Τρικάλων προχώρησε ο Α.Σ. Γιάννενα.

14.07.18 | Ανακαλείται το «Μανούρι Ήπειρος»

Στην ανάκληση σκευασμένου τυριού της εταιρείας Optima ΑΕ προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων...