Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018
|

Στο παλιό «Χατζηκώστα» τα σχολεία Σωματικώς Αναπήρων Παίδων

«Ο κύβος ερρίφθη» και το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σωματικώς Αναπήρων Παίδων θα εγκατασταθεί στο δεύτερο προκάτ κτίριο, που θα ανεγερθεί στους χώρους του παλιού «Χατζηκώστα».

Αυτή είναι η οριστική απόφαση, που έλαβαν οι συναρμόδιοι φορείς σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη και του βουλευτή Γιάννη Στέφου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας και η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Β. Τσίλη, ενώ από την πλευρά της εκπαίδευσης η Περιφερειακή Διευθύντρια Αγγελική Φωτεινού και ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρηγόρης Τζίμας. Συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι των γονέων μαθητών του ΣΑΠ.

Στον χώρο του παλιού «Χατζηκώστα», όπως αρχικά είχε αποφασισθεί, θα ανεγερθούν δύο προκάτ κτίρια, εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας, 200 τμ. το καθένα. Στο ένα, θα εγκατασταθούν τα δύο νηπιαγωγεία της Παπαζόγλειου, τα οποία έχουν πλέον συγχωνευθεί σε ένα, και στο δεύτερο τα ειδικά σχολεία ΣΑΠ.

Το εμβαδό των κτιρίων επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες με βάση των αριθμό των μαθητών, όπως και ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθούν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, και έτσι θα ακολουθηθεί ο σχεδιασμός, καθώς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η κάλυψη των αναγκών των δημόσιων σχολείων, βγάζοντας από το «κάδρο» τις όποιες προτάσεις υπήρχαν για εγκατάσταση δομών αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών.

Ο χρόνος μετεγκατάστασης των σχολείων δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί, καθώς θα εξαρτηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες. Ωστόσο, ήδη έχουν εκδοθεί οι άδειες κατεδάφισης του παλιού, κατεστραμμένου από πυρκαγιά κτιρίου, που υπάρχει στον χώρο, και είναι σε διαδικασία η έκδοση των αδειών ανέγερσης των νέων κτιρίων, που αν και προκάτ, απαιτούν όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις.

Ταυτόχρονα, ειδικά για τα σχολεία ΣΑΠ, υπάρχει επικοινωνία με την ΕΛΕΠΑΠ, προκειμένου να συνεχίσουν να φιλοξενούνται στο κτίριό της, στη Νεοκαισάρεια, με τη διαβεβαίωση και του δήμου και της εκπαίδευσης, ότι οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

 

ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ακόμη δύο ζητήματα σχολικών μονάδων τέθηκαν στη σύσκεψη. Ο δήμος Ιωαννιτών, τα τελευταία χρόνια, έχει θέσει σε προτεραιότητα την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου στη Νέα Ζωή, προκειμένου να μετεγκατασταθεί εκεί το 25ο δημοτικό σχολείο.

Στην περιοχή, όπως εξηγεί η κ. Τσίλη, όλα τα σχολεία είναι «ασφυκτικά» και όσο και αν επαρκούν οι σχολικές αίθουσες, λείπουν οι κοινόχρηστοι χώροι. Σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης, ο δήμος εξετάζει την ανέγερση σχολείου εδώ και τρία χρόνια περίπου, σε οικόπεδο που υπάρχει και είναι χαρακτηρισμένο στην πράξη εφαρμογής.

Το πρόβλημα, βέβαια, έγκειται στη χρηματοδότηση, καθώς δε χρηματοδοτούνται τα τελευταία χρόνια οι ανεγέρσεις σχολείων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Έτσι, ο δήμος Ιωαννιτών μετέφερε το ζήτημα και στην κ. Τζούφη, που κατανόησε το πρόβλημα, ζητώντας να υπάρξει μια παρέμβαση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας προς το υπουργείο Εσωτερικών προς την κατεύθυνση της χορήγησης μιας έκτακτης χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό.

Εφόσον υπάρξει μια τέτοια έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών, οι τεχνικές υπηρεσίες, που ήδη έχουν μελετήσει το θέμα, θα είναι σε θέση άμεσα να στείλουν τον πλήρη φάκελο, όπως σημείωσε η κ. Τσίλη.

Τέλος, τέθηκε και το ζήτημα του νεοϊδρυθέντος 4ου δημοτικού σχολείου της Ανατολής. Από την πλευρά του δήμου, όπως είχε συμβεί και σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το κτίριο είναι απολύτως έτοιμο για να υποδεχθεί μαθητές, ακόμη και από την φετινή χρονιά.

Το ζήτημα βρίσκεται πλέον στα χέρια των στελεχών της εκπαίδευσης, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, σχετικά με τη στελέχωσή του και την κατανομή μαθητών, με την ευχή να ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

18.07.18 | Οι διεθνείς πτήσεις άνοιξαν δρόμους διαφυγής

Στον χάρτη των αεροδρομίων, μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια να διακινηθούν παράνομοι μετανάστες...

18.07.18 | Έρευνα για την «προτροπή» σε χρήση ιδιωτικών...

Έρευνα για την απόδοση ευθυνών σε όσους έγραψαν, ανάρτησαν, αλλά και δημοσίευσαν ανακοίνωση του...

18.07.18 | Ακόμη να δουν το χρώμα του χρήματος

Απλήρωτοι, σε πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστοι και χωρίς τη δυνατότητα να εγγραφούν στο ταμείο...

18.07.18 | Μάζευαν παράνομα τσάι του βουνού

Περίπου 60 κιλά τσάι του βουνού, που είχε συλλεχθεί και εκριζωθεί, εντόπισαν αστυνομικοί του...

18.07.18 | Συνεχής διάλογος με στόχο τις αλλαγές

Συνεχής θα είναι ο διάλογος ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέχρι την...

18.07.18 | «Χρυσοί» Ηπειρώτες στο Πανελλήνιο Στίβου

Χρυσός Πρωταθλητής Ελλάδας, για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, αναδείχθηκε ο Μιχάλης Παππάς στο...

18.07.18 | Νέες νοηματοδοτήσεις στην αρχαία κληρονομιά

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έληξε το Ομαδικό-Αναλυτικό Συμπόσιο Αρχαίας Δωδώνης, τόσο για τους...

17.07.18 | «Συμβιβαστικές λύσεις» για το νέο...

Σε αναζήτηση της χρυσής τομής βρίσκονται υπουργείο Παιδείας, πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Τ.Ε.Ι....