Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018
|

Ρόλος πρωταγωνιστή για τον δήμο

Με έναν πολιτικό λόγο, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα έργα, οικονομικά στοιχεία και οραματικούς σχεδιασμούς, επέλεξε να κάνει τον απολογισμό της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Μάλιστα, φέτος υπήρξε και η επιλογή μιας διαφορετικής διαδικασίας, με τους απολογισμούς των αντιδημάρχων και των επικεφαλής των νομικών προσώπων του δήμου να διανέμονται γραπτά, ώστε η όλη διαδικασία να κυλήσει με περισσότερο διάλογο.

Κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής καταγραφής, που επιχείρησε ο δήμαρχος, ήταν η έκφραση της βεβαιότητας ότι ο δήμος Ιωαννιτών έχει καταστεί πρωταγωνιστής των εξελίξεων, βγαίνοντας μπροστά, διεκδικώντας τη θέση που του αρμόζει, και παρακινώντας ακόμα και ετερόκλητες πολιτικά δυνάμεις να συνεργαστούν για το καλό του τόπου.

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια, καταφέραμε να βάλουμε ουσιαστικές βάσεις για τον δήμο που θέλουμε. Και αν κάτι απέδειξαν περίτρανα, τα τέσσερα χρόνια στη δημαρχία είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναδειχθεί σε όργανο παραγωγής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αιχμή ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας», τόνισε αρχικά και συνέχισε λέγοντας πως μια δημοτική αρχή δεν πρέπει να εξαντλεί τα όρια της στις λακκούβες, τα πεζοδρόμια και τις λάμπες, αλλά να έχει όραμα και στρατηγική για να το υλοποιήσει.

Για τον λόγο αυτό, ανέφερε, η δημοτική αρχή κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις, με σχέδιο και πρόταση, σε όλα τα μεγάλα θέματα, που μπορεί να μην είναι της στενής της αρμοδιότητας, αλλά βελτιώνουν τη θέση του δήμου. Ως παράδειγμα ανέφερε το θέμα του αεροδρομίου, αναφέροντας: «Δε διεκδικώ ποτέ και δε θα το κάνω και σήμερα την “πατρότητα” έργων ή ενεργειών, που είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, νοιώθω όμως ότι είμαστε η μόνη δημοτική αρχή, που “σήκωσε” το θέμα του αεροδρομίου τόσο συχνά και συστηματικά, κινητοποιώντας για πρώτη φορά όλους τους φορείς της πόλης, για να διεκδικήσουμε αυτό μας αξίζει. Ένα σύγχρονο, ασφαλές, και με αναπτυξιακές προοπτικές αεροδρόμιο».

Ένα δεύτερο σημείο, στο οποίο στάθηκε, ήταν το ολοκληρωμένο σχέδιο για μια ανοιχτή πόλη, με έμφαση στην εξωστρέφεια και σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχοντας ως στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της περιοχή και την προώθηση του τουριστικού προορισμού Γιάννενα, με στόχο αυτός ο δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας να δώσει μια οικονομική ανάσα στην περιοχή.

Ως τρίτο άξονα για τον «δήμο-πρωταγωνιστή» αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αποτελεί τον «οδικό χάρτη», ο οποίος θα αλλάξει την εικόνα για τα Γιάννενα της επόμενης δεκαετίας. «Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν κρυφτήκαμε. Δε σχεδιάσαμε μόνοι. Αντίθετα επιδιώξαμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς, αλλά και τους δημότες μας, γιατί είναι ένα σχέδιο που δεν αφορά μόνο τον δήμο Ιωαννιτών. Μας αφορά όλους μας.

Και η άποψή μας για τόσο μεγάλους σχεδιασμούς και για τέτοια έργα είναι πως πρέπει να αποτελούν προϊόντα διαβούλευσης, ανοιχτών διαδικασιών και συνεργιών», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά επέλεξε να κάνει και στη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων έργων της ΔΕΥΑΙ: της επέκτασης του παλιού βιολογικού καθαρισμού και της δημιουργίας νέων δικτύων, συνολικού προϋπολογισμού 36,2 εκ. ευρώ.

 

«ΦΤΗΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ»

Ένα μέρος του απολογισμού του δημάρχου αφορούσε την αντιπολίτευση, με τον Θ. Μπέγκα να επισημαίνει πως δεν επιτεύχθηκε συνεργασία με τις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο, αν και ήταν επιθυμία της δημοτικής αρχής να υπάρξουν συναινέσεις.

Την ευθύνη απέδωσε σε ορισμένες δυνάμεις –χωρίς να τις κατονομάσει, στις οποίες χρέωσε «νοοτροπία φτηνής αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να καρπωθούν ευκαιριακά πολιτικά οφέλη αντί να εργαστούν για το καλό του τόπου». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε την

προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των καθυστερήσεων σε έργα, που δημοπράτησε η δημοτική αρχή, ωστόσο πήγαν πίσω, λόγω της γραφειοκρατίας και των συνεχών αλλαγών στο νομικό πλαίσιο δημοπράτησης των έργων, καθώς και τη στάση ορισμένων απέναντι στις φεστιβαλικές διοργανώσεις του δήμου, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια σειρά ατυχιών.

«Βρέθηκαν “καλοθελητές”, επαγγελματίες γκρινιάρηδες θα έλεγα, να επιχαίρουν γι’ αυτές τις αναποδιές σε έναν τομέα, τον πολιτισμό, που κανονικά δε θα έπρεπε να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα σύνθεσης. Δυστυχώς, όμως –και θλίβομαι που το λέω- η επιτυχία αυτών των διοργανώσεων, οι οποίες σε πείσμα των μίζερων ήρθαν για να μείνουν, τρομάζει τα συντηρητικά μυαλά και τους οπαδούς της στασιμότητας. Πολιτισμός – τουρισμός αποτελούν ένα δίπολο ανάπτυξης για τον τόπο και να είστε σίγουροι ότι βαδίζουμε με σοβαρό σχέδιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Ο κ. Μπέγκας έδωσε εμμέσως απαντήσεις σε όσους τον βλέπουν να «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίσει τη στήριξη του στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, λέγοντας πως ο ίδιος και τα στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής δεν αγωνιούν για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση, ενώ έκανε λόγο για μια δημοτική αρχή που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη διάθεσή της για προσφορά, αποφεύγοντας τον εναγκαλισμό με τα κόμματα, σεβόμενη τον διακριτό ρόλο αυτοδιοίκησης και κεντρικής πολιτικής σκηνής.

«Είμαστε η δημοτική αρχή, που τόλμησε τη συνεργασία μεταξύ δύο παρατάξεων, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες αλλά κοινούς στόχους. Που επέλεξε να δώσει βήμα και πεδίο δράσης σε νέους ανθρώπους, με ελάχιστη ως μηδενική εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, με αυξημένη όμως την αίσθηση του καθήκοντος, της προσφοράς για τον τόπο και τους συνανθρώπους τους, σε μια ισόρροπη σχέση με το έμπειρο αυτοδιοικητικό δυναμικό της παράταξης», υπογράμμισε, ενώ και στην αρχή της ομιλίας του είχε αναφέρει πως η δημοτική αρχή δεν έχει εξαρτήσεις και δε λογοδοτεί σε κανέναν, παρά μόνο στους δημότες.

Αναφορά έκανε και στον «Κλεισθένη», λέγοντας πως τον βρίσκει σύμφωνο η φιλοσοφία των συνεργασιών, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν προχωρά στις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση, δεν ακουμπά τα βασικά προβλήματα και δε δίνει λύσεις σε καίρια ζητήματα, όπως είναι αυτό της λειτουργικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.

Ως προς τις προβλέψεις για το εκλογικό σύστημα, δήλωσε υπέρ της αναλογικότερης εκπροσώπησης των παρατάξεων, εξέφρασε, όμως, παράλληλα την αγωνία για την «κυβερνησιμότητα» των δήμων.

 

ΚΑΙ ΔΟΣΗ… ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

Ο απολογισμός του δημάρχου είχε και μια μικρή δόση αυτοκριτικής, χωρίς, βέβαια, να αναγνωρίσει συγκεκριμένα λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, τα οποία απέδωσε στο ότι η δημοτική αρχή πράττει και θέτει υψηλούς στόχους, χωρίς να φοβάται τυχόν πολιτικό κόστος.

«Δεν αναμετρόμαστε με τα απλά. Είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Στην πορεία μας αυτά τα τέσσερα χρόνια, σίγουρα υπήρξαν λάθη και αβλεψίες. Ήταν όμως πολύ λιγότερα από τις επιτυχίες μας. Σημασία έχει ότι η κοινωνία των Ιωαννίνων γνωρίζει πως οι όποιες αστοχίες μας δεν έγιναν με δόλο, δεν έγιναν από έλλειψη ενδιαφέροντος, ούτε από ανικανότητα. Γνωρίζει ότι όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είσαι, υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες, που δεν επιτρέπουν τη θετική έκβαση των σχεδίων σου. Και το γνωρίζει γιατί έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε σχέσεις ουσίας, σχέσεις εμπιστοσύνης», τόνισε, μεταξύ άλλων, δηλώνοντας πως γνωρίζει ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν. Γνωρίζω όμως ότι εκεί που υπάρχει σχέδιο και βούληση πολλά μπορούν να γίνουν.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Από κινητό επιχειρησιακό κέντρο μέχρι...

Τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε...

15.11.18 | Καλύπτεται το χαμένο έδαφος

Εφικτός φαντάζει πλέον ο στόχος της αναστήλωσης της ιστορικής γέφυρας Πλάκας το φθινόπωρο του 2019,...

15.11.18 | Ένας «χάρτης» για τον αθλητικό τουρισμό

Να διαμορφώσει τον χάρτη των αθλητικών εκδηλώσεων, που προσφέρονται για την προσέλκυση επισκεπτών...

15.11.18 | Αναβολή στη δίκη για την αξιολόγηση

Η απεργία στον δημόσιο τομέα δεν επέτρεψε τελικά την εκδίκαση της κύριας αγωγής της ΑΔΕΔΥ κατά της...

15.11.18 | Ακόμη 360.000 ευρώ για αναβάθμιση σχολικών...

Στην υπογραφή μιας ακόμα σύμβασης, που αφορά την επισκευή και βελτίωση σχολικών κτιρίων στη...

15.11.18 | Έργα ύδρευσης στη Δ.Ε. Μολοσσών

Στη δημοπράτηση της αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων στη δημοτική...

15.11.18 | Ο «Caveman» για τέσσερις ακόμη παραστάσεις

Ο Caveman ήρθε στο Θέατρο Έκφραση, έστησε τη… σπηλιά του και έδωσε ήδη διαπιστευτήρια, σκορπίζοντας...

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...