Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018
|

Μέχρι τον πρωθυπουργό…

Στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός ακόμη μετώπου κινείται ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ωστόσο αυτή τη φορά δεν πρόκειται για πρωτοβουλία να ανοίξει κάποιο μεγάλο ζήτημα για την περιοχή, αλλά για μια αναγκαστική κίνηση, προκειμένου να μη ναυαγήσει ένα μεγάλο έργο.

Ο λόγος, φυσικά, για τον οδικό άξονα Βογιάννου-Πανηπειρωτικό, τον αποκαλούμενο μεγάλο δακτύλιο, έργο που βρίσκεται στον αέρα, μετά την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων και η δημοτική αρχή εκφράζουν την πίστη πως, με τις κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες, μπορεί να υπάρξει ανατροπή της ακυρωτικής απόφασης και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Μπέγκας, σε χθεσινές του δηλώσεις, επιχείρησε να λειάνει τη δυσμενή εξέλιξη, κάνοντας λόγο όχι για ακύρωση, αλλά για αναστολή της διαδικασίας ολοκλήρωσης των μελετών και της χρηματοδοτικής ένταξης και υλοποίησης του έργου, που προκλήθηκε από την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

«Σε μια εποχή που οι πόροι είναι δυσεύρετοι για να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης για τον τόπο, με έναν σοβαρό σχεδιασμό, η δημοτική αρχή, μέσα από το ΕΣΠΑ και το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι πανέτοιμη, έχοντας και το χρηματοδοτικό εργαλείο, να υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής», σημείωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, αναφερόμενος στη συνέχεια στα βήματα, που θα γίνουν.

Η πρώτη κίνηση της δημοτικής αρχής, μετά και τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, όπου υπήρχε σχεδόν απόλυτη σύμπνοια στην ανάγκη υλοποίησης του έργου και άρσης των εμποδίων, που προβάλλονται, ήταν η ενημέρωση των βουλευτών των Ιωαννίνων, αλλά και το αίτημα να πάρουν θέση επί του θέματος. Ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την πλευρά του περιφερειάρχη Ηπείρου.

Σε δεύτερο επίπεδο, από την πλευρά του δήμου είναι σχεδόν έτοιμη μια τεχνοκρατική έκθεση, η οποία θα κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος εν είδη αίτησης αναίρεσης, προκειμένου στη συνέχεια να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ενώ θα επιδιωχθεί ραντεβού και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Θεωρούμε ότι το έργο είναι της κλίμακας, που ενδεχομένως να χρειαστεί να φτάσουμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Ιωαννίνων, στη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη θα εκπροσωπηθούν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. «Εάν στη συνάντηση αυτή επιθυμούν να είναι παρόντες και οι βουλευτές, από εμάς έχει γίνει η πρόσκληση. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο ένα τόσο μεγάλο έργο να υποστηριχθεί από όλους τους φορείς του τόπου», πρόσθεσε.

Η προσπάθεια συγκρότησης ενός πολιτικού μετώπου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στον δήμο πιστεύουν πως η ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δε βασίστηκε σε πραγματικά κενά της μελέτης, αλλά υπήρχε πολιτικός δάκτυλος ή έστω εκμετάλλευση παλαιότερων θέσεων, που είχαν εκφραστεί από την πλευρά του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεν έχει ειπωθεί ανοιχτά, η αρνητική εξέλιξη χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό στον βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστο Μαντά, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για το θέμα της Κενάν Μεσαρέ, υιοθετώντας τις καταγγελίες ενός εκ των προσφευγόντων για το έργο του μεγάλου δακτυλίου σήμερα.

Επίσημη θέση από τον κ. Μαντά δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, η κ. Τζούφη επιφυλάχθηκε να μελετήσει το θέμα και να απαντήσει, ενώ ο μόνος, που τοποθετήθηκε, είναι ο βουλευτής Γιάννης Στέφος, που χαρακτήρισε τραγικό να μη βρεθεί τρόπος να προχωρήσει το έργο.

 

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...