Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ένα ακόμη μουσείο στο πανεπιστήμιο

Επιστέγασμα των προσπαθειών των τελευταίων χρόνων για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελεί η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στο πανεπιστήμιο.

Το Μουσείο Τυπογραφίας αποτελείται από περισσότερα από 2.000 αντικείμενα τυπογραφικών στοιχείων, μηχανών (πιεστήρια, λιθογραφικές πλάκες), τα παλαιότερα από τα οποία ανάγονται στον 18ο αιώνα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν αποτελεί μόνο τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα, αλλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Μουσείων Τυπογραφίας της Ευρώπης Alan Marshall, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, πιθανότατα είναι η μεγαλύτερη συλλογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά τα Μουσεία του Βερολίνου και του Λονδίνου, λόγω της σπανιότητας, της ποιοτικής αξίας και της σπουδαιότητας των εκθεμάτων της.

Την εκδήλωση έναρξης λειτουργίας, το απόγευμα της Κυριακής, τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι της περιφέρειας Ηπείρου, της Μητρόπολης Ιωαννίνων και της 8ης Μεραρχίας, καθώς και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μεταξοτυπία και την Ψηφιακή Εκτύπωση (FESPA) Emma Tuttenham.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης αναφέρθηκε ιστορικά στο θέμα της τυπογραφίας, στο πλούσιο υλικό και στα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου, επισημαίνοντας ότι η ιδέα και πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου Τυπογραφίας ανήκουν στον ομότιμο καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Γεώργιο Πλουμίδη. Ο κ. Καψάλης σημείωσε την τεράστια προφορά του κ. Πλουμίδη στην επιστήμη και τον τόπο, αναφέροντας ότι η τελετή έναρξης λειτουργίας του Μουσείου αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης του σημαντικού μέχρι σήμερα έργου και εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.

Ο αναπληρωτής πρύτανη Ανδρέας Φωτόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη και προβολή του Μουσείου, σημείωσε ότι τα «πανεπιστημιακά μουσεία ως θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να αναδειχθούν σε σημαντικούς παράγοντες πολιτιστικής, κοινωνικής, τουριστικής και οικονομικής, ανάπτυξης μίας περιοχής» και τόνισε την ανάγκη για άνοιγμα των πανεπιστημιακών μουσείων στο ευρύ κοινό.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.08.18 | Ρέει το χρήμα από τον «ΦιλόΔημο»

Ακόμη και τις προσδοκίες της κυβέρνησης ξεπερνά η ανταπόκριση των δήμων στα προγράμματα ΦιλόΔημος Ι...

21.08.18 | Αναβάθμιση διαρκείας στις σχολικές υποδομές

Με μικρά εργοτάξια μοιάζουν τα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη...

21.08.18 | «Τίποτα δε χάνουμε, πριν χαθεί»

Αισιόδοξος ότι το Γεφύρι της Πλάκας μπορεί να γεφυρώσει ξανά τον Άραχθο στο τέλος του επόμενου...

21.08.18 | Αναζητώντας τη συνέχεια του νήματος

Με στόχο την αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής των μαστόρων της πέτρας ξεκίνησε χθες το 12ήμερο...

21.08.18 | Καταγγέλλουν τακτική «πλημμύρας»

Για τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και οχημάτων από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηπείρου,...

21.08.18 | Σχέδια εκκένωσης συντάσσουν οι δήμοι

Η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, αλλά και ο...

21.08.18 | Εγκατέλειψαν αυτοκίνητο με 144 κιλά κάνναβης

Έμφορτο με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ήταν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο...

11.08.18 | Από το κακό στο χειρότερο

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει ότι η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία μετά από...