Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Ένα ακόμη μουσείο στο πανεπιστήμιο

Επιστέγασμα των προσπαθειών των τελευταίων χρόνων για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελεί η έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στο πανεπιστήμιο.

Το Μουσείο Τυπογραφίας αποτελείται από περισσότερα από 2.000 αντικείμενα τυπογραφικών στοιχείων, μηχανών (πιεστήρια, λιθογραφικές πλάκες), τα παλαιότερα από τα οποία ανάγονται στον 18ο αιώνα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν αποτελεί μόνο τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα, αλλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Μουσείων Τυπογραφίας της Ευρώπης Alan Marshall, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, πιθανότατα είναι η μεγαλύτερη συλλογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά τα Μουσεία του Βερολίνου και του Λονδίνου, λόγω της σπανιότητας, της ποιοτικής αξίας και της σπουδαιότητας των εκθεμάτων της.

Την εκδήλωση έναρξης λειτουργίας, το απόγευμα της Κυριακής, τίμησαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι της περιφέρειας Ηπείρου, της Μητρόπολης Ιωαννίνων και της 8ης Μεραρχίας, καθώς και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μεταξοτυπία και την Ψηφιακή Εκτύπωση (FESPA) Emma Tuttenham.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης αναφέρθηκε ιστορικά στο θέμα της τυπογραφίας, στο πλούσιο υλικό και στα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου, επισημαίνοντας ότι η ιδέα και πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μουσείου Τυπογραφίας ανήκουν στον ομότιμο καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Γεώργιο Πλουμίδη. Ο κ. Καψάλης σημείωσε την τεράστια προφορά του κ. Πλουμίδη στην επιστήμη και τον τόπο, αναφέροντας ότι η τελετή έναρξης λειτουργίας του Μουσείου αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης του σημαντικού μέχρι σήμερα έργου και εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.

Ο αναπληρωτής πρύτανη Ανδρέας Φωτόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη και προβολή του Μουσείου, σημείωσε ότι τα «πανεπιστημιακά μουσεία ως θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να αναδειχθούν σε σημαντικούς παράγοντες πολιτιστικής, κοινωνικής, τουριστικής και οικονομικής, ανάπτυξης μίας περιοχής» και τόνισε την ανάγκη για άνοιγμα των πανεπιστημιακών μουσείων στο ευρύ κοινό.

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...