Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Χρέος όλων η διατήρηση της μνήμης

Τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και την επέτειο καταστροφής των χωριών από τα στρατεύματα κατοχής, την περίοδο 1941-1944, τίμησε την Κυριακή ο δήμος Ζαγορίου, με την καθιερωμένη εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» στο Γρεβενίτι.

Μετά τη Θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου, στο μνημείο πεσόντων του Γρεβενιτίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα του χωριού και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές και εκπροσώπους φορέων. Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν των Εθνικό Ύμνο.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αναφέρθηκε στην καταστροφή των περισσότερων χωριών του Ανατολικού Ζαγορίου,

«το άλλο Ζαγόρι», όπως χαρακτηριστικά είπε, εξηγώντας ότι έχασε την αίγλη του, την αρχιτεκτονική του, τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, που τα προγράμματα στέγασης δεν τον επανέφεραν ποτέ, τα κειμήλιά του, το αρχειακό υλικό, «αλλά που δεν έχασε την ψυχή του, την περηφάνια του, ότι αντιστάθηκε σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο στους γερμανούς κατακτητές». «Θεωρώ ότι η μνήμη δεν πρέπει να ξεχνιέται, πρέπει πάντα να υπάρχει για να θυμίζει ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει συγχωροχάρτι σε εκείνους, που, με ένα ολοκληρωτικό σύστημα και αντίληψη, προσπάθησαν –και δυστυχώς υπάρχουν νοσταλγοί τους και σήμερα- να ανατρέψουν να καταλάβουν χώρες. Οφείλουμε όλοι να μην ξεχνούμε και το οφείλουμε κυρίως στους αμάχους, που έπεσαν εκείνη την περίοδο, και στο αβάπτιστο, που δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Χαντζαρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις καταστροφές στα χωριά του Ζαγορίου και γενικότερα στις γερμανικές αποζημιώσεις, που εκκρεμούν για τη χώρα μας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας Χρήστος Τζώρτζης, με θέμα «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου: Το πλαίσιο και το νόημα της θυσίας».

Ο κ Τζώρτζης, ο οποίος κατάγεται από το Γρεβενίτι, αναφέρθηκε στα γεγονότα στην περιοχή, τοποθετώντας τα στο ευρύτερο ιστορικό τους πλαίσιο και επιχειρώντας να εξάγει συμπεράσματα για τα νόημα της επετείου. «Μπορεί οι πληγές να είναι ακόμη ανοιχτές, για τη βίαιη καταστροφή, την ατιμωρησία των ενόχων, τις παρελκυστικές τακτικές σε σχέση με τις αποζημιώσεις, όμως αποστολή μας είναι να συνεχίζουμε να χτίζουμε όσα μας γκρέμισαν, με ή χωρίς τη συνδρομή τους. Αυτή είναι η νίκη της ανθρωπιάς, της αγάπης, της δημιουργικότητας, απέναντι στο μίσος, τη μισαλλοδοξία και την απληστία. Η αλήθεια, ετυμολογικά είναι αντίθετη της λήθης, για αυτό, χρέος μας είναι να μην ξεχνάμε. Γιατί, αν ξεχάσουμε, η θυσία των αγαπημένων μας νεκρών θα αποδειχθεί μάταια», κατέληξε.

 

ΠΟΔΗΛΑΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 1ος Ποδηλατικός Αγώνας Μνήμης, με τίτλο «Ποδηλατώντας στα Μαρτυρικά χωριά», με τους 73 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες, να ξεκινούν από τους Ασπραγγέλους και να τερματίζουν στο Γρεβενίτι, σε μια διαδρομή μήκους 70,5 χιλιομέτρων μέσα από Μαρτυρικά Χωριά.

Πρώτος τερμάτισε ο Δημήτρης Ντουβεντζίδης σε 02:28:12 και σχεδόν μαζί και ο δεύτερος 2ος Ιάσονας Μπακόλας, ενώ τρίτος ήταν ο Κώστας Μάτης, που πρώτευσε στην κατηγορία 40-49 ετών. Στην κατηγορία κάτω των 21 ετών πρώτευσε ο Αλέξανδρος Τζουμάκας, στην κατηγορία 50+ ο Ξενοφών Κατωπόδης, ενώ στις γυναίκες πρώτη ήταν η Ελευθερία Λάβαρη, δεύτερη η Μάρα Καλογήρου και τρίτη η Ελένη Λισγάρα.

Οι απονομές μεταλλίων και πλακετών έγιναν από τον δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νίκο Βρακότα, τον αντιδήμαρχο Κώστα Παπακώστα, τον τοπικό εκπρόσωπο Γρεβενιτίου Χριστόδουλο Κίτσιο και την πρόεδρο του Μορφωτικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Γρεβενιτίου Νίκη Θεοδωρίκα.

Από τον δήμο Ζαγορίου μεγάλη ήταν η συμβολή του αντιδημάρχου Άγγελου Αρμένη, ο οποίος συντόνιζε την όλη προσπάθεια με την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «My Adventure».

Ο δήμος Ζαγορίου ευχαριστεί το ΕΚΑΒ για την κάλυψη του αγώνα με ασθενοφόρο, τους Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και τους πολλούς εθελοντές και πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών για τη βοήθεια τους και τη φροντίδα των αθλητών στη μεγάλη αυτή διαδρομή. Οι αθλητές και οι διοργανωτές έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, σε έναν αγώνα που στόχος είναι να αποτελέσει θεσμό και να συνοδεύει την «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου».

 

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

08.12.18 | Μικρά, ανήλιαγα και βρώμικα

Ελλείψεις στο προσωπικό, ανεπαρκείς υποδομές και μέσα στους χώρους κράτησης και των Ιωαννίνων,...

08.12.18 | Περισσότεροι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι

Ριζοσπαστικές προτάσεις, που προϋποθέτουν στρατηγικές υποδομές, πολιτική βούληση και αλλαγή...

08.12.18 | Την πλήρωσαν τα… ελαφάκια

Την αντίδραση του δήμου Ιωαννιτών προκάλεσε ο βανδαλισμός του χριστουγεννιάτικου στολισμού της...

08.12.18 | Με 111 ονόματα η ίδρυση της νέας παράταξης

Στην ίδρυση της νέας παράταξης, με την οποία θα διεκδικήσουν την περιφέρεια Ηπείρου, προχώρησαν οι...

08.12.18 | Μικρό καλάθι για τις διαβεβαιώσεις Σπίρτζη

Την ελπίδα να μην πρόκειται για μία ακόμη διαβεβαίωση χωρίς υπόσταση, εκφράζει ο δήμαρχος Πωγωνίου...

08.12.18 | 15.000 ευρώ για WiFi σε τέσσερις δήμους της...

Ανάμεσα στους 2.800 δήμους απ’ ολόκληρη την Ευρώπη που επιλέχθηκαν για τη χορήγηση κουπονιού...

08.12.18 | Η Ε.Γ.Ε. στηρίζει το έργο της Μονής...

Μια φιλανθρωπική εκδήλωση για την Ιερά Μονή Παναγίας Δουραχάνης συνδιοργανώνουν το παράρτημα...

08.12.18 | Χριστογεννιάτικες εκδηλώσεις στα Γιάννενα

Ξεκίνησαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην πόλη και σε όμορους δήμους, με κυρίαρχη τα χθεσινά...