Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018
|

Βλέπει περιθώρια αλλαγών

Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αλλαγών στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για το νέο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προχώρησε ο νεοεκλεγείς πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, επαναλαμβάνοντας συνοπτικά τις ενστάσεις, που είχε διατυπώσει και στην προεκλογική περίοδο.

Προϋπόθεση, βέβαια, όπως ανέφερε, είναι να προηγηθεί μία έντιμη και ξεκάθαρη συζήτηση με το υπουργείο, ενώ δεν παραγνώρισε τον ρόλο του ΤΕΙ Ηπείρου, που έχει τις δικές του θέσεις και θα τις καταθέσει.

«Η δεύτερη φάση της διαβούλευσης με το υπουργείο είναι πιο κρίσιμη, διότι εκεί θα δούμε ποιες από τις παρατηρήσεις της Συγκλήτου του πανεπιστημίου έχουν ενσωματωθεί από τον υπουργό στο σχέδιο και περιμένουμε την πρόσκληση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για να συζητήσουμε με τον υπουργό», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Θα πρέπει να βρούμε μια χρυσή τομή, ώστε το νέο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εφόσον ενσωματωθούν νέα τμήματα, να είναι ένα ποιοτικό πανεπιστήμιο, που δε θα έχει προβλήματα. Κι αυτό είναι το μείζον».

Ο κ. Αλμπάνης εκτίμησε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει κατανοήσει την πρόταση, που ανέπτυξε ως υποψήφιος πρύτανης, με τον ίδιο να έχει καταγράψει τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις τους, που μαζί με τις δικές του, θα κατατεθούν στο υπουργείο. Οι ενστάσεις αφορούν το μέγεθος της ενσωμάτωσης, δηλαδή τον αριθμό των τμημάτων, καθώς και τη διαδικασία της ακαδημαϊκής αξιολόγησης, αναφέροντας πως η προσωπική του πρόταση είναι πως θα πρέπει να γίνει πλήρως ακαδημαϊκά από ένα 11μελές σώμα, την ευθύνη του οποίου θα έχει η Σύγκλητος. Την πρότασή του αυτή έχει, μάλιστα, συζητήσει με το πανεπιστήμιο Αθηνών και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ώστε να την καταθέσουν από κοινού στο υπουργείο.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η επιλογή του για το πρυτανικό αξίωμα αποτελεί και μία θετική ψήφο για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, ο κ. Αλμπάνης αναγνώρισε πως δεν ήταν μόνο μια προσωπική επιτυχία, αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε η πρότασή του για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου. «Η ιδέα και η διατύπωση της ίδρυσης νέων τμημάτων και της απορρόφησης τμημάτων του ΤΕΙ είναι δική μου. Και το σχέδιο αυτό είναι μία πρόταση δική μου, η οποία έγινε αποδεκτή κατά τη διάρκεια προετοιμασίας και συζήτησης. Η πρόταση αυτή παρουσιάζει κάποια προβλήματα, αλλά η σταθερότητα στην άποψη αυτή και η επεξήγηση, έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην εκλογή μου», τόνισε.

Κατά τα λοιπά, ο νεοεκλεγείς πρύτανης ευχαρίστησε τους εκλέκτορες, τους ανθυποψηφίους του και την Εφορευτική Επιτροπή, συνεχάρη τους τρεις αντιπρυτάνεις και προανήγγειλε ότι αναλαμβάνει ουσιαστικά δράση άμεσα για την επίλυση ζητημάτων, χωρίς να περιμένει την επίσημη ανάληψη καθηκόντων την 1η Σεπτεμβρίου.

Το πρώτο βήμα θα είναι η συνάντηση, έως τις 15 Ιουλίου, με όλες τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, με τα μέλη ΔΕΠ, τους προέδρους και τους κοσμήτορες των σχολών, ώστε να συζητηθούν τα θέματα, που αναδείχθηκαν προεκλογικά. «Πρέπει να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα, ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει στο κομμάτι της έρευνας, κρίνοντας ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες διαχείρισης των πόρων. «Πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο μείωσης της γραφειοκρατίας, γιατί χάνονται πόροι και υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου της έρευνας, που είναι πολύ σημαντική για όλους τους πανεπιστημιακούς και ιδιαίτερα τους νέους ερευνητές», σημείωσε.

 

ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΚΑΨΑΛΗ

Κάθε επιτυχία στο έργο του νέου πρύτανη και των νέων αντιπρυτάνεων ευχήθηκε ο απερχόμενος πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, «με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του πανεπιστημίου της καρδιάς μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στην προσπάθεια αυτή τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα σταθούν αρωγοί για την επίτευξη των στόχων του ιδρύματος.

Ο κ. Καψάλης ευχαρίστησε όλους τους υποψηφίους για το υψηλό επίπεδο του προεκλογικού αγώνα, τους εκλέκτορες για τη συνεργασία, τη μαζική συμμετοχή και το πνεύμα αλληλοκατανόησης, τον πρόεδρο Απόστολο Αυγερόπουλο και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών για τον υποδειγματικό τρόπο πραγματοποίησης της πρυτανικής εκλογής, καθώς και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης Κωνσταντίνο Πλατή και το προσωπικό της για την άριστη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας. «Αποδείξαμε ότι, παρά τα εμπόδια που πιθανόν εμφανίζονται, είμαστε πανέτοιμοι να δίνουμε τις καλύτερες λύσεις», σημείωσε.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου δεσμεύτηκε πως η απερχόμενη πρυτανική αρχή θα παρουσιάσει τον απολογισμό της στα θεσμικά όργανα του ιδρύματος, στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και γενικότερα στην κοινωνία.

Τέλος, έκανε γνωστό πως ως προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων θα παραστεί σήμερα στη Σύνοδο Πρυτάνεων των κυπριακών πανεπιστημίων στη Λευκωσία, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.18 | Από το κακό στο χειρότερο

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει ότι η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία μετά από...

11.08.18 | Δεν προλαβαίνουν το φετινό καλοκαίρι

«Δώρο άδωρο», τουλάχιστον για φέτος, φαίνεται πως είναι η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη...

11.08.18 | Πινακίδες-χάρτες σε τέσσερις εισόδους του...

Για την καλύτερη ενημέρωση όσων επισκέπτονται το Ζαγόρι, μετά την έκδοση του έντυπου οδηγού...

11.08.18 | 1,5 εκ. ευρώ για έργα υδροδότησης

Τις ανάγκες ύδρευσης των Πραμάντων και των τοπικών κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Τζουμέρκων θα...

11.08.18 | Ζητά την παρέμβαση της ΠΕΔ

Να συζητήσει το θέμα της επιβολής προστίμου στο Γηροκομείο Ιωαννίνων ζητά, με επιστολή του, ο...

11.08.18 | Τιμήθηκε ο Ναπολέων Δάμος

Τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Ναπολέοντα Δάμο επέλεξε να τιμήσει ο δήμος Ζίτσας, στο πλαίσιο των...

11.08.18 | Τάξεις υποδοχής σε 18 δημοτικά της Ηπείρου

Δεκαοκτώ δημοτικά σχολεία της Ηπείρου εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και είναι...

10.08.18 | 1 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρική θωράκιση

Οκτώ χρόνια σχεδόν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2010, που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο...