Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Δημοτικό Ωδείο σε χρώμα πορφυρό

Ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το σήμερα, αλλά και ένα κτίριο που σηματοδοτεί τη δημιουργία και τον πολιτισμό, είναι το ιστορικό κτίριο, που στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο, το οποίο και ανακαινίστηκε.

Η δημοτική αρχή παρέλαβε χθες επίσημα το έργο, παρουσία του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Κώστα Γκόγκου, που μίλησαν για μια «επένδυση» στον πολιτισμό, καθώς είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις σε όλα τα κτίρια που φιλοξενούν δομές του Πνευματικού Κέντρου.

Για το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κτίριο για την πόλη, προσθέτοντας ότι η ανακαίνιση του προσδίδει και την αισθητική αξία, που του αρμόζει.

«Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ό,τι όμορφο υπάρχει στην πόλη, είτε είναι δημόσιος χώρος είτε κτίριο. Αξίζει αυτή η προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας, για την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκόγκος αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1895 από τον τότε δήμαρχο Χαϊρή Πατσαντάν για να στεγάσει το δημαρχείο της πόλης, χρήση που διατήρησε μέχρι τη δεκαετία του ’70 και τη μεταφορά του δημαρχείου στο κτίριο που βρίσκεται σήμερα.

Το κτίριο αυτό, όπως και το διπλανό, που χτίστηκε το 1955 από τον τότε δήμαρχο Γρηγόρη Σακκά για να στεγάσει το ληξιαρχείο, αποτελούσαν για πάρα πολλά χρόνια σημεία καθημερινής αναφοράς των πολιτών.

«Η συνέχιση του βίου τους, με την παραχώρηση στο Πνευματικό Κέντρο και τη στέγαση του πιο παλιού τμήματος, του Δημοτικού Ωδείου, τους επέτρεψε να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της ιστορίας μας. Είναι από τα κτίρια που, με την αδιάλειπτη χρήση τους, είχαν την τύχη να διατηρηθούν, αντανακλώντας την συνέχεια, την ιστορία και την ταυτότητα των Ιωαννίνων. Σήμερα σε αυτά τα κτίρια υπάρχει μια πολύτιμη νησίδα δημιουργίας και πολιτισμού, με τα τμήματα, τις σχολές, τις Ορχήστρες και τα σύνολα του Ωδείου μας. Είναι συνδεδεμένα με τις αναμνήσεις χιλιάδων συμπολιτών μας που εδώ πήραν τα πρώτα τους μουσικά ερεθίσματα και βάσεις στη μουσική, που έφεραν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Είναι λοιπόν, μια ζωντανή παλλόμενη καρδιά πολιτισμού, που και σήμερα κτυπά δυνατά και εύρυθμα», ανέφερε ο κ. Γκόγκος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επιλογή του χρώματος του κτιρίου, ένα ζωηρό και έντονο χρώμα, «που έχει τις ρίζες του στην πορφύρα του Βυζαντίου, αλλά και τις πολυπολιτισμικές και διεθνείς καταβολές που συγκρότησαν την πόλη μας. Άλλωστε είναι ένα χρώμα που αρμόζει σε μια παλλόμενη καρδιά πολιτισμού».

Η διευθύντρια του Ωδείου Χρυσούλα Μαρούλη μίλησε «για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε στο Ωδείο τα τελευταία 20 χρόνια», μια παρέμβαση που ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία, ευχαριστώντας τη δημοτική αρχή και το Πνευματικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου επανέλαβε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για την ολοκλήρωση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης των υποδομών, οι οποίες αποτελούν τη βάση και την αφετηρία κάθε προσπάθειας.

Ήδη, έχει ανακαινιστεί το κτίριο της Σχολής Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού και ακολουθούν οι παρεμβάσεις στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου, που σήμερα στεγάζει το Τμήμα Παραδοσιακών χορών και τη Φιλαρμονική του Πνευματικού Κέντρου,

«Είναι μια διαρκής μάχη απέναντι στη φθορά, όπως άλλωστε είναι και η ίδια η ζωή. Αλλά είναι και μια μάχη που κερδίζουμε», σημείωσε και ευχήθηκε στους μαθητές, τους καθηγητές και τους εργαζομένους του Ωδείου καλή συνέχεια στο έργο τους και την προσφορά τους στην πόλη μας.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

16.10.18 | Σύμμαχος για το Πάρκο Πολιτισμού

Μια πλήρη εικόνα για τις δράσεις και τους στόχους του δήμου Ιωαννιτών σε σχέση με την ανάδειξη...

16.10.18 | Μιας συνεργασίας… μύρια έπονται

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τα δημοτικά πράγματα του δήμου Ζίτσας αποτέλεσε η ανακοίνωση της...

16.10.18 | Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Μ. Ελισάφ

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιωαννιτών στις εκλογές του Μαΐου θα ανακοινώσει σήμερα ο...

16.10.18 | Ένταση, παρά τη χορήγηση 60.000 ευρώ

Με φωνές και εντάσεις ξεκίνησε χθες το μεσημέρι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου,...

16.10.18 | Ώρα για επίσημη παρουσίαση

Με επίσημο τελετουργικό στην αρχαία Δωδώνη το πρωί και παρουσίαση το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο...

16.10.18 | Νίκη για τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα στο τοπικό...

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο νικητής στο τοπικό ντέρμπι κόντρα στον ΑΓΣ Ιωαννίνων, στην πρεμιέρα του...

16.10.18 | «Η μουσική στη σχολική ζωή»

Η 2η προσυνεδριακή ημερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση...

13.10.18 | Δημοπρατείται η ανακατασκευή

Στον «αέρα» του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων βρίσκεται από σήμερα η διακήρυξη...