Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Δημοτικό Ωδείο σε χρώμα πορφυρό

Ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το σήμερα, αλλά και ένα κτίριο που σηματοδοτεί τη δημιουργία και τον πολιτισμό, είναι το ιστορικό κτίριο, που στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο, το οποίο και ανακαινίστηκε.

Η δημοτική αρχή παρέλαβε χθες επίσημα το έργο, παρουσία του δημάρχου Θωμά Μπέγκα και του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Κώστα Γκόγκου, που μίλησαν για μια «επένδυση» στον πολιτισμό, καθώς είτε ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις σε όλα τα κτίρια που φιλοξενούν δομές του Πνευματικού Κέντρου.

Για το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κτίριο για την πόλη, προσθέτοντας ότι η ανακαίνιση του προσδίδει και την αισθητική αξία, που του αρμόζει.

«Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ό,τι όμορφο υπάρχει στην πόλη, είτε είναι δημόσιος χώρος είτε κτίριο. Αξίζει αυτή η προσπάθεια για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας, για την παιδεία μας και τον πολιτισμό μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκόγκος αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου, το οποίο κατασκευάστηκε το 1895 από τον τότε δήμαρχο Χαϊρή Πατσαντάν για να στεγάσει το δημαρχείο της πόλης, χρήση που διατήρησε μέχρι τη δεκαετία του ’70 και τη μεταφορά του δημαρχείου στο κτίριο που βρίσκεται σήμερα.

Το κτίριο αυτό, όπως και το διπλανό, που χτίστηκε το 1955 από τον τότε δήμαρχο Γρηγόρη Σακκά για να στεγάσει το ληξιαρχείο, αποτελούσαν για πάρα πολλά χρόνια σημεία καθημερινής αναφοράς των πολιτών.

«Η συνέχιση του βίου τους, με την παραχώρηση στο Πνευματικό Κέντρο και τη στέγαση του πιο παλιού τμήματος, του Δημοτικού Ωδείου, τους επέτρεψε να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της ιστορίας μας. Είναι από τα κτίρια που, με την αδιάλειπτη χρήση τους, είχαν την τύχη να διατηρηθούν, αντανακλώντας την συνέχεια, την ιστορία και την ταυτότητα των Ιωαννίνων. Σήμερα σε αυτά τα κτίρια υπάρχει μια πολύτιμη νησίδα δημιουργίας και πολιτισμού, με τα τμήματα, τις σχολές, τις Ορχήστρες και τα σύνολα του Ωδείου μας. Είναι συνδεδεμένα με τις αναμνήσεις χιλιάδων συμπολιτών μας που εδώ πήραν τα πρώτα τους μουσικά ερεθίσματα και βάσεις στη μουσική, που έφεραν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Είναι λοιπόν, μια ζωντανή παλλόμενη καρδιά πολιτισμού, που και σήμερα κτυπά δυνατά και εύρυθμα», ανέφερε ο κ. Γκόγκος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην επιλογή του χρώματος του κτιρίου, ένα ζωηρό και έντονο χρώμα, «που έχει τις ρίζες του στην πορφύρα του Βυζαντίου, αλλά και τις πολυπολιτισμικές και διεθνείς καταβολές που συγκρότησαν την πόλη μας. Άλλωστε είναι ένα χρώμα που αρμόζει σε μια παλλόμενη καρδιά πολιτισμού».

Η διευθύντρια του Ωδείου Χρυσούλα Μαρούλη μίλησε «για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έγινε στο Ωδείο τα τελευταία 20 χρόνια», μια παρέμβαση που ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία, ευχαριστώντας τη δημοτική αρχή και το Πνευματικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου επανέλαβε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής για την ολοκλήρωση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης των υποδομών, οι οποίες αποτελούν τη βάση και την αφετηρία κάθε προσπάθειας.

Ήδη, έχει ανακαινιστεί το κτίριο της Σχολής Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού και ακολουθούν οι παρεμβάσεις στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Νοσοκομείου, που σήμερα στεγάζει το Τμήμα Παραδοσιακών χορών και τη Φιλαρμονική του Πνευματικού Κέντρου,

«Είναι μια διαρκής μάχη απέναντι στη φθορά, όπως άλλωστε είναι και η ίδια η ζωή. Αλλά είναι και μια μάχη που κερδίζουμε», σημείωσε και ευχήθηκε στους μαθητές, τους καθηγητές και τους εργαζομένους του Ωδείου καλή συνέχεια στο έργο τους και την προσφορά τους στην πόλη μας.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

11.08.18 | Από το κακό στο χειρότερο

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει ότι η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία μετά από...

11.08.18 | Δεν προλαβαίνουν το φετινό καλοκαίρι

«Δώρο άδωρο», τουλάχιστον για φέτος, φαίνεται πως είναι η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη...

11.08.18 | Πινακίδες-χάρτες σε τέσσερις εισόδους του...

Για την καλύτερη ενημέρωση όσων επισκέπτονται το Ζαγόρι, μετά την έκδοση του έντυπου οδηγού...

11.08.18 | 1,5 εκ. ευρώ για έργα υδροδότησης

Τις ανάγκες ύδρευσης των Πραμάντων και των τοπικών κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Τζουμέρκων θα...

11.08.18 | Ζητά την παρέμβαση της ΠΕΔ

Να συζητήσει το θέμα της επιβολής προστίμου στο Γηροκομείο Ιωαννίνων ζητά, με επιστολή του, ο...

11.08.18 | Τιμήθηκε ο Ναπολέων Δάμος

Τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Ναπολέοντα Δάμο επέλεξε να τιμήσει ο δήμος Ζίτσας, στο πλαίσιο των...

11.08.18 | Τάξεις υποδοχής σε 18 δημοτικά της Ηπείρου

Δεκαοκτώ δημοτικά σχολεία της Ηπείρου εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας και είναι...

10.08.18 | 1 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρική θωράκιση

Οκτώ χρόνια σχεδόν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2010, που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο...