Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018
|

«Καλοκαιρινός» ο Κλεισθένης Ι

«Δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε καμία αλλαγή στον πυρήνα των προτάσεων του Κλεισθένη Ι», τόνισε από τα Γιάννενα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, βάζοντας «φρένο» σε όποιες ελπίδες είχαν απομείνει στους αυτοδιοικητικούς για διατήρηση του εκλογικού συστήματος.

Ο Κώστας Πουλάκης υπεραμύνθηκε του τρόπου διαβούλευσης του υπουργείου σχετικά με τον Κλεισθένη Ι, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνέντευξη τύπου, λίγο πριν την ομιλία του στην κοινή εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι περιφερειακές παρατάξεις «Συμμαχία Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Ανατροπής» για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση.

«Η απλή και άδολη αναλογική είναι γονιδιακό στοιχείο της αριστεράς και ήταν θέση του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, ήταν η επί της ουσίας κριτική μας στον Καλλικράτη το 2010», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κλεισθένης αναμένεται να ψηφιστεί σε διάστημα ενός μηνός περίπου, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί από την Ολομέλεια και όχι από θερινά τμήματα της Βουλής, που ξεκινούν στις 15 Ιουλίου.

Μετά την ψήφιση του νόμου, θα ακολουθήσει η συζήτηση και επεξεργασία του Κλεισθένη ΙΙ, που θα αφορά κυρίως τις αρμοδιότητες και του α’ και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, όπως και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, προκειμένου να συμπέσει χρονικά με τη συζήτηση σε επίπεδο Συνταγματικής Αναθεώρησης και να εναρμονιστούν τα συστήματα διοίκησης και της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, η ισχυρή αντίδραση προέρχεται από την «κορυφή» των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, τους κ.κ. Πατούλη και Αγοραστό, και μειώνεται  κοντά στη βάση, στους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλέστηκε, οι πρώτες παρατάξεις και στους 325 δήμους της χώρας έχουν 50% περισσότερους δημοτικούς συμβούλους από όσους θα είχαν με βάση το αναλογικό σύστημα, ενώ για τις περιφέρειες το ποσοστό ανέρχεται στο 80%.

«Άρα, όταν χτυπάς ένα τέτοιο σύστημα, που διαστρεβλώνει τον τρόπο διοίκησης, χτυπάς στη ρίζα του αυτό που λέμε δημαρχό-περιφερειαρχό- κεντρικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Πουλάκης, ο οποίος, vw μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη συνεργασιών.

«Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. αποφασίσαμε ομόφωνα ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, αυτό που έχει πάνω απ’ όλα ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες και λόγω του Κλεισθένη που θα ψηφιστεί, αλλά και για την ισότιμη καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, γιατί αυτό έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση», σημείωσε.

Η εκδήλωση, με ομιλητή τον κ. Πουλάκη και τον βουλευτή του ΚΙΝ. ΑΛ (με το «Ποτάμι») Σπύρο Δανέλλη, παρουσία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα, με τις εισαγωγικές ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων Κ. Μπασιούκα και Γ. Ζάψα. Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκης, οι δήμαρχοι Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, Πωγωνίου Κ. Καψάλης και Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και αρκετοί πολίτες.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.10.18 | Έμεινε από αεροπλάνα, κόπηκαν τα δρομολόγια

Στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αεροπορική εταιρεία Tus Air και όχι σε χαμηλές...

19.10.18 | Όλα των απορριμμάτων δύσκολα

Ένα γρίφο καλούνται να λύσουν οι τοπικοί φορείς σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, πέραν...

19.10.18 | Στα χέρια της Επιτροπής Παρακολούθησης η λύση

Η Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου της αναστήλωσης της γέφυρας Πλάκας θα κληθεί να δώσει τη λύση...

19.10.18 | «Μοντέλο Αμβρακικού» και στη Σαγιάδα

Το «μοντέλο Αμβρακικού» θα εφαρμοστεί και στον υγρότοπο της Σαγιάδας, σε ό,τι αφορά την άσκηση...

19.10.18 | Περιμένουν το DNA, ψάχνουν στην τάφρο

Σε δύο μέτωπα συνεχίζονται οι έρευνες μετά την ανεύρεση κατά τη διάρκεια εργασιών στη Βιομηχανική...

19.10.18 | «Παναγία των Παρισίων» για τρεις παραστάσεις

Με την επιστροφή της μεγαλύτερης παραγωγής του, της «Παναγίας των Παρισίων», ανοίγει το Θέατρο...

19.10.18 | Εργαστήριο λαθραίου καπνού

Σωστές αποδείχθηκαν οι πληροφορίες, που είχαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ότι ένας...

18.10.18 | «Κλειδί» η συγκροτημένη ανάπτυξη των...

«Έχω δει άνδρες να κλαίνε φεύγοντας. Όταν μάλιστα βρίσκονται σε έναν τόπο όπως το φαράγγι του...