Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018
|

«Καλοκαιρινός» ο Κλεισθένης Ι

«Δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε καμία αλλαγή στον πυρήνα των προτάσεων του Κλεισθένη Ι», τόνισε από τα Γιάννενα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, βάζοντας «φρένο» σε όποιες ελπίδες είχαν απομείνει στους αυτοδιοικητικούς για διατήρηση του εκλογικού συστήματος.

Ο Κώστας Πουλάκης υπεραμύνθηκε του τρόπου διαβούλευσης του υπουργείου σχετικά με τον Κλεισθένη Ι, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνέντευξη τύπου, λίγο πριν την ομιλία του στην κοινή εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι περιφερειακές παρατάξεις «Συμμαχία Ηπειρωτών» και «Ήπειρος Ανατροπής» για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση.

«Η απλή και άδολη αναλογική είναι γονιδιακό στοιχείο της αριστεράς και ήταν θέση του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, ήταν η επί της ουσίας κριτική μας στον Καλλικράτη το 2010», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κλεισθένης αναμένεται να ψηφιστεί σε διάστημα ενός μηνός περίπου, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί από την Ολομέλεια και όχι από θερινά τμήματα της Βουλής, που ξεκινούν στις 15 Ιουλίου.

Μετά την ψήφιση του νόμου, θα ακολουθήσει η συζήτηση και επεξεργασία του Κλεισθένη ΙΙ, που θα αφορά κυρίως τις αρμοδιότητες και του α’ και του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, όπως και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, προκειμένου να συμπέσει χρονικά με τη συζήτηση σε επίπεδο Συνταγματικής Αναθεώρησης και να εναρμονιστούν τα συστήματα διοίκησης και της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, η ισχυρή αντίδραση προέρχεται από την «κορυφή» των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, τους κ.κ. Πατούλη και Αγοραστό, και μειώνεται  κοντά στη βάση, στους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλέστηκε, οι πρώτες παρατάξεις και στους 325 δήμους της χώρας έχουν 50% περισσότερους δημοτικούς συμβούλους από όσους θα είχαν με βάση το αναλογικό σύστημα, ενώ για τις περιφέρειες το ποσοστό ανέρχεται στο 80%.

«Άρα, όταν χτυπάς ένα τέτοιο σύστημα, που διαστρεβλώνει τον τρόπο διοίκησης, χτυπάς στη ρίζα του αυτό που λέμε δημαρχό-περιφερειαρχό- κεντρικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Πουλάκης, ο οποίος, vw μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη συνεργασιών.

«Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. αποφασίσαμε ομόφωνα ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019, αυτό που έχει πάνω απ’ όλα ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες και λόγω του Κλεισθένη που θα ψηφιστεί, αλλά και για την ισότιμη καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, γιατί αυτό έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση», σημείωσε.

Η εκδήλωση, με ομιλητή τον κ. Πουλάκη και τον βουλευτή του ΚΙΝ. ΑΛ (με το «Ποτάμι») Σπύρο Δανέλλη, παρουσία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, ξεκίνησε στις 7.30 το απόγευμα, με τις εισαγωγικές ομιλίες των επικεφαλής των παρατάξεων Κ. Μπασιούκα και Γ. Ζάψα. Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκης, οι δήμαρχοι Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, Πωγωνίου Κ. Καψάλης και Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και αρκετοί πολίτες.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

19.06.18 | «Γεμίζουν» οι παιδικοί σταθμοί του ΟΚΠΑΠΑ

Αισιόδοξος ότι θα καλυφθεί η… διαρροή των τετράχρονων από τους παιδικούς σταθμούς προς τα...

19.06.18 | Τέλος στη δράση δύο κατά συρροή διαρρηκτών

Έντεκα υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών από οικίες και διαμερίσματα στην πόλη των Ιωαννίνων...

19.06.18 | Σε τροχιά λειτουργίας η πρώτη Ομάδα Παραγωγών

«Σάρκα και οστά» έλαβε η πρώτη Ομάδα Παραγωγών στον νομό Ιωαννίνων, υπό την ομπρέλα του Γενικού...

19.06.18 | Ψάχνουν τρόπο να «χωρέσουν» τα προκάτ

Σε ασκήσεις επί χάρτου επιδίδονται οι τεχνικές υπηρεσίες δήμου Ιωαννιτών και περιφέρειας Ηπείρου,...

18.06.18 | Ώθηση για την αναβάθμιση

Την ικανοποίησή του για την ένταξη της πρότασης, που κατέθεσε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», την...

18.06.18 | Ποντάρει στον εναλλακτικό τουρισμό

Στη Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού «TourNatur», που θα διοργανωθεί στο εκθεσιακό κέντρο του...

16.06.18 | «Τρέχει» η υπόθεση του φυσικού αερίου

Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας φαίνεται να περνά η πιο άμεση ευκαιρία της Ηπείρου να τροφοδοτηθεί...

16.06.18 | 400.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές

Ένα ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ θα διαθέσει ο δήμος Ιωαννιτών για την προμήθεια-τοποθέτηση...