Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Μία η συγκέντρωση, χωρίς παρατράγουδα

Χωρίς υψηλούς τόνους, με αναφορές στον Παύλο Μελά και με φόντο μια τεράστια γαλανόλευκη, πραγματοποιήθηκε χθες το συλλαλητήριο για την ονομασία της πΓΔΜ, στα Γιάννενα, ταυτόχρονα με άλλες 24 πόλεις, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Περίπου 1000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Ηπείρου για τη Μακεδονία, ενώ εκτός από Γιαννιώτες, στην πόλη βρέθηκαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδηλωτές από την Άρτα, την Θεσπρωτία, την Πρέβεζα και άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας.

Η κεντρική πλατεία έκλεισε αρκετά νωρίς, με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων να είναι έντονη και «πληθωρική», υπό των φόβο επεισοδίων, καθώς αντισυγκέντρωση είχαν προαναγγείλει αριστερές κινήσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ωστόσο, η αντισυγκέντρωση δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στην κεντρική πλατεία και έτσι, μέχρι αργά το απόγευμα τουλάχιστον, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα.

Ο κόσμος, που συγκεντρώθηκε, κρατούσε ελληνικές σημαίες, ενώ έντονη ήταν η παρουσία ιερέων, με τα βλέμματα να προσελκύει η μεγάλη ελληνική σημαία, που ήρθε από την Ηγουμενίτσα και με τη βοήθεια γερανού υψώθηκε στο κέντρο της πόλης.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί, μεταξύ των οποίων, αυτός του μητροπολίτη Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα που αναγνώστηκε, όπως και πολλών εκπροσώπων των Παμμακεδονικών οργανώσεων ανά τον κόσμο. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των διοργανωτών, επαναλαμβάνοντας ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Από τις περιορισμένες φράσεις κατά της πολιτικής ηγεσίας που ακούστηκαν, ήταν αυτή του Ευάγγελου Γιαννακού της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων, ο οποίος έκανε λόγο για «έλλειψη σοβαρότητας» στη διαχείριση του ζητήματος, ενώ πιο έντονος ήταν ο πρόεδρος των αποστράτων αστυνομικών Σπ. Κίτσιος, ο οποίος ανέφερε «να μην τολμήσει η κυβέρνηση (να δώσει το όνομα Μακεδονία), θα είμαστε απέναντί της». Με τα λόγια του Παύλου Μελά, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου Γ. Θεοδώρου σημείωσε την ετοιμότητα των στρατιωτικών να υπερασπιστούν τη Μακεδονία. Τη λύση του δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων πρότεινε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων νομού Ιωαννίνων Κ. Μπαλωμένος, ενώ χαιρέτισαν πολλοί ακόμη εκπρόσωποι των διοργανωτών.

 

ΥΠΕΡ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ Ο Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ

Λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο, με γραπτή του δήλωση, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κώστας Τασούλας θέλησε να υπερασπιστεί του δικαιώματος  των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα, ειρηνικά και δημοκρατικά, εκφράζοντας την αγωνία τους για τις εξελίξεις, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν τα ιστορικά και εθνικά δίκαια της Μακεδονίας.

« Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία:  Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων.  Η εκχώρηση «Μακεδονικής Εθνότητας» και «Μακεδονικής Γλώσσας» δεν είναι αποδεκτή. Για μια ακόμη φορά, ο κ.Τσίπρας λαμβάνει το μήνυμα ότι δε διαθέτει καμία πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα μας σε μία διεθνή συμφωνία, που θα ζημιώνει τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Πυρετός διεργασιών

Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες...

26.09.18 | Τα πετρέλαια της… οργής

Έναν νέο γύρο αντιδράσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου πυροδότησε η έναρξη...

26.09.18 | «Παράλογη και αχάριστη η δημοτική αρχή»

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού...

26.09.18 | Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύμμαχο το...

Από τη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας για το θέμα του φυσικού αερίου ξεκινά ο δήμος...

26.09.18 | Προανήγγειλε διορθώσεις ο Χρ. Μαντάς

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δημοσίων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου...

26.09.18 | Ζητά απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΕΝ Άρτας και το εάν θα κλείσει οριστικά, ζητά ο...

26.09.18 | Σχολικά είδη σε 500 μαθητές

Σε πρωτοβουλία δωρεάς σχολικών ειδών σε έξι δήμους της Ηπείρου συμμετείχε με την έναρξη της...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...