Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018
|

Καταθέτουν ψηφίσματα, περιμένει προτάσεις

Στην απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» επιμένει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τα μέλη της οποίας, όπως και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και δήμαρχοι απ’ όλη τη χώρα, θα καταθέσουν σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «το 91% των αποφάσεων συντάσσονται με τις θέσεις της ΚΕΔΕ και διατυπώνουν το αίτημα της απόσυρσης του σχεδίου νόμου και της έναρξης διαλόγου. Ακόμα και το 9%, που δε ζητά την απόσυρση του, υπογραμμίζει ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στα άρθρα του».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, με επιστολή του προς όλους τους δημάρχους και τους προέδρους των ΠΕΔ, τους καλεί να είναι παρόντες στη συνάντηση, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. «Δεν πρέπει να λείψει κανείς, προκειμένου να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στην εκτελεστική εξουσία, πως δε θα επιτρέψουμε την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και τη διάλυση των δήμων μας. Επιμένουμε στο αίτημά μας να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος, σε μια βάση όμως ουσίας και περιεχομένου, που θα προωθεί την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση» τονίζει.
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να αποτιμήσει την στάση του υπουργείου και να καθορίσει τη στάση, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει.
Δείγμα των προθέσεών του έδωσε, πάντως, ο Π. Σκουρλέτης από την Πρέβεζα, όπου μίλησε σε πολιτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας.
«Θεωρώ ότι, παρά την προσπάθεια της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ να παρουσιάσουν ότι απέναντι στο υπουργείο είναι ένα μέτωπο σύσσωμο, το οποίο αρνείται την πρόταση του υπουργείου, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Και θα το δει κανείς ακόμη και από τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων, τα οποία κάνουν μια κριτική, ότι δεν υιοθετούν ένας πολύ μεγάλος αριθμός την ισοπεδωτική λογική των δύο αυτών φορέων», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας όσους τον επισκεφθούν για να του επιδώσουν το ψήφισμα, «να ξανασκεφτούν τα πράγματα και σε αυτή τη φάση, που έχει κορυφωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης, να έρθουν με γόνιμες προτάσεις». Μάλιστα, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές βελτιωτικές προτάσεις, που μπορούν να γίνουν.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Ανυποχώρητος, ωστόσο, εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών στο θέμα της απλής αναλογικής. «Αυτό αποτελούσε δέσμευσή μας προγραμματική, αποτελούσε θέση μας διαχρονική, θα συνδέσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το όνομά της με την υπόθεση της Δημοκρατίας και της απλής αναλογικής, αυτό είναι δεδομένο», τόνισε στην ομιλία του.
Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα στις εκλογές τις τοπικής αυτοδιοίκησης παραμορφωτικό, υπογραμμίζοντας πως η απλή αναλογική θα ενισχύσει την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών. «Μπορεί ένας τοπικός δήμος, μια τοπική κοινωνία να κυβερνιέται με μονοπαραταξιακές αντιλήψεις, με διχαστικές λογικές; Μπορεί κανείς να βρει διάφορα τρωτά πράγματα, αλλά ας κρατήσουμε την ουσία, τη λογική αυτής της πρότασης και να δούμε πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε με τον πιο δημιουργικό τρόπο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την απλή αναλογική. Ξεβολεύει προφανώς. Ξεβολεύει ένα ολόκληρο τοπικό πολιτικό σύστημα που από το ‘74 μέχρι τώρα είχε βρει τους τρόπους, η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι υπόθεση τελικά κάποιων ειδικών και όχι ανοιχτά της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να ανοίξουν λοιπόν οι δημοτικές υποθέσεις σε όποιον κόσμο έχει μεράκι να προσφέρει. Δεν μπορεί να είναι κακέκτυπο η τοπική αυτοδιοίκηση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Εμείς το κάναμε ήδη πράξη αυτό, οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Άρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το φοβόμαστε να το κάνουμε πράξη στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Ή μάλλον μπορώ να το καταλάβω, γιατί ένα διαμορφωμένο κατεστημένο ξεβολεύεται», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ
Απαντήσεις έδωσε ο κ. Σκουρλέτης και στις επικρίσεις ότι ο «Κλεισθένης 1» δε δίνει απαντήσεις στα αιτήματα της αυτοδιοίκησης, παραδεχόμενος πως αυτό ισχύει σε έναν βαθμό, αλλά λέγοντας πως δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
Όπως ανέφερε, ο «Κλεισθένης 1» αποτελεί την εισαγωγή σε μία μεταρρυθμιστική περίοδο, καθώς ούτε οι πόροι υπάρχουν για να στηριχθεί μια συνολική μεταρρύθμιση στον χώρο της αυτοδιοίκησης, ούτε από την άλλη έχουν γίνει εκείνες οι θεσμικές αλλαγές, πρώτα από όλα στο ίδιο το Σύνταγμα, που θα επέτρεπαν εδώ και τώρα να γίνει πράξη το όραμα για μία αυτοδιοίκηση ισχυρή, με τον δικό της ρόλο, στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης πολιτείας, όπου θα έδινε αρμοδιότητες, εξουσίες ,πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
«Γι’ αυτό είπαμε “Κλεισθένης1” και δεν είπαμε “Κλεισθένης”, γιατί ακριβώς είναι το πρώτο βήμα, μια εισαγωγή σε μια νέα μεταρρυθμιστική περίοδο αναγκαία, που -κατά τη γνώμη μας- μπορεί να αναζωογονήσει τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας ένα ξεχωριστό ρόλο στην ανάπτυξη, στην συμμετοχή των πολιτών στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ο Πάνος Σκουρλέτης, υπογράμμισε πως το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς άλλες σκοπιμότητες με αντικειμενικά κριτήρια , προσπαθεί να απαντήσει, να χρηματοδοτήσει, να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να φοράει παραμορφωτικούς φακούς και χωρίς να βλέπει την πραγματικότητα με βάση της κομματικές προτιμήσεις. Ωστόσο, εξαπέλυσε βολές εναντίον της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, που αντιδρούν στις πολιτικές, τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση.Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

15.11.18 | Από κινητό επιχειρησιακό κέντρο μέχρι...

Τη δυνατότητα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε...

15.11.18 | Καλύπτεται το χαμένο έδαφος

Εφικτός φαντάζει πλέον ο στόχος της αναστήλωσης της ιστορικής γέφυρας Πλάκας το φθινόπωρο του 2019,...

15.11.18 | Ένας «χάρτης» για τον αθλητικό τουρισμό

Να διαμορφώσει τον χάρτη των αθλητικών εκδηλώσεων, που προσφέρονται για την προσέλκυση επισκεπτών...

15.11.18 | Αναβολή στη δίκη για την αξιολόγηση

Η απεργία στον δημόσιο τομέα δεν επέτρεψε τελικά την εκδίκαση της κύριας αγωγής της ΑΔΕΔΥ κατά της...

15.11.18 | Ακόμη 360.000 ευρώ για αναβάθμιση σχολικών...

Στην υπογραφή μιας ακόμα σύμβασης, που αφορά την επισκευή και βελτίωση σχολικών κτιρίων στη...

15.11.18 | Έργα ύδρευσης στη Δ.Ε. Μολοσσών

Στη δημοπράτηση της αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης τοπικών κοινοτήτων στη δημοτική...

15.11.18 | Ο «Caveman» για τέσσερις ακόμη παραστάσεις

Ο Caveman ήρθε στο Θέατρο Έκφραση, έστησε τη… σπηλιά του και έδωσε ήδη διαπιστευτήρια, σκορπίζοντας...

14.11.18 | Ένα νέο πάρκο με σημείο αναφοράς την κεραία

Αναδεικνύοντας τη θέση της παλαιάς κεραίας της ΕΡΤ ως κομβικό σημείο οργάνωσης του Πάρκου και...