Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Για 3η χρονιά «Νοιάζομαι και δρω»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δράση, εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας, υλοποιείται για 3η χρονιά, υπό τον γενικό συντονισμό του Μη κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός και του Ιδρύματος Λαμπράκη, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμβλυνσή τους.

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι η καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών, ώστε να σκέφτονται και να δρουν ως ενεργοί πολίτες στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα υλοποιείται ταυτόχρονα σε ένα δίκτυο περισσότερων από 250 σχολείων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία συντονίζουν τις δράσεις τους, ανταλλάσσουν τα αποτελέσματά τους και οργανώνονται ανά ομάδες σχολείων από ειδικούς συντονιστές. Αν και στο νομό μας αναλογούν πληθυσμιακά τρία σχολεία, η εξαιρετική παρουσία τις προηγούμενες χρονιές, έχει επιτρέψει την κατ’ εξαίρεση έγκριση της συμμετοχής 19 σχολείων από την Ήπειρο.
Σήμερα Τετάρτη, περισσότεροι από 350 μαθητές συνολικά, 50 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 50 εθελοντές θα συμμετάσχουν στη δράση «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι, θα ήταν… θησαυρός». Η δράση ήδη είχε παρουσιαστεί ως καλή πρακτική, υπόδειγμα για όλες τις περιφέρειες, σε σχετικά πανελλήνιας εμβέλειας συνέδρια στην Αθήνα.
Οι δραστηριότητες θα εξελιχθούν από τις 9.15 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο κέντρο των Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της τροχαίας Ιωαννίνων και του δήμου Ιωαννιτών, στην Ακρόπολη του Κάστρου υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς και στους χώρους του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προέκυψαν μετά από πολύμηνη συνεργασία με τους φορείς ενεργού πολιτειότητας Anima, Άρσις- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Europe Direct, Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Τούνελ της σιωπής», Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Κιβωτό του Κόσμου, Pagouristas, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Σύνδεσμο Τυφλών Ηπείρου, Φοιτητική Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών, Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και Χ.Ε.Ν.
Οι συμμετέχοντες μαθητές προέρχονται από τα Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, 5ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, 9ο Δημοτικό σχολείο Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Ιωαννίνων, 2ο Ειδικό Σχολείο Ιωαννίνων, 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 6θεσιο Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου, Ολιγοθέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κληματιάς, Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων, 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Παρακαλάμου, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Ελεούσας, Γενικό Λύκειο Ελεούσας "Κωνσταντίνος Ασώπιος", 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς και Κιβωτό του Κόσμου και ΕΛΕΠΑΠ.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, σε πανελλαδικό επίπεδο, στην ιστοσελίδα του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.noiazomaikaidrw.gr.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...

22.09.18 | «Κενά αέρος» στην πτήση Ιωάννινα-Λάρνακα

Στάση αναμονής τηρείται στα Γιάννενα μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει...

22.09.18 | Απομακρύνθηκε «νεκρός» πλάτανος από το...

Στην απομάκρυνση ενός νεκρού πλατάνου στην παραλίμνιο περιοχή των Ιωαννίνων προχώρησε το πρωί της...

22.09.18 | Μια νέα εκκίνηση ο 12ος Γύρος Λίμνης

Το μήνυμα ότι ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων μπορεί και πρέπει να γίνει η ουσιαστική εκκίνηση μιας...

22.09.18 | Συνεχίζεται το κυνήγι, με εξαιρέσεις στις...

Παρατάθηκε για δύο χρόνια, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 η χρονική διάρκεια ισχύος της απόφασης...

22.09.18 | Αναζητώντας καλύτερες συνθήκες

Νέες αφίξεις αναμένονται στις δομές προσφύγων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας...

22.09.18 | Μπήκαν σκαλωσιές στην Παρηγορήτισσα

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του ιερού ναού της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, ένα από τα...

21.09.18 | Ποιος δουλεύει για τους τουρίστες;

Στοιχεία παραδοξότητας αποτυπώνει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για το ισοζύγιο...