Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Για 3η χρονιά «Νοιάζομαι και δρω»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δράση, εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας, υλοποιείται για 3η χρονιά, υπό τον γενικό συντονισμό του Μη κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός και του Ιδρύματος Λαμπράκη, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμβλυνσή τους.

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι η καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών, ώστε να σκέφτονται και να δρουν ως ενεργοί πολίτες στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα υλοποιείται ταυτόχρονα σε ένα δίκτυο περισσότερων από 250 σχολείων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία συντονίζουν τις δράσεις τους, ανταλλάσσουν τα αποτελέσματά τους και οργανώνονται ανά ομάδες σχολείων από ειδικούς συντονιστές. Αν και στο νομό μας αναλογούν πληθυσμιακά τρία σχολεία, η εξαιρετική παρουσία τις προηγούμενες χρονιές, έχει επιτρέψει την κατ’ εξαίρεση έγκριση της συμμετοχής 19 σχολείων από την Ήπειρο.
Σήμερα Τετάρτη, περισσότεροι από 350 μαθητές συνολικά, 50 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 50 εθελοντές θα συμμετάσχουν στη δράση «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι, θα ήταν… θησαυρός». Η δράση ήδη είχε παρουσιαστεί ως καλή πρακτική, υπόδειγμα για όλες τις περιφέρειες, σε σχετικά πανελλήνιας εμβέλειας συνέδρια στην Αθήνα.
Οι δραστηριότητες θα εξελιχθούν από τις 9.15 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο κέντρο των Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της τροχαίας Ιωαννίνων και του δήμου Ιωαννιτών, στην Ακρόπολη του Κάστρου υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς και στους χώρους του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προέκυψαν μετά από πολύμηνη συνεργασία με τους φορείς ενεργού πολιτειότητας Anima, Άρσις- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Europe Direct, Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Τούνελ της σιωπής», Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Κιβωτό του Κόσμου, Pagouristas, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Σύνδεσμο Τυφλών Ηπείρου, Φοιτητική Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών, Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και Χ.Ε.Ν.
Οι συμμετέχοντες μαθητές προέρχονται από τα Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, 5ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, 9ο Δημοτικό σχολείο Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Ιωαννίνων, 2ο Ειδικό Σχολείο Ιωαννίνων, 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 6θεσιο Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου, Ολιγοθέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κληματιάς, Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων, 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Παρακαλάμου, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Ελεούσας, Γενικό Λύκειο Ελεούσας "Κωνσταντίνος Ασώπιος", 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς και Κιβωτό του Κόσμου και ΕΛΕΠΑΠ.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, σε πανελλαδικό επίπεδο, στην ιστοσελίδα του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.noiazomaikaidrw.gr.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.05.18 | Σε φάση κατασκευής οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης...

Στον δήμο Ζίτσας ξεκινά η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων...

24.05.18 | Φέρνει αποτέλεσμα η κοινή γραμμή

Άμεσα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου στα...

24.05.18 | Προκαταβολικό όχι σε απογευματινό ωράριο

Στην δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αλλά και σε ενδεχόμενη επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των...

24.05.18 | Δε φτάνουν μόνο οι εγκαταστάσεις

Μια μεγάλη επένδυση, που θα δώσει τη δυνατότητα στα Γιάννενα να αποτελέσουν ξανά τη μητρόπολη της...

23.05.18 | «Άδικη η επίθεση», απαντά ο δήμος Ιωαννιτών

Έλλειψη διάθεσης συνεργασίας καταλογίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο δήμος Ιωαννιτών στον Σύλλογο...

23.05.18 | Ιδέες για «έξυπνες πόλεις»

Έξι ομάδες θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις και τις ιδέες τους στο τοπικό εργαστήριο City...

23.05.18 | «Δεν είναι επένδυση, αν καταστρέφει την...

Ένα πανό επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, με το μήνυμα «No oil- Δεν είναι επένδυση, αν...

23.05.18 | Αυξάνει την πίεση για Λιμναίο Ταμείο

Τις τύχες της Παμβώτιδας στα… χέρια του επιδιώκει να πάρει ο δήμος Ιωαννιτών, μέσω της δημιουργίας...