Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Για 3η χρονιά «Νοιάζομαι και δρω»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», μία ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δράση, εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας, υλοποιείται για 3η χρονιά, υπό τον γενικό συντονισμό του Μη κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός και του Ιδρύματος Λαμπράκη, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου και να τους ωθήσει να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην άμβλυνσή τους.

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι η καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνείδησης των μαθητών, ώστε να σκέφτονται και να δρουν ως ενεργοί πολίτες στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν στο κοινωνικό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα υλοποιείται ταυτόχρονα σε ένα δίκτυο περισσότερων από 250 σχολείων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία συντονίζουν τις δράσεις τους, ανταλλάσσουν τα αποτελέσματά τους και οργανώνονται ανά ομάδες σχολείων από ειδικούς συντονιστές. Αν και στο νομό μας αναλογούν πληθυσμιακά τρία σχολεία, η εξαιρετική παρουσία τις προηγούμενες χρονιές, έχει επιτρέψει την κατ’ εξαίρεση έγκριση της συμμετοχής 19 σχολείων από την Ήπειρο.
Σήμερα Τετάρτη, περισσότεροι από 350 μαθητές συνολικά, 50 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 50 εθελοντές θα συμμετάσχουν στη δράση «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι, θα ήταν… θησαυρός». Η δράση ήδη είχε παρουσιαστεί ως καλή πρακτική, υπόδειγμα για όλες τις περιφέρειες, σε σχετικά πανελλήνιας εμβέλειας συνέδρια στην Αθήνα.
Οι δραστηριότητες θα εξελιχθούν από τις 9.15 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο κέντρο των Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της τροχαίας Ιωαννίνων και του δήμου Ιωαννιτών, στην Ακρόπολη του Κάστρου υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, καθώς και στους χώρους του 9ου Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προέκυψαν μετά από πολύμηνη συνεργασία με τους φορείς ενεργού πολιτειότητας Anima, Άρσις- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Europe Direct, Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας «Τούνελ της σιωπής», Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Ιωαννίνων, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Κιβωτό του Κόσμου, Pagouristas, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Σύνδεσμο Τυφλών Ηπείρου, Φοιτητική Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών, Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και Χ.Ε.Ν.
Οι συμμετέχοντες μαθητές προέρχονται από τα Νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, 5ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, 9ο Δημοτικό σχολείο Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Ιωαννίνων, 2ο Ειδικό Σχολείο Ιωαννίνων, 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 6θεσιο Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου, Ολιγοθέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κληματιάς, Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων, 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Παρακαλάμου, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Ελεούσας, Γενικό Λύκειο Ελεούσας "Κωνσταντίνος Ασώπιος", 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων, Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καθώς και Κιβωτό του Κόσμου και ΕΛΕΠΑΠ.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, σε πανελλαδικό επίπεδο, στην ιστοσελίδα του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.noiazomaikaidrw.gr.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.07.18 | «Αναζωογονήθηκε» το αεροδρόμιο

Με πολύ καλούς οιωνούς ξεκίνησε το καλοκαίρι για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, καθώς οι αριθμοί...

21.07.18 | Πολιτικός δάκτυλος πίσω από το πρόστιμο στο...

Πολιτικό δάκτυλο πίσω από το επαπειλούμενο πρόστιμο κατά του Γηροκομείου Ιωαννίνων για λαθρεμπορία,...

21.07.18 | Πλάνο τριετίας για το φυσικό αέριο στην...

Τη σύνδεση περισσότερων οικιακών και εμπορικών πελατών στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου προβλέπει...

21.07.18 | Καύση ναρκωτικών από το Τμήμα Ασφάλειας...

Περισσότεροι από 1,6 τόνοι κάνναβης και άλλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες είχαν...

21.07.18 | Βραβεία και χρυσές διακρίσεις για την...

Για ακόμη μια χρονιά, η «Πίνδος» διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο για την εξαιρετική ποιότητα και τη...

21.07.18 | Στον σωστό δρόμο το ελληνικό κρασί

Με δυναμικό τρόπο διεκδικεί το ελληνικό κρασί τον χώρο που του αναλογεί στις διεθνείς αγορές, με...

21.07.18 | Νέα προγραμματική με τριετή διάρκεια

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση η διοίκηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων...

21.07.18 | «Παράξενο Ζευγάρι» σε Γιάννενα και Πρέβεζα

Το αστείο, τρυφερό και συγκινητικό έργο του Νηλ Σάιμον «Παράξενο Ζευγάρι», σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου...