Τρίτη, 15 Μαΐου 2018
|

Από κυλικεία έως χιονοδρομικά

Ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων έχει η Τουριστική Αστυνομία, μία από τα λιγότερο προβεβλημένες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς σπανίως εμφανίζεται στα αστυνομικά δελτία.

Ωστόσο, η Τουριστική Αστυνομία εφαρμόζει την ισχύουσα τουριστική νομοθεσία, υγειονομικές, αγορανομικές και αστυνομικές διατάξεις και ασκεί έλεγχο όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως μοτοσικλετών και αυτοκινήτων κ.λ.π., καθώς και πάσης φύσεως καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κινητών ή σταθερών καντινών. Επίσης, εποπτεύει αρχαιολογικούς και μουσεία, τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ έχει ευθύνη ακόμη και στα κυλικεία των σχολικών μονάδων.
Την ύπαρξη της Τουριστικής Αστυνομίας μας θύμισε ένα δελτίο τύπου για την έναρξη περιπολιών με ποδήλατα σε δέκα ακόμη πόλεις της Ελλάδος, πλην των επτά, που είχαν ήδη ξεκινήσει. Τα Γιάννενα δεν είναι ανάμεσα σε αυτές, αλλά μας δόθηκε η αφορμή να γνωρίσουμε το έργο του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας, που αποτελεί υπηρεσία υπαγόμενη στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων. Προϊστάμενός του είναι ανθυπαστυνόμος Γεώργιος Παππάς, ο οποίος ανέλαβε να μας δώσει μια εικόνα για το πεδίο δράσης του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας, αλλά και ενδιαφέροντα απολογιστικά στοιχεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και υπάγεται στο Α.Τ. Ιωαννίνων, έχει αρμοδιότητα σε όλον τον νομό, ενώ αστυνομικοί του συχνά συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου, της Δημοτικής Αστυνομία και του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης.
Το 2017 ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Ιωαννίνων πραγματοποίησε συνολικά 3.644 ελέγχους. Κάτι που μεταφράζεται σε περίπου δέκα ελέγχους την ημέρα και δεν είναι και αμελητέο για μια υπηρεσία με ολιγάριθμο προσωπικό.
Συνολικά βεβαιώθηκαν 607 παραβάσεις, με τις περισσότερες εξ αυτών σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες (153), σε εστιατόρια-ταβέρνες (121) και σε καντίνες και τουριστικά αναψυκτήρια (14), οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη στέρηση πιστοποιητικών υγείας και τραπεζοκαθίσματα.
Ψηλά στη λίστα των παραβάσεων είναι επίσης τα τουριστικά λεωφορεία (110), με τους ελέγχους να αφορούν το ειδικό σήμα λειτουργίας και το ετήσιο δελτίο καταλληλότητας, καθώς και τα ξενοδοχεία (63) και ξενώνες-ενοικιαζόμενα δωμάτια (49), όπου διαπιστώνονται συνήθως παραβάσεις για έλλειψη πιστοποιητικών υγείας, μη τήρηση του βιβλίου πόρτας και λειτουργία εστιατορίων χωρίς άδεια.
Επίσης, το 2017 βεβαιώθηκαν 71 παραβάσεις σε λοιπά καταστήματα, 18 για άγρα πελατών, έξι για μόνιμους μικροπωλητές και δύο σε περίπτερα, μετά από σχετικές καταγγελίες.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.10.18 | Πεδίο ανάπτυξης και για εμπορευματικές...

Μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια ξεκινούν οι τοπικοί φορείς με επιδίωξη, μετά την ανάπτυξη του...

20.10.18 | Μέτωπο πίεσης για οδικά έργα

Την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μέτωπο πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία για...

20.10.18 | Συνέλαβαν διακινητές και παραλήπτη

Τους μεταφορείς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, αλλά και τον παραλήπτη τους, κατάφεραν να συλλάβουν...

20.10.18 | Πρόγραμμα στήριξης των γεννήσεων στο Ζαγόρι

Ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη...

20.10.18 | «Πράσινο κύμα» στην περιφερειακή της Άρτας

Στον συγχρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών επί της περιφερειακής οδού προχώρησε ο δήμος Αρταίων,...

20.10.18 | Προειδοποιητικές αποχές στα λιμάνια

Σε προειδοποιητική αποχή από την εργασία αύριο Κυριακή προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δέκα...

20.10.18 | Εξόρμηση του MέΡΑ25 στα Γιάννενα

Σε τροχιά εθνικών εκλογών έχει μπει το MέΡΑ25, ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη...

19.10.18 | Στο επίκεντρο οι επιλογές για περιφέρεια και...

Με κύριο θέμα στην ατζέντα του τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην...