Τρίτη, 15 Μαΐου 2018
|

Από κυλικεία έως χιονοδρομικά

Ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων έχει η Τουριστική Αστυνομία, μία από τα λιγότερο προβεβλημένες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς σπανίως εμφανίζεται στα αστυνομικά δελτία.

Ωστόσο, η Τουριστική Αστυνομία εφαρμόζει την ισχύουσα τουριστική νομοθεσία, υγειονομικές, αγορανομικές και αστυνομικές διατάξεις και ασκεί έλεγχο όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως μοτοσικλετών και αυτοκινήτων κ.λ.π., καθώς και πάσης φύσεως καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κινητών ή σταθερών καντινών. Επίσης, εποπτεύει αρχαιολογικούς και μουσεία, τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ έχει ευθύνη ακόμη και στα κυλικεία των σχολικών μονάδων.
Την ύπαρξη της Τουριστικής Αστυνομίας μας θύμισε ένα δελτίο τύπου για την έναρξη περιπολιών με ποδήλατα σε δέκα ακόμη πόλεις της Ελλάδος, πλην των επτά, που είχαν ήδη ξεκινήσει. Τα Γιάννενα δεν είναι ανάμεσα σε αυτές, αλλά μας δόθηκε η αφορμή να γνωρίσουμε το έργο του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας, που αποτελεί υπηρεσία υπαγόμενη στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων. Προϊστάμενός του είναι ανθυπαστυνόμος Γεώργιος Παππάς, ο οποίος ανέλαβε να μας δώσει μια εικόνα για το πεδίο δράσης του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας, αλλά και ενδιαφέροντα απολογιστικά στοιχεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και υπάγεται στο Α.Τ. Ιωαννίνων, έχει αρμοδιότητα σε όλον τον νομό, ενώ αστυνομικοί του συχνά συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου, της Δημοτικής Αστυνομία και του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης.
Το 2017 ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Ιωαννίνων πραγματοποίησε συνολικά 3.644 ελέγχους. Κάτι που μεταφράζεται σε περίπου δέκα ελέγχους την ημέρα και δεν είναι και αμελητέο για μια υπηρεσία με ολιγάριθμο προσωπικό.
Συνολικά βεβαιώθηκαν 607 παραβάσεις, με τις περισσότερες εξ αυτών σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες (153), σε εστιατόρια-ταβέρνες (121) και σε καντίνες και τουριστικά αναψυκτήρια (14), οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη στέρηση πιστοποιητικών υγείας και τραπεζοκαθίσματα.
Ψηλά στη λίστα των παραβάσεων είναι επίσης τα τουριστικά λεωφορεία (110), με τους ελέγχους να αφορούν το ειδικό σήμα λειτουργίας και το ετήσιο δελτίο καταλληλότητας, καθώς και τα ξενοδοχεία (63) και ξενώνες-ενοικιαζόμενα δωμάτια (49), όπου διαπιστώνονται συνήθως παραβάσεις για έλλειψη πιστοποιητικών υγείας, μη τήρηση του βιβλίου πόρτας και λειτουργία εστιατορίων χωρίς άδεια.
Επίσης, το 2017 βεβαιώθηκαν 71 παραβάσεις σε λοιπά καταστήματα, 18 για άγρα πελατών, έξι για μόνιμους μικροπωλητές και δύο σε περίπτερα, μετά από σχετικές καταγγελίες.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.05.18 | Σε φάση κατασκευής οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης...

Στον δήμο Ζίτσας ξεκινά η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων...

24.05.18 | Φέρνει αποτέλεσμα η κοινή γραμμή

Άμεσα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου στα...

24.05.18 | Προκαταβολικό όχι σε απογευματινό ωράριο

Στην δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αλλά και σε ενδεχόμενη επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των...

24.05.18 | Δε φτάνουν μόνο οι εγκαταστάσεις

Μια μεγάλη επένδυση, που θα δώσει τη δυνατότητα στα Γιάννενα να αποτελέσουν ξανά τη μητρόπολη της...

23.05.18 | «Άδικη η επίθεση», απαντά ο δήμος Ιωαννιτών

Έλλειψη διάθεσης συνεργασίας καταλογίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο δήμος Ιωαννιτών στον Σύλλογο...

23.05.18 | Ιδέες για «έξυπνες πόλεις»

Έξι ομάδες θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις και τις ιδέες τους στο τοπικό εργαστήριο City...

23.05.18 | «Δεν είναι επένδυση, αν καταστρέφει την...

Ένα πανό επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, με το μήνυμα «No oil- Δεν είναι επένδυση, αν...

23.05.18 | Αυξάνει την πίεση για Λιμναίο Ταμείο

Τις τύχες της Παμβώτιδας στα… χέρια του επιδιώκει να πάρει ο δήμος Ιωαννιτών, μέσω της δημιουργίας...