Τρίτη, 15 Μαΐου 2018
|

Από κυλικεία έως χιονοδρομικά

Ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων έχει η Τουριστική Αστυνομία, μία από τα λιγότερο προβεβλημένες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς σπανίως εμφανίζεται στα αστυνομικά δελτία.

Ωστόσο, η Τουριστική Αστυνομία εφαρμόζει την ισχύουσα τουριστική νομοθεσία, υγειονομικές, αγορανομικές και αστυνομικές διατάξεις και ασκεί έλεγχο όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως μοτοσικλετών και αυτοκινήτων κ.λ.π., καθώς και πάσης φύσεως καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κινητών ή σταθερών καντινών. Επίσης, εποπτεύει αρχαιολογικούς και μουσεία, τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ έχει ευθύνη ακόμη και στα κυλικεία των σχολικών μονάδων.
Την ύπαρξη της Τουριστικής Αστυνομίας μας θύμισε ένα δελτίο τύπου για την έναρξη περιπολιών με ποδήλατα σε δέκα ακόμη πόλεις της Ελλάδος, πλην των επτά, που είχαν ήδη ξεκινήσει. Τα Γιάννενα δεν είναι ανάμεσα σε αυτές, αλλά μας δόθηκε η αφορμή να γνωρίσουμε το έργο του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας, που αποτελεί υπηρεσία υπαγόμενη στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων. Προϊστάμενός του είναι ανθυπαστυνόμος Γεώργιος Παππάς, ο οποίος ανέλαβε να μας δώσει μια εικόνα για το πεδίο δράσης του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας, αλλά και ενδιαφέροντα απολογιστικά στοιχεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και υπάγεται στο Α.Τ. Ιωαννίνων, έχει αρμοδιότητα σε όλον τον νομό, ενώ αστυνομικοί του συχνά συμμετέχουν σε μεικτά κλιμάκια με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τουρισμού της περιφέρειας Ηπείρου, της Δημοτικής Αστυνομία και του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης.
Το 2017 ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Ιωαννίνων πραγματοποίησε συνολικά 3.644 ελέγχους. Κάτι που μεταφράζεται σε περίπου δέκα ελέγχους την ημέρα και δεν είναι και αμελητέο για μια υπηρεσία με ολιγάριθμο προσωπικό.
Συνολικά βεβαιώθηκαν 607 παραβάσεις, με τις περισσότερες εξ αυτών σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες (153), σε εστιατόρια-ταβέρνες (121) και σε καντίνες και τουριστικά αναψυκτήρια (14), οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο τη στέρηση πιστοποιητικών υγείας και τραπεζοκαθίσματα.
Ψηλά στη λίστα των παραβάσεων είναι επίσης τα τουριστικά λεωφορεία (110), με τους ελέγχους να αφορούν το ειδικό σήμα λειτουργίας και το ετήσιο δελτίο καταλληλότητας, καθώς και τα ξενοδοχεία (63) και ξενώνες-ενοικιαζόμενα δωμάτια (49), όπου διαπιστώνονται συνήθως παραβάσεις για έλλειψη πιστοποιητικών υγείας, μη τήρηση του βιβλίου πόρτας και λειτουργία εστιατορίων χωρίς άδεια.
Επίσης, το 2017 βεβαιώθηκαν 71 παραβάσεις σε λοιπά καταστήματα, 18 για άγρα πελατών, έξι για μόνιμους μικροπωλητές και δύο σε περίπτερα, μετά από σχετικές καταγγελίες.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.08.18 | Ρέει το χρήμα από τον «ΦιλόΔημο»

Ακόμη και τις προσδοκίες της κυβέρνησης ξεπερνά η ανταπόκριση των δήμων στα προγράμματα ΦιλόΔημος Ι...

21.08.18 | Αναβάθμιση διαρκείας στις σχολικές υποδομές

Με μικρά εργοτάξια μοιάζουν τα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη...

21.08.18 | «Τίποτα δε χάνουμε, πριν χαθεί»

Αισιόδοξος ότι το Γεφύρι της Πλάκας μπορεί να γεφυρώσει ξανά τον Άραχθο στο τέλος του επόμενου...

21.08.18 | Αναζητώντας τη συνέχεια του νήματος

Με στόχο την αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής των μαστόρων της πέτρας ξεκίνησε χθες το 12ήμερο...

21.08.18 | Καταγγέλλουν τακτική «πλημμύρας»

Για τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και οχημάτων από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηπείρου,...

21.08.18 | Σχέδια εκκένωσης συντάσσουν οι δήμοι

Η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, αλλά και ο...

21.08.18 | Εγκατέλειψαν αυτοκίνητο με 144 κιλά κάνναβης

Έμφορτο με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ήταν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο...

11.08.18 | Από το κακό στο χειρότερο

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει ότι η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία μετά από...