Τρίτη, 15 Μαΐου 2018
|

Σε διαδικασία αναγκαστικής προσαρμογής

Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις, οικονομικά αλλά και λειτουργικά, που επιφέρει η υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευση από τη νέα χρονιά, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών προετοιμάζεται για τα νέα δεδομένα.

Από τη νέα χρονιά, 507 παιδιά, τεσσάρων με πέντε ετών, που θα εντάσσονταν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Ιωαννιτών, πρόκειται να φοιτήσουν υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία, κάτι που σημαίνει μια τεράστια αλλαγή για τη λειτουργία των δομών του ΟΚΠΑΠΑ, μεγάλο μέρος των οποίων χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Έτσι, ο Οργανισμός προσανατολίζεται στην ενίσχυση των βρεφονηπιακών τμημάτων, αφενός με την ίδρυση και νέων, στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτεί η πολιτεία, αφετέρου στη μετατροπή του συνόλου των παιδικών σταθμών και σε βρεφονηπιακούς.
«Τη νέα χρόνια, 507 παιδιά που γεννήθηκαν το 2014, θα φύγουν από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου για να μεταβούν υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία. Για τον ΟΚΠΑΠΑ, αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων της τάξης των 780.000 ευρώ περίπου. Με τέτοια απώλεια εσόδων είναι αδύνατο να επιβιώσει ο ΟΚΠΑΠΑ ή να μπορεί να καταβάλει τη μισθοδοσία 38 εργαζομένων, που εργάζονται σήμερα με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ», σημείωσε ο πρόεδρος Φ. Τσουμάνης, αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης των νηπίων, από 4 χρονών και πάνω, ωστόσο διαβεβαίωσε πως το προσωπικό θα διατηρηθεί. «Το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μην ανανεώσει συμβάσεις εργαζομένων. Δε θα απολύσουμε κανέναν. Η προσπάθειά μας κινείται στην προσέλκυση νέων παιδιών και κυρίως βρεφών, και στη μετατροπή όλων των παιδικών σταθμών σε βρεφονηπιακούς», σημείωσε.
Επίσης, στόχος της νέας χρόνιας για τον Οργανισμό είναι κάποιοι παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πολλών οικογενειών, που σήμερα δεν εξυπηρετούνται. «Απορία μας προκαλεί η βιασύνη της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στα Γιάννενα από φέτος. Είναι ο μόνος μεγάλος δήμος και η μόνη έδρα περιφέρειας της χώρας, που έχει επιλεγεί, ενώ θα μπορούσε η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας. Νομίζω ότι όλα αυτά συνιστούν ένα πλήγμα και στις οικογένειες, οι οποίες διαμαρτύρονται έντονα, αλλά και προς τα παιδιά και προς τον ΟΚΠΑΠΑ. Αυτό που ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται, είναι η προχειρότητα, ο αυταρχισμός και ο κυνισμός, που χαρακτηρίζει αυτήν την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Τσουμάνης.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΟΚΠΑΠΑ θα υποβάλλει πρόταση για τη χρηματοδότηση της ίδρυσης δύο νέων βρεφικών τμημάτων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με την πρόσκληση, επιχορηγείται η ίδρυση ενός τμήματος με 50.000 ευρώ και δύο τμημάτων με 75.000 ευρώ. «Δεν προβλέπει, όμως, τίποτε για το πώς και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν, αφού δεν προβλέπεται και δε χρηματοδοτείται η πρόσληψη προσωπικού. Το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για νέα τμήματα. Εμείς θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα για να μη χάσουμε την χρηματοδότηση και για τη συνέχεια θα δούμε. Όμως, οφείλω να πω ότι όλα αυτά είναι μέτρα που ελήφθησαν “στο πόδι” και το μόνο που δημιουργούν, είναι προβλήματα», σημείωσε.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ, ΔΥΣΚΟΛΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΑ
Πονοκέφαλο αποτελούν και οι νέες προδιαγραφές για την αδειοδότηση των παιδικών σταθμών, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017. Μέχρι τις 31 Ιουλίου απαιτείται, σε όλους τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, πλήρες σύστημα πυρόσβεσης και, παράλληλα, προβλέπονται μεγαλύτεροι εσωτερικοί, αλλά και αύλειοι χώροι.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσουμάνης, με τη νέα διάταξη, για να πάρει άδεια ένας παιδικός σταθμός, πρέπει να διαθέτει 3,5 τ.μ. αύλειο χώρο για κάθε βρέφος και 4.5 τ.μ για κάθε νήπιο, που σημαίνει ότι οι σταθμοί την πόλης μας πρέπει να έχουν αυλές από 300 τ.μ και πάνω, ανάλογα με τα παιδιά που φιλοξενούν.
«Βεβαίως και δε διαφωνούμε με όλα αυτά και με κάθε μέτρο, που λαμβάνεται για την ασφάλεια των παιδιών, όμως αυτά πρέπει να είναι και ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα. Και κυρίως, θα πρέπει αυτοί που νομοθετούν, να λαμβάνουν υπόψη και τις επιπτώσεις των αποφάσεων τους, αλλά και το κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για την εγκατάσταση του συστήματος πυρασφάλειας, στην οποία ο ΟΚΠΑΠΑ θα προχωρήσει άμεσα, το κόστος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, το οποίο θα επωμιστεί ο Οργανισμός, παρά τη δυσχερή οικονομική του κατάσταση.
Ωστόσο, αύλειοι χώροι της έκτασης που προβλέπει το Π.Δ., είναι δύσκολο να βρεθούν στην πόλη. «Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στις διατάξεις, το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει μέχρι και αφαίρεση των αδειών. Ποια θα είναι η τύχη αυτών των σταθμών;», διερωτήθηκε ο κ. Τσουμάνης.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

20.10.18 | Πεδίο ανάπτυξης και για εμπορευματικές...

Μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια ξεκινούν οι τοπικοί φορείς με επιδίωξη, μετά την ανάπτυξη του...

20.10.18 | Μέτωπο πίεσης για οδικά έργα

Την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μέτωπο πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία για...

20.10.18 | Συνέλαβαν διακινητές και παραλήπτη

Τους μεταφορείς μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, αλλά και τον παραλήπτη τους, κατάφεραν να συλλάβουν...

20.10.18 | Πρόγραμμα στήριξης των γεννήσεων στο Ζαγόρι

Ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη...

20.10.18 | «Πράσινο κύμα» στην περιφερειακή της Άρτας

Στον συγχρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών επί της περιφερειακής οδού προχώρησε ο δήμος Αρταίων,...

20.10.18 | Προειδοποιητικές αποχές στα λιμάνια

Σε προειδοποιητική αποχή από την εργασία αύριο Κυριακή προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δέκα...

20.10.18 | Εξόρμηση του MέΡΑ25 στα Γιάννενα

Σε τροχιά εθνικών εκλογών έχει μπει το MέΡΑ25, ο εκλογικός βραχίονας του DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη...

19.10.18 | Στο επίκεντρο οι επιλογές για περιφέρεια και...

Με κύριο θέμα στην ατζέντα του τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην...