Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Βλέπει ευκαιρίες διασύνδεσης στην Ιαπωνία

Το μήνυμα της διασύνδεσης των πόλεων για την ανάπτυξη νέων και επιτυχημένων πρακτικών σε διάφορους τομείς, προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών, έστειλε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, μιλώντας στη 2η Συνάντηση Πόλεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας στο Τόκιο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Διεθνής Αστική Συνεργασία (IUC): Βιώσιμες και Καινοτόμες Πόλεις και Περιφέρειες» 2016-2019.

Στη συνάντηση, εκτός από την πόλη των Ιωαννίνων, συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές πόλεις Donestia San Sebastian (Ισπανία), Essen (Γερμανία), Frankfurt (Γερμανία) και Ancona (Ιταλία), οι οποίες θα συνεργαστούν, επίσης, με πόλεις της Ιαπωνίας.
Η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε χθες στο Τόκιο, με τον κ. Μπέγκα να είναι ο μοναδικός αιρετός από τις ευρωπαϊκές πόλεις, που κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό, ενώ σήμερα και αύριο οι εργασίες θα συνεχιστούν στην Ιτσινόμια, την πόλη με την οποία θα συνεργαστεί ο δήμος Ιωαννιτών.
Ο κ. Μπέγκας, αφού ευχαρίστησε τις αρχές της Ιαπωνίας και του Τόκιο για τη φιλοξενία, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολλούς δημάρχους και να αναπτύξει στενές σχέσεις με διάφορες πόλεις εντός κι εκτός Ελλάδος, διαπιστώνοντας ότι οι πόλεις ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την Ευρώπη και τις παγκόσμιες συνεργασίες, αλλά και η Ευρώπη και τα παγκόσμια θεσμικά όργανα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις πόλεις.
«Καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα δυναμική για να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση. Εξάλλου, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ της πόλεων του κόσμου και των ευρωπαϊκών πόλεων είναι προς το συμφέρον όλων μας. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο ξεκάθαρο, αν εντοπίσουμε τις ομοιότητές μας σε τομείς που επιθυμούμε να αναπτύξουμε», σημείωσε και ανέφερε τομείς, όπως ο πολιτισμός, η ενέργεια και το κλίμα, η βιώσιμη κινητικότητα, οι έξυπνες πόλεις, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.
«Είναι ξεκάθαρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πόλεις παγκόσμια οδηγούν τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο, ανοιχτών, βιώσιμων και φιλικότερων προς τον πολίτη και τον επισκέπτη πόλεων», είπε ο κ. Μπέγκας και πρόσθεσε ότι η σημερινή πρόκληση είναι μοναδική, γιατί η δυναμική και η ποικιλομορφία των πόλεων είναι εξίσου μοναδική. «Οι μεγαλύτερες πόλεις στην Ευρώπη -το Λονδίνο και το Παρίσι- είναι μόνο το 1/3 του Τόκιο. Συνεπώς, η ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις τόσο διαφορετικών φορέων είναι μοναδική και για αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Για να φέρουμε τις πόλεις μαζί», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ιωαννιτών, μια από τις τέσσερεις ευρωπαϊκές πόλεις που επιλέχθηκαν, η συνεργασία με την Ιτσινόμια έγκειται σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και μεταφορών. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ενός κοινού Τοπικού Σχεδίου Δράσης, το όποιο θα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση κοινή και για τις δύο πόλεις.
Η συμμετοχή του δήμου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι η Ιαπωνία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στο πλανήτη, υπέγραψε πρόσφατα σύμφωνο πολιτικής εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνία η οποία χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.
«Για τον δήμο Ιωαννιτών, η δυνατότητα συνεργασίας με την Ιαπωνία, πέραν της βιώσιμης κινητικότητας, και σε άλλους τομείς, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, που δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις του τόπου μας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Στην Ιαπωνία, με την αποστολή του δήμου, βρίσκονται η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου και η αντιδήμαρχος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Βάσω Μέγα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

24.05.18 | Σε φάση κατασκευής οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης...

Στον δήμο Ζίτσας ξεκινά η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων...

24.05.18 | Φέρνει αποτέλεσμα η κοινή γραμμή

Άμεσα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη σύσταση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου στα...

24.05.18 | Προκαταβολικό όχι σε απογευματινό ωράριο

Στην δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, αλλά και σε ενδεχόμενη επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των...

24.05.18 | Δε φτάνουν μόνο οι εγκαταστάσεις

Μια μεγάλη επένδυση, που θα δώσει τη δυνατότητα στα Γιάννενα να αποτελέσουν ξανά τη μητρόπολη της...

23.05.18 | «Άδικη η επίθεση», απαντά ο δήμος Ιωαννιτών

Έλλειψη διάθεσης συνεργασίας καταλογίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο δήμος Ιωαννιτών στον Σύλλογο...

23.05.18 | Ιδέες για «έξυπνες πόλεις»

Έξι ομάδες θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες προτάσεις και τις ιδέες τους στο τοπικό εργαστήριο City...

23.05.18 | «Δεν είναι επένδυση, αν καταστρέφει την...

Ένα πανό επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, με το μήνυμα «No oil- Δεν είναι επένδυση, αν...

23.05.18 | Αυξάνει την πίεση για Λιμναίο Ταμείο

Τις τύχες της Παμβώτιδας στα… χέρια του επιδιώκει να πάρει ο δήμος Ιωαννιτών, μέσω της δημιουργίας...