Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
|
Ηπειρωτικός Αγών

Βλέπει ευκαιρίες διασύνδεσης στην Ιαπωνία

Το μήνυμα της διασύνδεσης των πόλεων για την ανάπτυξη νέων και επιτυχημένων πρακτικών σε διάφορους τομείς, προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών, έστειλε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, μιλώντας στη 2η Συνάντηση Πόλεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιαπωνίας στο Τόκιο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Διεθνής Αστική Συνεργασία (IUC): Βιώσιμες και Καινοτόμες Πόλεις και Περιφέρειες» 2016-2019.

Στη συνάντηση, εκτός από την πόλη των Ιωαννίνων, συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές πόλεις Donestia San Sebastian (Ισπανία), Essen (Γερμανία), Frankfurt (Γερμανία) και Ancona (Ιταλία), οι οποίες θα συνεργαστούν, επίσης, με πόλεις της Ιαπωνίας.
Η εναρκτήρια εκδήλωση έγινε χθες στο Τόκιο, με τον κ. Μπέγκα να είναι ο μοναδικός αιρετός από τις ευρωπαϊκές πόλεις, που κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό, ενώ σήμερα και αύριο οι εργασίες θα συνεχιστούν στην Ιτσινόμια, την πόλη με την οποία θα συνεργαστεί ο δήμος Ιωαννιτών.
Ο κ. Μπέγκας, αφού ευχαρίστησε τις αρχές της Ιαπωνίας και του Τόκιο για τη φιλοξενία, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολλούς δημάρχους και να αναπτύξει στενές σχέσεις με διάφορες πόλεις εντός κι εκτός Ελλάδος, διαπιστώνοντας ότι οι πόλεις ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την Ευρώπη και τις παγκόσμιες συνεργασίες, αλλά και η Ευρώπη και τα παγκόσμια θεσμικά όργανα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις πόλεις.
«Καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα δυναμική για να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση. Εξάλλου, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ της πόλεων του κόσμου και των ευρωπαϊκών πόλεων είναι προς το συμφέρον όλων μας. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο ξεκάθαρο, αν εντοπίσουμε τις ομοιότητές μας σε τομείς που επιθυμούμε να αναπτύξουμε», σημείωσε και ανέφερε τομείς, όπως ο πολιτισμός, η ενέργεια και το κλίμα, η βιώσιμη κινητικότητα, οι έξυπνες πόλεις, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.
«Είναι ξεκάθαρο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πόλεις παγκόσμια οδηγούν τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο, ανοιχτών, βιώσιμων και φιλικότερων προς τον πολίτη και τον επισκέπτη πόλεων», είπε ο κ. Μπέγκας και πρόσθεσε ότι η σημερινή πρόκληση είναι μοναδική, γιατί η δυναμική και η ποικιλομορφία των πόλεων είναι εξίσου μοναδική. «Οι μεγαλύτερες πόλεις στην Ευρώπη -το Λονδίνο και το Παρίσι- είναι μόνο το 1/3 του Τόκιο. Συνεπώς, η ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις τόσο διαφορετικών φορέων είναι μοναδική και για αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Για να φέρουμε τις πόλεις μαζί», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ιωαννιτών, μια από τις τέσσερεις ευρωπαϊκές πόλεις που επιλέχθηκαν, η συνεργασία με την Ιτσινόμια έγκειται σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και μεταφορών. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ενός κοινού Τοπικού Σχεδίου Δράσης, το όποιο θα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση κοινή και για τις δύο πόλεις.
Η συμμετοχή του δήμου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι η Ιαπωνία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στο πλανήτη, υπέγραψε πρόσφατα σύμφωνο πολιτικής εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνία η οποία χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.
«Για τον δήμο Ιωαννιτών, η δυνατότητα συνεργασίας με την Ιαπωνία, πέραν της βιώσιμης κινητικότητας, και σε άλλους τομείς, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, που δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις του τόπου μας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Στην Ιαπωνία, με την αποστολή του δήμου, βρίσκονται η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου και η αντιδήμαρχος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Βάσω Μέγα.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

21.08.18 | Ρέει το χρήμα από τον «ΦιλόΔημο»

Ακόμη και τις προσδοκίες της κυβέρνησης ξεπερνά η ανταπόκριση των δήμων στα προγράμματα ΦιλόΔημος Ι...

21.08.18 | Αναβάθμιση διαρκείας στις σχολικές υποδομές

Με μικρά εργοτάξια μοιάζουν τα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη...

21.08.18 | «Τίποτα δε χάνουμε, πριν χαθεί»

Αισιόδοξος ότι το Γεφύρι της Πλάκας μπορεί να γεφυρώσει ξανά τον Άραχθο στο τέλος του επόμενου...

21.08.18 | Αναζητώντας τη συνέχεια του νήματος

Με στόχο την αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής των μαστόρων της πέτρας ξεκίνησε χθες το 12ήμερο...

21.08.18 | Καταγγέλλουν τακτική «πλημμύρας»

Για τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και οχημάτων από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηπείρου,...

21.08.18 | Σχέδια εκκένωσης συντάσσουν οι δήμοι

Η ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών, αλλά και ο...

21.08.18 | Εγκατέλειψαν αυτοκίνητο με 144 κιλά κάνναβης

Έμφορτο με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ήταν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο...

11.08.18 | Από το κακό στο χειρότερο

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει ότι η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία μετά από...