Τρίτη, 17 Απριλίου 2018
|

Το ταξίδι θα έχει και συνέχεια

Έτοιμη για… εκτόξευση στις Αζόρες είναι η ομάδα των Ιωαννίνων «Zephyrus II Can Sat 2018», που κατέκτησε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής Cansat in Greece και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου, στην Ισπανία.

Οι έντεκα μαθητές από τρία σχολεία της πόλης (το 7ο Λύκειο, το 9ο Λύκειο και το Λύκειο Ζωσιμαίας) κατάφεραν να κατασκευάσουν έναν μικρό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος μπορεί να μεταδώσει στο έδαφος πολλά και διαφορετικά στοιχεία, όπως θερμοκρασία, ατμοσφαιρική πίεση κ.ά.
Η πολύμηνη προσπάθεια των παιδιών, με τη βοήθεια των δύο καθηγητών Γιώργου Σκαργιώτη και Νίκου Μαρέτα, απέδωσε καρπούς και στον τελικό του διαγωνισμού, βρέθηκαν στην πρώτη θέση ανάμεσα σε δέκα ομάδες από ολόκληρη τη χώρα.
Τα συναισθήματα των παιδιών, λίγες ώρες μετά την επιστροφή τους στα Γιάννενα, ήταν ενθουσιώδη, όπως και τα λόγια τους για την εμπειρία που αποκόμισαν. «Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία και τώρα ξεκινά το πραγματικό ταξίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Λώλος, μέλος της ομάδας.
«Είναι υπέροχο το συναίσθημα, όταν, μετά από τόση κούραση και προσπάθεια, από όλα τα μέλη της ομάδας, ανταμείβεσαι», σημείωσε, από την πλευρά του ο Κώστας Πήλιος, προσθέτοντας πως πέρα από τις γνώσεις και την πρώτη θέση, αυτό που «κέρδισαν», ήταν οι σχέσεις που ανέπτυξαν μεταξύ τους.
Υπερήφανοι και χαρούμενοι εμφανίστηκαν και οι υπεύθυνοι καθηγητές. Ο κ. Σκαργιώτης, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία από την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά (με την ομάδα να κατακτά την τρίτη θέση στον ελληνικό διαγωνισμό) αλλά και ο κ. Μαρέτας, δεν έκρυψαν παράλληλα την αγωνία τους και για την επόμενη φάση, στην Ισπανία.
Στα τέλη Μαΐου, η ομάδα θα κάνει τις τελικές δοκιμές στην Αθήνα, σε πραγματικές συνθήκες, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι ο δορυφόρος αντέχει σε υψηλές επιταχύνσεις, σαν αυτές που θα αντιμετωπίσουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Με δεδομένο ότι η ιδέα και η εκτέλεση των παιδιών κινήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, για μαθητές λυκείου, η αγωνία των καθηγητών περιστρέφεται γύρω από την κάλυψη των εξόδων για το ταξίδι στην Ισπανία, καθώς ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός καλύπτει ένα μικρό μέρος, που δεν επαρκεί για την μετακίνηση ολόκληρης της ομάδας. «Εμείς θα απευθυνθούμε όπου μπορούμε, είμαστε ομάδα και θα πάμε όλοι μαζί», σημείωσε ο κ. Μαρέτας, ενώ ο κ. Σκαργιώτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Τράπεζα Ηπείρου, που από την περασμένη χρονιά στηρίζει την ομάδα, όπως επίσης την περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών, καθώς και τον ηλεκτρονικό του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Π. Τριανταφύλλου για την επιστημονική βοήθεια.
Στον ίδιο διαγωνισμό, την τρίτη θέση κατέλαβε το Επαγγελματικό Λύκειο Πρέβεζας.

5 / 5 (1 Ψήφοι)
Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.04.18 | Με ώθηση από τις αεροπορικές συνδέσεις

Ενισχυμένη από την «ώθηση», που δίνει η νέα αεροπορική σύνδεση πτήση Ιωάννινα–Λάρνακα, αλλά και την...

25.04.18 | Με αντιπολεμικό προσανατολισμό ο φετινός...

Με πολύμορφες και πολυήμερες εκδηλώσεις τιμά και φέτος το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Εργατική...

25.04.18 | «Ακτινογραφία» των έργων υποδομής στην Ήπειρο

Η Ήπειρος θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Μεταφορών και...

25.04.18 | Ώρα για έργα στη Γέφυρα Πλάκας

Την υπογραφή της σύμβασης με την τεχνική εταιρεία, που θα αναλάβει το έργο της αναστήλωσης της...

25.04.18 | Πέρα από τα συμβατά και τα ανθρώπινα

Από τις πρώτες περίπου στιγμές ενός θεατρικού έργου ξέρεις, αν αυτό που βλέπεις είναι καλό και θα...

24.04.18 | Βλέπει ευκαιρίες διασύνδεσης στην Ιαπωνία

Το μήνυμα της διασύνδεσης των πόλεων για την ανάπτυξη νέων και επιτυχημένων πρακτικών σε διάφορους...

24.04.18 | Στις 13 Μαΐου οι κάλπες στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων

Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών μπήκε και επίσημα η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, με τη Νομαρχιακή Εφορευτική...

24.04.18 | Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Αν. Τσίνας

Νέα συνάντηση με την τριμελή γραμματεία της Συνόδου των ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να έχει ο υπουργός...