Τρίτη, 17 Απριλίου 2018
|

Δίκτυο Πολιτισμού με αφετηρία τα Γιάννενα

Την ανάγκη σε πανελλαδικό επίπεδο για δικτύωση των φορέων πολιτιστικής διαχείρισης, κυρίως εκείνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την ενίσχυση της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου πολιτιστικού προϊόντος προς τους πολίτες, ανέδειξε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών.

Η «παρακαταθήκη» της Συνάντησης είναι η προώθηση της ίδρυσης Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού, με την τελική πρόταση να αναμένεται εντός των επόμενων μηνών.
Σε μεγάλο βαθμό, η εκδήλωση ανέδειξε ότι υπάρχουν τα «εργαλεία» και το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούνται, προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες και συμπράξεις στον τομέα του πολιτισμού, αλλά, παράλληλα, διαπιστώθηκαν προβλήματα και αγκυλώσεις, που πολλές φορές καθιστούν τις όποιες πρωτοβουλίες αναποτελεσματικές.
Σε κάθε περίπτωση, η δικτύωση των φορέων μεταξύ τους αποτελεί μια σημαντική κίνηση, που θα διευκολύνει όσους ασχολούνται με το αντικείμενο, να ξεπεράσουν τα προβλήματα ή να διεκδικήσουν θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις.
Εκπρόσωποι 40 και πλέον φορέων πολιτιστικής διαχείρισης, ιδιωτικών και δημόσιων, βρέθηκαν στην πρώτη αυτή Συνάντηση, που είχε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αναφορικά με καλές και κακές πρακτικές, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, και τις δυνατότητες χρηματοδότησης, ενώ οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις εμπειρίες, τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους.
Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού. Για τον σκοπό αυτό ορίστηκε επιτροπή εργασίας, αποτελούμενη από εκπροσώπους των δήμων Αγρινίου, Βόλβης, Ιωαννίνων, Σερρών και Χανίων, με έργο να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει την τελική πρόταση για τη μορφή, τη διάρθρωση, τους σκοπούς, τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης του υπό δημιουργία δικτύου.
Η Επιτροπή θα συνεργαστεί και με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, ενώ θα ενημερώσει και τους κρατικούς και πολιτικούς φορείς της χώρας. Η τελική πρόταση θα αποσταλεί προς όλους τους δήμους ή/και τα νομικά τους πρόσωπα αρμόδια για τον πολιτισμό, που θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους ή όχι στο δίκτυο. Όπως συμφωνήθηκε, η επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει το τελικό κείμενο εντός του Μαΐου, ώστε να αποσταλεί στους δήμους.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από 42 πόλεις της Ελλάδας και εκπρόσωποι Εθνικών Πολιτιστικών Φορέων και Ιδρυμάτων, καθώς και 22 ειδικοί και εμπειρογνώμονες εισηγητές.
«Τι περιμένουμε από την 1η αυτή Συνάντηση; Αρχικά να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν είμαστε μόνοι. Ότι οι φορείς δε διεξάγουν έναν μοναχικό αγώνα. Ότι υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Αλλά ότι υπάρχουν και άλλοι που έχουν ανάλογες ιδέες και πρωτοβουλίες. Αυτή την όσμωση του πολιτισμού θέλουμε να καλλιεργήσουμε. Να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να αποφασίσουμε. Ναι μιλήσουμε για τον δικό μας πολιτιστικό τοπίο. Να ακούσουμε ιδέες, εμπειρίες και πρωτοβουλίες άλλων. Να αποφασίσουμε ότι, αντίθετα από τη γεωμετρία, στον πολιτισμό, οι παράλληλες πορείες μπορούν να συναντηθούν. Μπορούν να συγκλίνουν, πολλαπλασιάζοντας την δυναμική τους», ανέφερε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών.
Ο προϊστάμενος του τμήματος Περιφερειακής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού Ιωάννης Ανδρέου επαίνεσε την πρωτοβουλία και επισήμανε ότι, αν τελικά υλοποιηθεί, θα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο τόσο για τους δήμους και τους φορείς πολιτισμού των ΟΤΑ, όσο και για το υπουργείο.
Τη βασική εναρκτήρια εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου δήμου Ιωαννιτών Κωνσταντίνος Γκόγκος, ενώ η πρόταση για τη δημιουργία του Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον τεχνικό σύμβουλο του Πνευματικού Κέντρου Δημήτρη Τουλιάτο.
«Πρέπει να φυλάμε ως κόρη οφθαλμού τον πολιτιστικό μας πλούτο, να συντηρούμε και να στηρίζουμε τις εκπαιδευτικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μας δομές, αλλά και να στηρίζουμε την καλλιτεχνική δημιουργία. Παράλληλα, όμως, πρέπει να παλεύουμε καθημερινά με ένα πραγματικό χάος πολυπλοκότητας νόμων, κανονισμών διατάξεων, διαδικασιών και νοοτροπιών. Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, σας καλώ να αναλογιστούμε αν έχουμε τη δυνατότητα και τη θέληση να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό, μια διαδικασία που θα ωφελήσει όλους μας. Και μια διαδικασία, που θα μείνει και μετά από εμάς», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Χαιρετισμό απεύθυναν εκ μέρους των συνδιοργανωτών ο πρόεδρος της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Γιάννης Λώλος και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης, καθώς και ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως ο πολιτισμός «μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα στην εξάπλωση του νεοσυντηρητισμού, του φασισμού και του ναζισμού. Ο πολιτισμός ως ατομική και συλλογική έκφραση μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική αναζήτηση, στον κοινωνικό διάλογο, να (ανα)κατασκευάσει ταυτότητες και συλλογικότητες. Ο πολιτισμός μπορεί να συμπεριλάβει κι όχι να αποκλείσει».
Ακολούθησαν δεκάδες εισηγήσεις και παρουσιάσεις, το σύνολο των οποίων θα είναι διαθέσιμο σύντομα στην ιστοσελίδα culturenetwork.gr.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

10.11.18 | Εμπόδιο η διαδικασία παραχώρησης

Βγήκαν οι… χάρτες στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, για να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί το...

10.11.18 | Φρίκη για τον βιασμό 3χρονου στην «Αγία...

Τη Δευτέρα θα απολογηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ο 20χρονος Σύριος, ο οποίος συνελήφθη...

10.11.18 | Κήρυξε ανεπιθύμητους 52 Έλληνες

Μπορεί η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα να ολοκληρώθηκε, ωστόσο το «πολεμικό» κλίμα με την...

10.11.18 | Σύντομα η επανυποβολή του φακέλου

«Ζωντανός» παραμένει για το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων ο στόχος της ένταξης της...

10.11.18 | Πρόταση για εξορθολογισμό και μειώσεις

Το θέμα των δημοτικών τελών επέλεξε για τη δεύτερη παρέμβασή της η παράταξη «Γιάννενα-Νέα Εποχή» με...

10.11.18 | Συζήτησαν για την πλατεία Πάργης με τον...

Θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων πέριξ της πλατείας Πάργης,...

10.11.18 | Αποκτά όνομα και σήμα η παράταξη

Το όνομα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι «Ήπειρος Όλων», και το σήμα της παράταξής του θα...

09.11.18 | Πικρή γεύση άφησε η εμπλοκή

Για μετά τις εκλογές παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις για τη δημιουργία Μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου...