Σάββατο, 14 Απριλίου 2018
|

Καθυστερεί η ανάπτυξη των ΤΟ.Μ.Υ

Αρχίζουν να συνηθίζουν στην αλλαγή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι πολίτες των Ιωαννίνων, με την προσέλευση στην 1η και 2η Τοπική Μονάδα Υγείας, που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους εδώ και λίγο καιρό, να θεωρείται ικανοποιητική. Εξάλλου, από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της πρώτης δομής, είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 300 πολίτες.

Οι δύο Τοπικές Μονάδες συστεγάζονται στην οδό Φιλικής Εταιρίας (κοντά στο 2ο Λύκειο), μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου στην Οδό Πυρσινέλλα, στο πρώην ΚΕΠ του δήμου Ιωαννιτών, όπου θα λειτουργήσει η δεύτερη.

Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη και των υπολοίπων τεσσάρων ΤΟ.Μ.Υ., σε πρώτη φάση, στην πόλη των Ιωαννίνων προχωρά, αν και με γραφειοκρατικές κυρίως καθυστερήσεις. Η λειτουργία των νέων ΤΟ.Μ.Υ. στο κέντρο, στην οδό Πυρσινέλλα και στο κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, στην οδό Βηλαρά, τοποθετείται πλέον στον Μάιο, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νικολόπουλο, οπότε αναμένεται να υπάρξει και επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας των δομών.

Καθυστερήσεις, όμως, διαπιστώνονται και στην ανεύρεση νέων κτιρίων, που θα στεγάσουν δύο ακόμη ΤΟΜΥ, μια στην περιοχή του Κουραμπά και μία στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων. Η 6η ΥΠΕ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, καθώς δεν υπήρξαν προσφορές. Ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην έδρα της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα στις 20 Απριλίου. Η δυσκολία ανεύρεσης χώρων έγκειται και στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι λειτουργίες των δομών και φυσικά, οι ανάγκες των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξε προσφορά για τη μίσθωση ακινήτου στην Ανατολή, όπου επίσης θα λειτουργήσει μία από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Το επόμενο διάστημα, και σε αυτό το κτίριο θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωσή των ιατρείων και των θαλάμων εξέτασης.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τον χρόνο λειτουργίας όλων των ΤΟ.Μ.Υ., οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται σε αυτές που ήδη λειτουργούν, προκειμένου να εγγραφούν και να συνταχθεί ο ηλεκτρονικός ιατρικός τους φάκελος, και σε δεύτερο χρόνο, να επιλέξουν αυτή που τους εξυπηρετεί καλύτερα.

Το ωράριο λειτουργίας των ΤΟ.Μ.Υ. είναι διευρυμένο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ οι εγγεγραμμένοι αποκτούν ουσιαστικά οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα τους παραπέμπει, αν χρειαστεί, σε κάποια άλλη δομή δημόσιας υγείας.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές

Τα ζητήματα της ακαδημαϊκότητας και του προσωπικού αναδεικνύονται σε κυρίαρχα στην 88η Σύνοδο των...

14.07.18 | «Θεσμοφοριάζουσες» ενώνουν τα Γιάννενα με...

Μια πολιτιστική διασύνδεση, πέρα από την παρουσίαση μιας παράστασης αρχαίου δράματος στον...

14.07.18 | Με έμφαση στην αμπελουργία και τον πολιτισμό

Η υλοποίηση δύο σημαντικών για τον δήμο Ζίτσας έργων παίρνει «σάρκα και οστά», μετά την απόφασης...

14.07.18 | Συλλαλητήριο «ολίγων» για το πετρέλαιο, το...

Κατώτερο, σε παλμό και συμμετοχή, αυτού που πραγματοποιήθηκε από τις Πρωτοβουλίες Πολιτών λίγες...

14.07.18 | Διαφωνία με ιστορικά τεκμήρια

Μια τεκμηριωμένη ιστορικά διαφωνία στην αναγνώριση του ονόματος της «Βόρειας Μακεδονίας» καταθέτει...

14.07.18 | Διεθνών προδιαγραφών ξανά οι κωπηλατικές...

Εφαλτήριο για τη διεκδίκηση κωπηλατικών διοργανώσεων παγκοσμίου επιπέδου, μπορεί να αποτελέσει το...

14.07.18 | Στον Α.Σ. Γιάννενα η Ελένη Τόλλιου

Στην απόκτηση της Ελένης Τόλλιου του Ασκληπιού Τρικάλων προχώρησε ο Α.Σ. Γιάννενα.

14.07.18 | Ανακαλείται το «Μανούρι Ήπειρος»

Στην ανάκληση σκευασμένου τυριού της εταιρείας Optima ΑΕ προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων...