Σάββατο, 14 Απριλίου 2018
|

Καθυστερεί η ανάπτυξη των ΤΟ.Μ.Υ

Αρχίζουν να συνηθίζουν στην αλλαγή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι πολίτες των Ιωαννίνων, με την προσέλευση στην 1η και 2η Τοπική Μονάδα Υγείας, που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους εδώ και λίγο καιρό, να θεωρείται ικανοποιητική. Εξάλλου, από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της πρώτης δομής, είχαν εγγραφεί περισσότεροι από 300 πολίτες.

Οι δύο Τοπικές Μονάδες συστεγάζονται στην οδό Φιλικής Εταιρίας (κοντά στο 2ο Λύκειο), μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του κτιρίου στην Οδό Πυρσινέλλα, στο πρώην ΚΕΠ του δήμου Ιωαννιτών, όπου θα λειτουργήσει η δεύτερη.

Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη και των υπολοίπων τεσσάρων ΤΟ.Μ.Υ., σε πρώτη φάση, στην πόλη των Ιωαννίνων προχωρά, αν και με γραφειοκρατικές κυρίως καθυστερήσεις. Η λειτουργία των νέων ΤΟ.Μ.Υ. στο κέντρο, στην οδό Πυρσινέλλα και στο κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, στην οδό Βηλαρά, τοποθετείται πλέον στον Μάιο, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νικολόπουλο, οπότε αναμένεται να υπάρξει και επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας των δομών.

Καθυστερήσεις, όμως, διαπιστώνονται και στην ανεύρεση νέων κτιρίων, που θα στεγάσουν δύο ακόμη ΤΟΜΥ, μια στην περιοχή του Κουραμπά και μία στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων. Η 6η ΥΠΕ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, καθώς δεν υπήρξαν προσφορές. Ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην έδρα της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα στις 20 Απριλίου. Η δυσκολία ανεύρεσης χώρων έγκειται και στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι λειτουργίες των δομών και φυσικά, οι ανάγκες των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξε προσφορά για τη μίσθωση ακινήτου στην Ανατολή, όπου επίσης θα λειτουργήσει μία από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας. Το επόμενο διάστημα, και σε αυτό το κτίριο θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωσή των ιατρείων και των θαλάμων εξέτασης.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τον χρόνο λειτουργίας όλων των ΤΟ.Μ.Υ., οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται σε αυτές που ήδη λειτουργούν, προκειμένου να εγγραφούν και να συνταχθεί ο ηλεκτρονικός ιατρικός τους φάκελος, και σε δεύτερο χρόνο, να επιλέξουν αυτή που τους εξυπηρετεί καλύτερα.

Το ωράριο λειτουργίας των ΤΟ.Μ.Υ. είναι διευρυμένο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ οι εγγεγραμμένοι αποκτούν ουσιαστικά οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα τους παραπέμπει, αν χρειαστεί, σε κάποια άλλη δομή δημόσιας υγείας.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

22.09.18 | Κερδίζουν χρόνο για να οργανωθούν

Πολύτιμο χρόνο προς όφελος των δήμων και τον πολιτών κέρδισε η περιφέρεια Ηπείρου, εξασφαλίζοντας...

22.09.18 | «Κενά αέρος» στην πτήση Ιωάννινα-Λάρνακα

Στάση αναμονής τηρείται στα Γιάννενα μέχρι να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει...

22.09.18 | Απομακρύνθηκε «νεκρός» πλάτανος από το...

Στην απομάκρυνση ενός νεκρού πλατάνου στην παραλίμνιο περιοχή των Ιωαννίνων προχώρησε το πρωί της...

22.09.18 | Μια νέα εκκίνηση ο 12ος Γύρος Λίμνης

Το μήνυμα ότι ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων μπορεί και πρέπει να γίνει η ουσιαστική εκκίνηση μιας...

22.09.18 | Συνεχίζεται το κυνήγι, με εξαιρέσεις στις...

Παρατάθηκε για δύο χρόνια, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 η χρονική διάρκεια ισχύος της απόφασης...

22.09.18 | Αναζητώντας καλύτερες συνθήκες

Νέες αφίξεις αναμένονται στις δομές προσφύγων της Ηπείρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας...

22.09.18 | Μπήκαν σκαλωσιές στην Παρηγορήτισσα

Οι εργασίες για την αποκατάσταση του ιερού ναού της Παρηγορήτισσας στην Άρτα, ένα από τα...

21.09.18 | Ποιος δουλεύει για τους τουρίστες;

Στοιχεία παραδοξότητας αποτυπώνει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για το ισοζύγιο...