Σάββατο, 14 Απριλίου 2018
|

Ο λόγος στον υπουργό Περιβάλλοντος

Στα χέρια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη βρίσκεται πλέον η υπόθεση της εγκατάστασης και λειτουργίας των πέντε μονάδων βιοαερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων.

Την Πέμπτη κατατέθηκαν από τον δήμο Ζίτσας στο υπουργείο πέντε ειδικές διοικητικές προσφυγές για την ακύρωση και αναστολή ισχύος και εκτέλεσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και ο προχώρησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.). Ο δήμος Ζίτσας κοινοποίησε την ενέργειά του στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μιχάλη Βερροιόπουλο, στους βουλευτές του νομού και στον περιφερειάρχη, τους οποίους καλεί να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια του, προκειμένου ο υπουργός να κατανοήσει το δίκαιο των αιτημάτων και των αντιρρήσεών του και να κάνει δεκτές τις ειδικές διοικητικές προσφυγές για να ακυρωθούν

οι αποφάσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ, από την πλευρά του, ο Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. κάνει γνωστό πως τη Δευτέρα, μαζί με ομάδα εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. θα καταθέσει αντίστοιχες προσφυγές και μέσω της Αποκεντρωμένη Διοίκησης.

Τα μηνύματα, πάντως, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν είναι θετικά, κάτι που προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. Λευτέρης Αραμπατζής στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο. Στο ραντεβού, που είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη συνάντηση του κ. Αραμπατζή με τον γενικό γραμματέα Μ. Βερροιόπουλο, προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία ενημέρωση, παρέστησαν επίσης και δύο εκπρόσωποι εταιρειών τροφίμων της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

Όπως τονίζεται σε δελτίο τύπου του Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι., ο κ. Φάμελλος υπεραμύνθηκε της θέσης ότι σε οργανωμένους υποδοχείς δραστηριοτήτων (ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙΟ.ΠΑ.) θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τέτοιων μονάδων.

«Δεν έδειξε να κατανοεί τη θέση μας ότι τέτοια «τέρατα» θα μας κλείσουν, πριν καταλάβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί την περιβαλλοντική “βόμβα”, που μας περιμένει.

Αν και η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα, το μόνο που διαφάνηκε ήταν πόσο μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι τα Γιάννενα. Στην Αθήνα δείχνουν να “βολεύονται” με το ρομαντικό “υπάρχουν όροι, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, επιβάλλονται πρόστιμα…, όλα είναι εντάξει”», σημειώνεται στο δελτίο τύπου, ενώ στη συνέχεια υπάρχει και ένα μήνυμα προς τους βουλευτές της περιοχής. «Στα Γιάννενα, που ζούμε, αναπνέουμε, δουλεύουμε και πληρώνουμε τους φόρους μας, απαιτούμε από τους εκπροσώπους μας να εκπροσωπήσουν εμάς και να επιβάλουν, στο πλαίσιο της εξουσίας που τους δίνουμε κάθε τέσσερα χρόνια, την επικράτηση της δικής μας επιβίωσης και όχι των καιροσκόπων. Αν δεν το κάνουν, θα μας εκθέσουν και θα εκτεθούν», αναφέρεται και ο Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι. καταλήγει με τη βεβαιότητα πως ακόμα και αν δε γίνουν δεκτές οι προσφυγές, η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει τελικά σωστά τη δουλειά της.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

14.07.18 | Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές

Τα ζητήματα της ακαδημαϊκότητας και του προσωπικού αναδεικνύονται σε κυρίαρχα στην 88η Σύνοδο των...

14.07.18 | «Θεσμοφοριάζουσες» ενώνουν τα Γιάννενα με...

Μια πολιτιστική διασύνδεση, πέρα από την παρουσίαση μιας παράστασης αρχαίου δράματος στον...

14.07.18 | Με έμφαση στην αμπελουργία και τον πολιτισμό

Η υλοποίηση δύο σημαντικών για τον δήμο Ζίτσας έργων παίρνει «σάρκα και οστά», μετά την απόφασης...

14.07.18 | Συλλαλητήριο «ολίγων» για το πετρέλαιο, το...

Κατώτερο, σε παλμό και συμμετοχή, αυτού που πραγματοποιήθηκε από τις Πρωτοβουλίες Πολιτών λίγες...

14.07.18 | Διαφωνία με ιστορικά τεκμήρια

Μια τεκμηριωμένη ιστορικά διαφωνία στην αναγνώριση του ονόματος της «Βόρειας Μακεδονίας» καταθέτει...

14.07.18 | Διεθνών προδιαγραφών ξανά οι κωπηλατικές...

Εφαλτήριο για τη διεκδίκηση κωπηλατικών διοργανώσεων παγκοσμίου επιπέδου, μπορεί να αποτελέσει το...

14.07.18 | Στον Α.Σ. Γιάννενα η Ελένη Τόλλιου

Στην απόκτηση της Ελένης Τόλλιου του Ασκληπιού Τρικάλων προχώρησε ο Α.Σ. Γιάννενα.

14.07.18 | Ανακαλείται το «Μανούρι Ήπειρος»

Στην ανάκληση σκευασμένου τυριού της εταιρείας Optima ΑΕ προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων...