Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018
|

Και οι ενήλικες θέλουν τα εμβόλιά τους

«Το αντιεμβολιαστικό μένος είναι μια μεγάλη, επικίνδυνη φούσκα, η οποία μέσα της έχει βλήματα, που σκορπίζουν και βρίσκουν τα παιδιά».

Με αυτή τη φράση, ο καθηγητής του Τομέα Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Χαλιάσος επισήμανε τον κίνδυνο, που προκύπτει για το σύνολο του πληθυσμού και όχι μόνο για τα παιδιά, από την παραμέληση των εμβολιασμών, κάτι άλλωστε που αποδείχθηκε με τους θανάτους από την ιλαρά και τον ιό της γρίπης.
Αν και τα συνεχή κρούσματα οδήγησαν σε μια αντιστροφή της τάσης κατά των εμβολιασμών, που αναπτύχθηκε και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι ακόμη νωρίς για να φανεί αν θα έχει συνέχεια. «Η εμπειρία μας, ωστόσο, λέει πως η αντιστροφή θα είναι μόνιμη», τόνισε ο κ. Χαλιάσος και τόνισε, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη δημιουργίας ενός τείχους ανοσίας.
«Πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως δε μιλάμε μόνο για την προστασία του παιδιού ατομικά, αλλά για την προστασία και του άλλου πληθυσμού. Πρέπει να μη βρίσκονται παιδιά ανεμβολίαστα, που θα μεταδώσουν τα νοσήματα, όπως έγινε με την ιλαρά. Ήταν μια υπενθύμιση με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για το τι μπορεί να συμβεί, όταν δε γίνονται τα εμβόλια. Έχουμε ευπαθείς ομάδες, που δικαιούνται προστασίας από τα βακτηριακά και ιογενή νοσήματα. Δεν μπορούμε να τους στερήσουμε αυτό το δικαίωμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαλιάσος σημείωσε πως όλοι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τα εμβόλια τέτανου, διφθερίτιδας και κοκίτη, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την εντύπωση πως τα εμβόλια αφορούν μόνο τα παιδιά, ενώ πρόσθεσε πως είναι αστεία η δικαιολογία όσων υποστηρίζουν πως δεν τα έχουν ανάγκη, επειδή δεν αρρωσταίνουν.
Υπογράμμισε, ακόμη, πως μπορεί στη χώρα μας ο εμβολιασμός να μην είναι υποχρεωτικός, ωστόσο είναι υποχρέωση. «Αν οι γονείς δεν εμβολιάσουν τα παιδιά τους, είναι παραμέληση φροντίδας παιδιού», ανέφερε και επισήμανε πως ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός μόνο όταν υπάρχει πανδημία. Ως τέτοιο παράδειγμα έφερε τους μαζικούς εμβολιασμούς, που έγιναν σε σχολεία, όταν υπήρξε πρόβλημα με την πολιομυελίτιδα.

ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ
Το θέμα των εμβολίων και των εμβολιασμών επελέγη για την τέταρτη από τις οκτώ μηνιαίες δίωρες διαδραστικές συναντήσεις, με τίτλο «Από το Α ως το Ω. Μια Ακαδημία για Γονείς», που συνδιοργανώνουν το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και ο Τομέας Υγείας του Παιδιού του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών.
Η τέταρτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Du Lac, με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Α. Καφετζή. Στη συνάντηση θα γίνει αναφορά, μεταξύ άλλων, σε επίκαιρα θέματα και ερωτήματα όπως: Ποια εμβόλια πρέπει να γίνονται στα παιδιά και στους εφήβους; Πρέπει οι έγκυες να εμβολιάζονται; Τι γίνεται με την 3η ηλικία; Τι συμβαίνει με το αντιγριπικό εμβόλιο; Τι είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα;
Για ένα θέμα κοινό, αλλά πάντα επίκαιρο, έκανε λόγο ο κ. Χαλιάσος, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μια διάλεξη που αφορά μόνο γιατρούς, αλλά το σύνολο του πληθυσμού και κυρίως τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Στον ομιλητή αναφέρθηκε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδοαλλεργιολογίας του Τομέα Υγείας του Παιδιού Σοφία Τσαμπούρη, λέγοντας πως ο κ. Καφετζής έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο και είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, έχοντας δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και οργανισμούς του εξωτερικού.

Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

25.04.18 | Με ώθηση από τις αεροπορικές συνδέσεις

Ενισχυμένη από την «ώθηση», που δίνει η νέα αεροπορική σύνδεση πτήση Ιωάννινα–Λάρνακα, αλλά και την...

25.04.18 | Με αντιπολεμικό προσανατολισμό ο φετινός...

Με πολύμορφες και πολυήμερες εκδηλώσεις τιμά και φέτος το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Εργατική...

25.04.18 | «Ακτινογραφία» των έργων υποδομής στην Ήπειρο

Η Ήπειρος θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Μεταφορών και...

25.04.18 | Ώρα για έργα στη Γέφυρα Πλάκας

Την υπογραφή της σύμβασης με την τεχνική εταιρεία, που θα αναλάβει το έργο της αναστήλωσης της...

25.04.18 | Πέρα από τα συμβατά και τα ανθρώπινα

Από τις πρώτες περίπου στιγμές ενός θεατρικού έργου ξέρεις, αν αυτό που βλέπεις είναι καλό και θα...

24.04.18 | Βλέπει ευκαιρίες διασύνδεσης στην Ιαπωνία

Το μήνυμα της διασύνδεσης των πόλεων για την ανάπτυξη νέων και επιτυχημένων πρακτικών σε διάφορους...

24.04.18 | Στις 13 Μαΐου οι κάλπες στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων

Σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών μπήκε και επίσημα η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, με τη Νομαρχιακή Εφορευτική...

24.04.18 | Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Αν. Τσίνας

Νέα συνάντηση με την τριμελή γραμματεία της Συνόδου των ΤΕΙ της χώρας αναμένεται να έχει ο υπουργός...