Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
|

Οικογενειακή υπόθεση η ανατίναξη των ΑΤΜ

Δράση και στην Άρτα είχε αναπτύξει η σπείρα, που πραγματοποιούσε εκρήξεις σε ΑΤΜ με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου plofkraak και αφαιρούσε χρήματα, την οποία κατάφερε να εξαρθρώσει η Ελληνική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, σε περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν μία 46χρονη, οι γιοί της, 23 και 27 χρονών, και η 21χρονη σύντροφος του ενός, καθώς και τέσσερις ακόμη Έλληνες.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί μία ληστεία, έξι συνολικά περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ, τετελεσμένες και σε απόπειρα, διάρρηξη καταστήματος, δύο κλοπές οχημάτων και κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο ρόλο στη σύλληψή τους έπαιξε η αποτυχημένη απόπειρα στην Αγ. Παρασκευή, όταν και εγκατέλειψαν πίσω τους υλικά χωρίς να ανατινάξουν το ΑΤΜ. Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή της σε δεκάδες ακόμη περιπτώσεις εκρήξεων σε ΑΤΜ.
Από τις έρευνες των αστυνομικών σε οκτώ συνολικά οικίες και χώρους στάθμευσης οχημάτων στην Αττική, κατασχέθηκαν μία κασετίνα χρημάτων από ΑΤΜ, τρία οχήματα, φιάλη αερίου με ειδική συνδεσμολογία, το χρηματικό ποσό των 1.595 ευρώ και εγκατεστημένο φυτώριο καλλιέργειας κάνναβης, μέσω της υδροπονικής μεθόδου.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες, τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2017, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν ιδίως στη διάπραξη διαρρήξεων σε ΑΤΜ, με τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου plofkraak, σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής, αλλά και της Άρτας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, τα μέλη της ομάδας, προκειμένου να καθιστούν δυσχερή την ταυτοποίηση τους και τη διασύνδεση τους με τις εγκληματικές τους πράξεις, φρόντιζαν να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες και να φορούν γάντια, ενώ παράλληλα διέθεταν και κατάλληλα «επιχειρησιακό» εξοπλισμό. Στην κατοχή τους είχαν πυροβόλα όπλα, τα οποία δε δίσταζαν να χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις ληστειών για να ακινητοποιούν τους παθόντες, καθώς επίσης και τα απαραίτητα διαρρηκτικά εργαλεία, όπως μπουκάλες οξυγόνου, συνδεσμολογίες, λοστούς και κατσαβίδια για να παραβιάζουν τις θύρες εισόδου των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης και να προκαλούν τις εκρήξεις.
Για τη μετακίνησή τους χρησιμοποιούσαν είτε κλεμμένα οχήματα, τα οποία είχαν αφαιρέσει σε προγενέστερο χρόνο, είτε δικά τους οχήματα με κλεμμένες πινακίδες. Για την επικοινωνία τους έκαναν χρήση «επιχειρησιακών» τηλεφωνικών συνδέσεων και χρησιμοποιούσαν κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες λέξεις με αναγραμματισμό και κωδικοποιημένες λέξεις, όπως «κοπέλες» όταν αναφέρονταν σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, και «ουρά», αναφερόμενοι σε παρουσία αστυνομικών. Μάλιστα, προκειμένου να ενημερώνονται για την παρουσία και τη δράση των αστυνομικών δυνάμεων, είχαν εφοδιαστεί και με φορητούς ασυρμάτους, τους οποίους είχαν συγχρονίσει στις συχνότητες της Αστυνομίας.
Τον διαρρηκτικό εξοπλισμό και τα οχήματα απέκρυβαν σε ειδικούς για αυτόν το σκοπό μισθωμένους χώρους στάθμευσης, οι οποία βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τους στόχους και χρησιμοποιούνταν είτε ως «καβάτζες» είτε ως «ορμητήριο» της εγκληματικής ομάδας.
Στην κατοχή τους, καθώς και από τις έρευνες σε οικίες και χώρους σε περιοχές της Αττικής, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κασετίνα χρημάτων από ΑΤΜ, το χρηματικό ποσό των 1.595 ευρώ, δύο μοτοσικλέτες και ένα ΙΧ αυτοκίνητο, μεταλλική φιάλη οξυγόνου με προσαρμοσμένο διπλό μανόμετρο μέτρησης πίεσης, έντεκα κλειδιά οχημάτων διαφόρων μαρκών, δύο φορητοί ασύρματοι συγχρονισμένοι σε συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, πιστόλια με αβολίδοτα φυσίγγια, φόρμες, γάντια, μπουφάν με κουκούλες και κουκούλες «full face», μεταλλικός λοστός και εργαλείο θραύσης τζαμιών, συσκευή taser, τρεις ζυγαριές ακριβείας και τέσσερις αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν 70 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.
Στο σπίτι της μητέρας και των δύο γιών της βρέθηκε εγκατεστημένο φυτώριο καλλιέργειας κάνναβης μέσω της υδροπονικής μεθόδου, το οποίο αποτελούνταν από 21 γλάστρες με δενδρύλλια κάνναβης, εννέα ενισχυτές ρεύματος, οκτώ λάμπες, τρεις αποροφητήρες, δύο ανεμιστήρες, δύο χρονοδιακόπτες, ηλεκτρονικό θερμόμετρο, φίλτρα, λίπασμα για καλλιέργεια και κάμερα.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει η εμπλοκή των συλληφθέντων σε συνολικά έντεκα περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων, που έλαβαν χώρα από 16 Δεκεμβρίου 2017 μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα στην τέλεση έξι συνολικά εκρήξεων σε ΑΤΜ σε Άγιο Ιωάννη Ρέντη, Βάρη, Βάρκιζα, Δάφνη, Καμίνια και Πέτα Άρτας, μία διάρρηξη σε κατάστημα στην Αττική, δύο κλοπές οχημάτων ( ΙΧ φορτηγό - αγροτικό και μοτοσικλέτα) και μία περίπτωση κλοπής πινακίδων σε Αττική και Άρτα, και κλοπή χρηματικού ποσού από ιδιώτη στην Αττική.
Πλούσιο είναι ωστόσο και το ποινικό παρελθόν των συλληφθέντων, καθώς οι πέντε από αυτούς είναι σεσημασμένοι για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των απλών και διακεκριμένων κλοπών, των ληστειών, της απειλής και παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.


Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Πυρετός διεργασιών

Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες...

26.09.18 | Τα πετρέλαια της… οργής

Έναν νέο γύρο αντιδράσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου πυροδότησε η έναρξη...

26.09.18 | «Παράλογη και αχάριστη η δημοτική αρχή»

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού...

26.09.18 | Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύμμαχο το...

Από τη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας για το θέμα του φυσικού αερίου ξεκινά ο δήμος...

26.09.18 | Προανήγγειλε διορθώσεις ο Χρ. Μαντάς

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δημοσίων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου...

26.09.18 | Ζητά απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΕΝ Άρτας και το εάν θα κλείσει οριστικά, ζητά ο...

26.09.18 | Σχολικά είδη σε 500 μαθητές

Σε πρωτοβουλία δωρεάς σχολικών ειδών σε έξι δήμους της Ηπείρου συμμετείχε με την έναρξη της...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...