Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
|

Μια νομική νίκη, μια πολιτική ήττα

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την απόφαση προσωρινής διαταγής κατά του αποκλεισμού δημοσίου υπαλλήλου από τη διαδικασία των κρίσεων για θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και οι δημόσιοι υπάλληλοι από τα νομαρχιακά τμήματα της Ηπείρου, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων.

Η πρώτη πανελλαδικά αίτηση αναστολής κατά του αποκλεισμού υπαλλήλου του ΤΕΙ Ηπείρου από τη διαδικασία κρίσης, εξαιτίας της συμμετοχής του στην αποχή-απεργία από την αξιολόγηση, εκτελέστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, με τους συνδικαλιστές να μιλούν για μια προσωρινή, μέχρι στιγμής, απόφαση – οδηγό για την ακύρωση της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη και ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μάλιστα, συναντώνται σήμερα με την κ. Γεροβασίλη για να συζητήσουν τα θέματα της αξιολόγησης και όχι μόνο. Ωστόσο, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, «πάμε στη συνάντηση με άλλους όρους», επεσήμανε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του έξω από το δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας.
Το σημαντικότερο επιχείρημα της πλευράς των δημοσίων υπαλλήλων, που εκπροσωπήθηκαν από τη δικηγόρο Μαργαρίτα Παναγοπούλου του γραφείου Λασκαράτου της Αθήνας και τον γιαννιώτη δικηγόρο Κώστα Τζούμα, ήταν το γεγονός ότι ο υπάλληλος συμμετείχε νόμιμα στην αποχή-απεργία, που είχε κηρυχθεί νόμιμα από το συνδικαλιστικό όργανο και δεν είχε προσβληθεί, προκειμένου να χαρακτηριστεί πιθανώς παράνομη ή καταχρηστική, ούτε από την ίδια την υπουργό.
Μετά την προσωρινή διαταγή, πρόκειται το ίδιο δικαστήριο να κρίνει την αίτηση αναστολής που έχει κατατεθεί, και στη συνέχεια την αίτηση ακύρωσης. Προσωρινά, πάντως, η διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει τον υπάλληλο από τις διαδικασίες κρίσης, λόγω της συμμετοχής του στην αποχή.
«Η νίκη αυτή είναι μεγάλη υπόθεση για εμάς και τον αγώνα που κάνουμε εδώ και έναν χρόνο ενάντια σε αυτή την αντισυνταγματική τροπολογία. Είναι μια καινούρια ημέρα , με την απόφαση αυτή κατοχυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων στην αποχή. Η ΑΔΕΔΥ στρέφει όλες τις δυνάμεις της, ώστε να υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση και όχι αυτά που θέλει η κυβέρνηση. Είχαμε περισσότερες απαιτήσεις από μια αριστερή κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιδας.
Για «πολιτική ήττα» της Όλγας Γεροβασίλη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Μπράτης. «Η κ. Γεροβασίλη είναι η μοναδική υπουργός μετά την μεταπολίτευση, που με αυτή την αυταρχική τροπολογία τιμωρεί εργαζομένους που συμμετέχουν σε απεργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

26.09.18 | Πυρετός διεργασιών

Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες...

26.09.18 | Τα πετρέλαια της… οργής

Έναν νέο γύρο αντιδράσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ηπείρου πυροδότησε η έναρξη...

26.09.18 | «Παράλογη και αχάριστη η δημοτική αρχή»

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αποδίδει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του νομού...

26.09.18 | Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σύμμαχο το...

Από τη διοργάνωση μιας ενημερωτικής ημερίδας για το θέμα του φυσικού αερίου ξεκινά ο δήμος...

26.09.18 | Προανήγγειλε διορθώσεις ο Χρ. Μαντάς

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη μεταφορά δημοσίων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου...

26.09.18 | Ζητά απαντήσεις για το μέλλον του ΚΕΝ

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΕΝ Άρτας και το εάν θα κλείσει οριστικά, ζητά ο...

26.09.18 | Σχολικά είδη σε 500 μαθητές

Σε πρωτοβουλία δωρεάς σχολικών ειδών σε έξι δήμους της Ηπείρου συμμετείχε με την έναρξη της...

25.09.18 | Ό,τι δεν κινείται, παραχωρείται

Στο υπερταμείο πέρασαν πολλές και σημαντικές εκτάσεις στα Γιάννενα, 57 στο σύνολο, που ναι μεν δεν...