Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
|

Μια νομική νίκη, μια πολιτική ήττα

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την απόφαση προσωρινής διαταγής κατά του αποκλεισμού δημοσίου υπαλλήλου από τη διαδικασία των κρίσεων για θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και οι δημόσιοι υπάλληλοι από τα νομαρχιακά τμήματα της Ηπείρου, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων.

Η πρώτη πανελλαδικά αίτηση αναστολής κατά του αποκλεισμού υπαλλήλου του ΤΕΙ Ηπείρου από τη διαδικασία κρίσης, εξαιτίας της συμμετοχής του στην αποχή-απεργία από την αξιολόγηση, εκτελέστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, με τους συνδικαλιστές να μιλούν για μια προσωρινή, μέχρι στιγμής, απόφαση – οδηγό για την ακύρωση της σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη και ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μάλιστα, συναντώνται σήμερα με την κ. Γεροβασίλη για να συζητήσουν τα θέματα της αξιολόγησης και όχι μόνο. Ωστόσο, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, «πάμε στη συνάντηση με άλλους όρους», επεσήμανε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του έξω από το δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας.
Το σημαντικότερο επιχείρημα της πλευράς των δημοσίων υπαλλήλων, που εκπροσωπήθηκαν από τη δικηγόρο Μαργαρίτα Παναγοπούλου του γραφείου Λασκαράτου της Αθήνας και τον γιαννιώτη δικηγόρο Κώστα Τζούμα, ήταν το γεγονός ότι ο υπάλληλος συμμετείχε νόμιμα στην αποχή-απεργία, που είχε κηρυχθεί νόμιμα από το συνδικαλιστικό όργανο και δεν είχε προσβληθεί, προκειμένου να χαρακτηριστεί πιθανώς παράνομη ή καταχρηστική, ούτε από την ίδια την υπουργό.
Μετά την προσωρινή διαταγή, πρόκειται το ίδιο δικαστήριο να κρίνει την αίτηση αναστολής που έχει κατατεθεί, και στη συνέχεια την αίτηση ακύρωσης. Προσωρινά, πάντως, η διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει τον υπάλληλο από τις διαδικασίες κρίσης, λόγω της συμμετοχής του στην αποχή.
«Η νίκη αυτή είναι μεγάλη υπόθεση για εμάς και τον αγώνα που κάνουμε εδώ και έναν χρόνο ενάντια σε αυτή την αντισυνταγματική τροπολογία. Είναι μια καινούρια ημέρα , με την απόφαση αυτή κατοχυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα συμμετοχής των εργαζομένων στην αποχή. Η ΑΔΕΔΥ στρέφει όλες τις δυνάμεις της, ώστε να υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση και όχι αυτά που θέλει η κυβέρνηση. Είχαμε περισσότερες απαιτήσεις από μια αριστερή κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιδας.
Για «πολιτική ήττα» της Όλγας Γεροβασίλη έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Μπράτης. «Η κ. Γεροβασίλη είναι η μοναδική υπουργός μετά την μεταπολίτευση, που με αυτή την αυταρχική τροπολογία τιμωρεί εργαζομένους που συμμετέχουν σε απεργία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
 Το όνομά σας:
Το email σας:
Θέμα:
Σχόλιο: (μέχρι 1000 χαρακτήρες)


Προσφατα

17.03.18 | Μπήκε η υπογραφή για τις μονάδες βιοαερίου

Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία πέντε μονάδων...

17.03.18 | Σκηνικό έντασης μπροστά από το δημαρχείο

Σε αλλαγή πλάνων ανάγκασαν τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μέλη του ΚΚΕ στα Γιάννενα,...

17.03.18 | Κίνδυνος εκ των έσω για τη φέτα

Να μπει φρένο στην υπονόμευση της φέτας εκτός, αλλά και εντός των συνόρων, αρχικά, καθώς σε...

17.03.18 | 19χρονος νεκρός σε τροχαίο

Τραγική κατάληξη είχε η βόλτα τριών νεαρών, όταν χθες στις 3.20 τα ξημερώματα, έχασε τη ζωή του σε...

17.03.18 | Στόχος ένα πραγματικό πάρκο

Σε πραγματικό πάρκο θέλει να μετατρέψει η δημοτική αρχή το κατ’ όνομα μόνο σήμερα Πάρκο Ηρώων...

17.03.18 | Ένας Οδηγός για το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου

Τριαντατέσσερις χαρακτηρισμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, 184 μνημεία κηρυγμένα από το υπουργείο...

17.03.18 | Στα Γιάννενα και το Πανευρωπαϊκό Seniors 2019

Μετά την ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Open Θαλασσίου Σκι Ανδρών-Γυναικών...

16.03.18 | Στόλος για «δύσκολες» αποστολές

Στα 45 περίπου ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ της 7ης Περιφέρειας προστέθηκαν πρόσφατα ακόμη τρία, χάρη στη...